Η ‘ροζ’ πρόληψη σώζει ζωές

0

1.000.000 περίπου είναι οι γυναίκες στις οποίες διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του μαστού ετησίως.

400.000 είναι αυτές που πεθαίνουν κάθε χρόνο.

55 ετών και κάτω είναι οι κρίσιμες ηλικίες για την εμφάνιση της νόσου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι γυναίκες να είναι ευαισθητοποιημένες, έτσι ώστε έγκυρα να διαπιστώσουν και να θεραπευτούν.

Ο Οκτώβρης είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. ‘Φοράει΄, λοιπόν, τα ροζ του και δίνει το βήμα σε μια παγκόσμια καμπάνια προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου σώζει ζωές. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών, καθώς ναι μεν υπάρχουν συμβουλές προφύλαξης, συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου, αλλά μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε στιγμή…

Ο γυναικολόγος της Ξάνθης κ. Νίκος Βουρβουκέλης, μας ενημέρωσε ότι με τον καινούργιο ψηφιακό μαστογράφο, τον οποίο διαθέτει και η πόλη μας, οι γυναίκες πάνω από 35-38 ετών –το όριο κατέβηκε προληπτικά- μπορούν να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, αφού ο ψηφιακός μαστογράφος εκπέμπει το ? περίπου της ακτινοβολία του απλού μαστογράφου και έχει πιο ευκρινή εικόνα. Η μαστογραφία, βέβαια, πρέπει να συνοδεύεται και από υπερηχογράφημα, μιας και αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται.

Ωστόσο, ‘κλειδί’ για τον κ. Βουρβουκέλη είναι να μάθει η γυναίκα να αυτοεξετάζεται, αφού αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού.

Σε ερώτησή μας σχετικά με το πόσο ενημερωμένες είναι οι ξανθιώτισσες για το θέμα ο κ. Βουρβουκέλης μας απάντησε: «οι ξανθιώτισσες είναι ενημερωμένες και κυρίως αυτό οφείλεται σε πολλά περιστατικά, πολύ πρώιμα, που είχαν με άμεση θεραπεία θετικά αποτελέσματα και έκαναν τον περίγυρο να ευαισθητοποιηθεί».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…