Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η οικονομική κρίση πήρε το φλουρί στην κοπή της πίτας του Ε.Β.Ε.

Η οικονομική κρίση πήρε το φλουρί στην κοπή της πίτας του Ε.Β.Ε.

0

Την παράδοση που θέλει τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να επιφυλάσσουν εκπλήξεις στις παρουσίες τους σε δημόσια βήματα τήρησαν και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης μας.
Ο χώρος ήταν το ξενοδοχείο «Ελισσώ», όπου έγινε, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009, στις 9 το βράδυ, η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου της Ξάνθης.
Από την εκδήλωση, όπου παραβρέθηκε σχεδόν ολόκληρος ο πολιτικός και μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, υπήρξε μία απουσία που σίγουρα προκάλεσε αίσθηση. Αναφερόμαστε βέβαια στον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό, ο οποίος αν και βρίσκεται στην πόλη μας μετά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο νέο επικεφαλή του υπουργείου, κ. Χατζηγάκη, προτίμησε να μην παραβρεθεί στην κοπή της πίτας του Ε.Β.Ε. Μία ακόμη απουσία, περισσότερο αναμενόμενη είναι η αλήθεια, ήταν αυτή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ε.Β.Ε., κ. Ιωάννη Αθανασιάδη, ο οποίος είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Π. Ανδρικόπουλος: «Ανεξέλεγκτη δημοκρατία και κακομαθημένοι νέοι»

Περνώντας από τους απόντες στους παρόντες δεν μπορεί κανείς να μην σταθεί στην ομιλία – χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους του οικοδεσπότη της βραδιάς, του προέδρου του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, με την οποία «άνοιξε η αυλαία» της εκδήλωσης. Στην ομιλία του ο κ. Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό στην παρούσα οικονομική κρίση και όχι μόνο. Ξεκινώντας από την περίοδο της μεταπολίτευσης την αναφορά του, μίλησε για μία «ανεξέλεγκτη δημοκρατία που κυριάρχησε στην Ελλάδα» καθώς και για «σπάταλο κράτος που για ψηφοθηρικούς λόγους μοίραζε αφειδώς δημόσιο χρήμα ενώ από την άλλη ισχυρά συνδικάτα, που με εκβιαστικές πρακτικές απέσπασαν υπέρογκους μισθούς, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη οικονομική ανάπτυξη στην χώρα, δημιουργώντας υψηλά κρατικά ελλείμματα, ανάγκες για μεγάλο εξωτερικό δανεισμό του δημοσίου αλλά και εργαζομένους δύο ταχυτήτων». Τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, ήταν οι αιτίες τόσο για την τρέχουσα οικονομική κρίση όσο και για το κύμα των αντιδράσεων στον χώρο της νεολαίας. Για την τελευταία, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε., είχε έναν ακόμη «καλό λόγο» να πει, ως «μέλος της παλαιάς φρουράς της Ε.Ρ.Ε.», όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε: «οι υπέρογκοι μισθοί των εργαζομένων δημιούργησαν στη νέα γενιά προσδοκίες για μία εύκολη και πλούσια ζωή, οι οποίες όταν αποδείχτηκαν ουτοπικές, τους οδήγησαν σε εξέγερση και καταστροφές κυρίως εμπορικών χώρων, στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας». Βεβαίως, κατά τον ίδιο, ακόμη και αυτές οι ενέργειες είχαν μία αρκετά διαφορετική εξήγηση από τις συνήθεις που έχουμε ακούσει. «Κέντρα, ξένα και εγχώρια, εκμεταλλεύτηκαν τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, ώστε να προκληθούν καταστροφές στα εμπορικά κέντρα των ελληνικών πόλεων, με σκοπό να ζημιώσουν τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο, ώστε να πετύχουν μία αλλαγή του υπάρχοντος status quo , προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των πολυχώρων», υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ανδρικόπουλος… Τέλος, ο κ. Ανδρικόπουλος κράτησε και ένα «δωράκι» και για τον δημοσιογραφικό κόσμο, τον οποίο κατηγόρησε για «ανεξέλεγκτο λαϊκισμό ο οποίος »

Β. Σκαρλάτος: «Η ενίσχυση των επιχειρήσεων η μόνη έξοδος από την κρίση»

Την σκυτάλη από τον κ. Ανδρικόπουλο πήρε ο κ. Βασίλειος Σκαρλάτος, ο οποίος μιλώντας ως εκπρόσωπος των βιομηχάνων της περιοχής μας, αναφέρθηκε στο μεγάλο έλλειμμα δημιουργικής δραστηριότητας που, κατά τον ίδιο, παρατηρείται συνολικά στην χώρα μας, ενώ καταδίκασε και τον «αριστερόστροφο λαϊκισμό», όπως τον χαρακτήρισε, «ο οποίος αποκόπτει την επικοινωνία της κοινωνικής συνείδησης με την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό». Βεβαίως ζήτησε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από το κράτος, ενώ ήταν δηκτικός και όσον αφορά την απογύμνωση του νομού μας, τόσο στον πρωτογενή (αγροτικός τομέας) όσο και στον δευτερογενή τομέα παραγωγής (βιομηχανία – μεταποίηση), διατυπώνοντας τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας στο νομό μας θα μπορέσει να υποκαταστήσει το εισόδημα που χάνεται από την συρρίκνωση των δύο αυτών τομέων παραγωγής που παραδοσιακά ήταν πηγές εισοδήματος για τον τόπο μας.

Π. Σγουρίδης: «Επιδότηση της κατανάλωσης η λύση»

Η οικονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο του χαιρετισμού και του βουλευτή Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος αφού εντόπισε τους λόγους της στην ανακύκλωση κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσε ότι οι πλήρεις συνέπειές της δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές και προέβλεψε ότι οι δύο πυλώνες της εθνικής οικονομίας (ναυτιλία και τουρισμός) θα χτυπηθούν από αυτή μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Οι συνέπειες μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνουν αισθητές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, κυρίως μέσω της αύξησης της ανεργίας. Ζήτησε μάλιστα την εγρήγορση όλων των τοπικών παραγόντων προς αυτή την κατεύθυνση, με ότι μέσα αυτοί διαθέτουν, στρέφοντας τα «βέλη» του ακόμη και κατά του Δημάρχου Ξάνθης για την μη αξιοποίηση δυνατοτήτων για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών.
Αναφερόμενος ο κ. Σγουρίδης στην εξέγερση των νέων διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του κ. Ανδρικόπουλου για τις αιτίες που την προκάλεσαν, εκτιμώντας ότι η σημερινή νέα γενιά είναι «η πρώτη γενιά, μετά από πολλές δεκαετίες, που έχει χειρότερες προοπτικές για το μέλλον της από την αμέσως προηγούμενη», κάτι που προκαλεί την δυσφορία και την αντίδραση των νέων ανθρώπων, αλλά και την κοινωνική αναταραχή στην ελληνική κοινωνία.

Γ. Παυλίδης: «Στροφή στον τομέα των υπηρεσιών»

Την δική του εκτίμηση για την οικονομική κρίση αλλά και για τις δομικές αντιστάσεις του νομού μας σε αυτή έκανε στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι μπορεί η κρίση που διέρχεται ο κόσμος και ο τόπος μας να είναι η μεγαλύτερη από το 1929, όμως θεωρεί ότι την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα σε τοπικό επίπεδο προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με περιορισμό του πρωτογενή τομέα και αύξηση του τριτογενή, όπως ήδη άρχισε να καταγράφεται με την αύξηση της συμμετοχής του τουριστικού τομέα στην τοπική οικονομία. Παρατήρησε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της κρίσης με θετική ψυχολογία, μακριά από μεμψιμοιρίες και καταστροφολογία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […