Καλή εποχή για επενδύσεις!

0

«Τονωτική ένεση», προκειμένου ν’ «ανεβεί» η ψυχολογία του επιχειρηματικού κόσμου της Ξάνθης και να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στην αγορά που κλυδωνίζεται και ταλανίζεται από τα σημάδια της οικονομικής κρίσης (έλλειψη ρευστότητας, μείωση του κύκλου εργασιών, ακάλυπτες επιταγές, «λουκέτα»), επεχείρησε η Εθνική Τράπεζα διοργανώνοντας ημερίδα  – την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. στο Z Palace – με θέμα «Μικρές επιχειρήσεις – Μεγάλες ευκαιρίες σε περιόδους κρίσης», με στόχο να καταδείξει ότι η Εθνική είναι κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Εθνική Τράπεζα κοντά στους μικρομεσαίους

Αυτό υποστήριξε και ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Εγγλέζος Ιωάννης σε δηλώσεις του στο «Ε»: «Ο σκοπός της ημερίδας είναι να δείξουμε ότι η Εθνική Τράπεζα – κι αυτό ισχύει –  είναι κοντά στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Έχουμε χορηγήσει ΤΕΜΠΜΕ είμαστε κοντά σ’ όλα τα πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθούν από το ΕΣΠΑ . Οι ευκαιρίες υπάρχουν και σε περιόδους κρίσης και αυτές που πρέπει οι επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν». Ο κ. Εγγλέζος επίσης επεσήμανε ότι η Εθνική μαζί με την ΑΤΕ έχουν δώσει τα περισσότερα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ. Αναφορικά δε με την πολιτική δανεισμού της ΕΘΝΙΚΗΣ ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο ο κ. Εγγλέζος σημείωσε:  «Το κόστος του χρήματος και η ταμειακή επιβάρυνση των πελατών δεν είναι απλό πράγμα. Είναι σύνθεση πολλών παραγόντων όπως: της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη,  της βιωσιμότητας της επιχείρησής του, ποιες εξασφαλίσεις θα δώσει ή όχι, όσο περισσότερο ακάλυπτη είναι η χρηματοδότηση τόσο υψηλότερου κόστους θα είναι. Αν μια τράπεζα έχει δυνατότητες να δώσει δάνεια αυτή είναι πρωτίστως η Εθνική. Θεωρώ ότι κάθε επιχειρηματίας πρέπει να την έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση τράπεζας δεν γίνεται. Βοηθούν τα επιχειρηματικά δάνεια, τα στεγαστικά,  τα καταναλωτικά και οι κάρτες θέλουν προσεκτική χρήση».

Μεγάλη προσέλευση επιχειρηματιών

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα από επιχειρηματίες της πόλης μας και τραπεζικά στελέχη της Εθνικής. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Διευθυντής του Δικτύου Βορείου Ελλάδος κ. Μπούσης Αντώνης, ενώ κύριος ομιλητής, ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Γ. διευθυντής της Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου κα το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Μυλωνάς.

Ο κ. Αθανασόπουλος έκανε μια ανάλυση του οικονομικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ υπάρχει μια ανεπαίσθητη ανάκαμψη τον  Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και αυτό λειτουργεί ως τονωτικό της ψυχολογίας και ως μια πιο αισιόδοξη νότα. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες και μέσα σ’ αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης  και συνέστησε στους επιχειρηματίες να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Παράλληλα έδωσε συμβουλές στους επιχειρηματίες που θα τους βοηθήσουν ν αντεπεξέλθουν από την στενωπό της κρίσης.

5 συμβουλές για τους επιχειρηματίες

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασόπουλος απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες τους είπε: 1)Διαπραγματευτείτε τις συμφωνίες σας με τους προμηθευτές σας θέτοντας νέους όρους. Να μην υποκύπτετε στους προμηθευτές σας 

2)Να είστε κοντά στους πελάτες σας. Καλύτερα λιγότερους πελάτες παρά λιγότερες εισπράξεις. Στους κακοπληρωτές πελάτες σας μην δίνετε…

3)Να ελέγχεται τη φερεγγυότητα των πελατών σας.

 4)Μην παίζεται με τον ΦΠΑ

5) Να καταρτίσετε πλάνο είσπραξης χρεών των οφειλετών σας

Ευκαιρίες εν μέσω κρίσης

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε αποκλειστικά στο «Ε»: «Η ομιλία μου  προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Ξάνθης αφορούσε στις αλλαγές που συμβαίνουν σε επίπεδο οικονομίας πέρα από τους αριθμούς και πώς πρέπει οι επιχειρήσεις να οργανωθούν για να ξεπεράσουν την κρίση και να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Μίλησα για το πώς πρέπει κάποιος να φροντίζει τη ρευστότητά του που είναι ο καταλύτης της ύπαρξης μιας επιχείρησης πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πτώση του τζίρου του,  πώς θα πρέπει να κοιτάξει επενδυτικά τρόπους είτε να μειώσει το λειτουργικό του κόστος είτε να μπει σε νέες αγορές. Το κομμάτι των επενδύσεων σήμερα υποστηρίζεται με ενέργειες όπως του ΕΣΠΑ και δεν θα πρέπει οι επιχειρηματίες να φοβούνται να συμμετάσχουν και σ’ ότι αφορά τη ρευστότητα δώσαμε πρακτικές συμβουλές όπως να ελέγχουν σε καθημερινό επίπεδο τις πωλήσεις σε εβδομαδιαίο επίπεδο την εικόνα των υποχρεώσεών τους σε εξαμηνιαίο και σε ετήσιο. Να είναι πολύ προσεκτικοί με τους προμηθευτές τους και να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους που είχαν στο παρελθόν, να κοιτούν πολύ σοβαρά το κόστος τους αλλά και να δουν πως θα βρουν καινούργια προϊόντα και να μπουν σε καινούργιες αγορές»

Καλή εποχή για επενδύσεις

Τέλος ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε: «Για  μια επιχείρηση που πιστεύει την αποστολή της,  τα προϊόντα της και τις αγορές της,  ίσως είναι η καλύτερη εποχή για επενδύσεις, διότι το κόστος χρήματος είναι  πολύ πεσμένο αλλά και τα εργατικά είναι επίσης πεσμένα και όλοι θα πρέπει να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στα επόμενα δύο χρόνια που θα ξεπεραστεί η κρίση και θα υπάρχουν οι πραγματικές ευκαιρίες και όλοι τότε να είναι έτοιμοι και να μπορέσουν να τις αρπάξουν».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομος 17χρονος Αλβανός μετέφερε 5 Πακιστανούς

Συνελήφθη 17χρονο …