Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ισχυρό το δικαίωμα του Δημοσίου στις ιαματικές πηγές

Ισχυρό το δικαίωμα του Δημοσίου στις ιαματικές πηγές

0

Συνεχίζοντας, ουσιαστικά, την απάντηση του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Θερμών, κ. Αχμέτ Ναζήρ, αναφορικά με την διαφωνία του ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στις ιαματικές πηγές των Θερμών και που επηρεάζει αποφασιστικά την όποια προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησής τους, η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Ξάνθης προχώρησε σε απάντηση αναφορικά με το θέμα.
Σύμφωνα με την απάντηση της προαναφερθείσας υπάρχει σειρά δημοσίων εγγράφων και διαταγμάτων από τα οποία γίνεται φανερό ότι η κεντρική ιαματική πηγή Θερμών βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα με σημαντική έκταση και ότι η εκμετάλλευση της ιαματικής πηγής έχει παραχωρηθεί στην κοινότητα Θερμών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία, το κτήμα εντός του οποίου εμφανίζεται η ιαματική πηγή στις Θέρμες ανήκει στο Δημόσιο και αποτελεί τμήμα του Δημόσιου Κτήματος με αριθμό Β.Κ. 23 και έκταση 40 στρεμμάτων, σύμφωνα με το δημόσιο έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης (αριθμ.πρωτ.443/08.05.07) και το από 26.06.84 ενημερωτικό σημείωμα της Οικονομικής Εφορίας Ξάνθης. Η διαχείριση του ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), όπως προκύπτει από διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών (937/1937). Με το Βασιλικό Διάταγμα της 12.11.55 (ΦΕΚ 330/09.12.55 Α΄) η έκταση των ιαματικών πηγών μετά των κτισμάτων της που περιέχονται στο Δημόσιο Κτήμα Β.Κ. 23 παραχωρήθηκε κατά χρήση στην Κοινότητα Θερμών για χρονικό διάστημα 25 χρόνων. Μετά την πάροδο της περιόδου αυτής παρατάθηκε η παραχώρηση για επιπλέον χρονικό διάστημα 25 χρόνων με το Προεδρικό Διάταγμα 107/26.01.81 (ΦΕΚ 36/13.02.81 Α΄), δηλαδή μέχρι τέλους το 2005.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως μας τονίστηκε από τον κ. Παυλίδη, «ο μόνος ισχυρός τίτλος στην περιοχή είναι αυτός που προκύπτει από την οριοθέτηση που έγινε το 1937 και βάσει του οποίου έχει γίνει κάθε άλλη κατά χρήση παραχώρηση».
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, οι διαφιλονικούμενες εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με τις αποφάσεις του 1955 και του 1981 για χρήση από ιδιώτες ή από την Κοινότητα Θερμών, μπορούν να διεκδικηθούν μόνο υπό κάποιο καθεστώς χρησικτησίας.
Όμως όπως μας διευκρινίστηκε, μετά από σχετική ερώτησή μας, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία παρεμπιπτόντως μάλλον επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Ξάνθης, διεκδικήσεις χρησικτησίας, ακόμη και μετά από παρέλευση πενήντα ή και πλέον χρόνων, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν, μιας και η χρησικτησία είναι ένα καθεστώς στο οποίο μπορούν να ασκηθούν δικαιώματα μόνο μεταξύ ιδιωτών και όχι μεταξύ ιδιώτη και ελληνικού Δημοσίου.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα εξ αμάξης άκουσαν Μάντατζη – Χατζηοσμάν

Μπορεί οι μουσου_…