Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΚΥΨΕΛΗ ΠΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΚΥΨΕΛΗ ΠΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

0

Αγαπητό ΕΜΠΡΟΣ,

σε κριτικό άρθρο της Παρασκευής, 23 Οκτωβρίου 2009, αναφέρθηκες εκτενώς στην κατάσταση που διαιωνίζεται με τον δρόμο που οδηγεί στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και στο Νοσοκομείο από την πλευρά της Κυψέλης.

Παρ’ όλα αυτά, διέφυγε μάλλον της προσοχής του αγαπητού συνεργάτη σου, ότι ο δρόμος αυτός συνδέει και μεγάλο αριθμό παιδιών της Ξάνθης προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τις δομές στις οποίες φιλοξενούνται ή φοιτούν. Αναφορικά με τις ιδιωτικές δομές προσχολικής φροντίδας και αγωγής παιδιών, που ιδρύθηκαν στην περιοχή, θα πρέπει να αναφέρουμε το Πρότυπο Προσχολικό Κέντρο «ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ», το νέο παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο του ομίλου εργοστασιακών επιχειρήσεων ΣΚΟΥΜΠΡΗ στο Εύμοιρο και τον Παιδικό Σταθμό «ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», μετά τη συνοικία των Ελληνοποντίων, πίσω από την Καλλιθέα.

Κοντά στο σοβαρότατο πρόβλημα της επικινδυνότατης στροφής, που εμφανίζεται ξαφνικά πριν το Νοσοκομείο και πολύ φοβόμαστε ότι θα θρηνήσουμε σύντομα θύματα, είναι ανάγκη να τονιστεί και το πρόβλημα της στροφής μπροστά από τον Παιδότοπο FUN N’ PLAY, αλλά και τον Πρότυπο Παιδικό Σταθμό «ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» που εφέτος πρόκειται να επεκτείνει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, δημιουργώντας εντός της πόλης τις προϋποθέσεις για τη φροντίδα και αγωγή άλλων 60 περίπου νηπίων.

Αφού σκεπάστηκε πλέον το κανάλι μπροστά στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής, θα πρέπει να επισπευστούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των δημοτικών έργων διευθέτησης της κυκλοφορίας.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί κυκλική πλατειούλα, οδοσήμανση και διαγραμμίσεις πριν τη γέφυρα (νομίζω ότι ενδείκνυνται σε σχέση με την τοποθέτηση και άλλων φαναριών, αλλά αυτό είναι θέμα των ειδικών), ώστε το οχήματα που έρχονται από 5 κατευθύνσεις (ή μάλλον 6, αν συμπεριλάβει κανείς και το δρόμο μπροστά από το Επαγγελματικό Λύκειο!), να κατευθύνονται στις λουρίδες που οι οδηγοί τους επιδιώκουν και όχι ανεξέλεγκτα.

Αυτή τη στιγμή η σύγχυση είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές ο οδηγός δεν γνωρίζει από πού να φυλαχτεί, όταν θέλει να στρίψει. Ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες που παραλαμβάνουν οι γονείς τα παιδιά τους από τον Πρότυπο Παιδικό Σταθμό «ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ», υπάρχει πραγματικό κομφούζιο.

Οι υπεύθυνοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου είναι σκόπιμο να πιάσουν πιο ζεστά το ζήτημα και ο Δήμος να διαθέσει τα λίγα ακόμη χρήματα που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομών για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και τη δενδροφύτευση μπροστά από τους χώρους απασχόλησης των μικρών παιδιών.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι απαιτείται και κάποια παρέμβαση στο αποχετευτικό σύστημα μεταξύ Νοσοκομείου και LiDL. Υπάρχει συνεχώς φρακάρισμα των αποβλήτων μετά από τον Παιδικό Σταθμό, πράγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, λόγω υπερχειλίσεων και δυσοσμίας. Παρακαλέσαμε την ΔΕΥΑΞ να θέσει το ζήτημα στο Δήμο, ώστε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον. Είναι δυνατόν, όμως, να απασχολείται η δημοτική επιχείρηση κάθε λίγο και λιγάκι με το καθάρισμα των μικρών -κατά τα φαινόμενα- φρεατίων που δημιουργήθηκαν πριν την ίδρυση του Νοσοκομείου και την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, αντί να κατασκευάσει μεγαλύτερα;

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ανταποκριθούν οι αρμόδιοι, διότι πρόκειται για την υγεία και ασφάλεια εκατοντάδων μικρών παιδιών και δεν χωράει άλλη καθυστέρηση ούτε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που εντείνεται μέρα με τη μέρα, ούτε και στο θέμα της δημιουργίας σωστού δημοτικού αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή.

Επειδή, επίσης, πολύς λόγος γίνεται πλέον και για τη μεγάλη υστέρηση -σε σχέση με τις άλλες πόλεις- δημιουργίας στην Ξάνθη ποδηλατοδρόμων, μήπως θα ήταν ευκαιρία, ολοκληρώνοντας την οδική αυτή σύνδεση μεταξύ Κυψέλης και Εκτενεπόλ – Οικισμού Ποντίων – Καλλιθέας να αφεθεί λίγος χώρος στους άνετους πεζόδρομους που θα δημιουργηθούν και για τους ποδηλάτες που, ευτυχώς, αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται στην πόλη μας;

Όταν η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ξάνθης έθεσε με δημιουργικό τρόπο το θέμα της κατασκευής ποδηλατοδρόμων πριν αρκετά χρόνια στον κ. Δήμαρχο που διετέλεσε μάλιστα και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών(!) -πολύ πριν ευαισθητοποιηθούν τα αντιπολιτευτικά συμβούλια του Δήμου που ασκούν τώρα κάπως καθυστερημένα κριτική για να υποβαθμίσουν τον κ. Δήμαρχο και τους παράγοντες της συμπολίτευσης- ο κ. Δήμαρχος τραβούσε τα μαλλιά του λέγοντας ότι «ζητάτε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό των κατοίκων της Ξάνθης».

Αλλά ανεξάρτητα από τις καθυστερημένες μέχρι και σκοταδιστικές αντιλήψεις των τοπικών αρχόντων που έχουν μετατρέψει την πόλη μας σε κόλαση κυκλοφοριακού συνωστισμού και κομφούζιου, τοποθετώντας σε κάθε σχεδόν επικίνδυνο σημείο και φωτεινά φανάρια, είναι ανάγκη στην περίπτωση αυτή να υπάρξει μια σύγχρονη μελέτη διευθέτησης της κυκλοφορίας στην παραπάνω διασταύρωση, όπως εφαρμόζεται στις πολιτισμένες χώρες για πολιτισμένους ανθρώπους.

Ευχαριστούμε την εφημερίδα σας για την επισήμανση παρόμοιων προβλημάτων στην πόλη της Ξάνθης και αναμένουμε με ενδιαφέρον την θετική -αυτή τη φορά- άμεση αντίδραση της Δημοτικής Αρχής. Πλησιάζουν άλλωστε και οι εκλογές.

Αντώνης Κοσμίδης

Ιδιοκτήτης του Νηπιακού Σταθμού «ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ»

Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών ΑΜ-Θ

Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…