Η ΝΟΔΕ στη δίνη της εσωστρέφειας

0

Με «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» έμοιαζε η σύσκεψη της ΝΟΔΕ Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου το απόγευμα στα γραφεία της με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στο νομό. Λύθηκαν ζώνες για …καυγά, βγήκαν τα μαχαίρια απ’ τα θηκάρια και βέλη εξαπολύονταν σωρηδόν κατά της διοικούσας επιτροπής της ΝΟΔΕ και του προέδρου της κ. Μωραϊτη επιρρίπτοντας ευθύνες για τον «καταποντισμό» της Ν.Δ> στο νομό. Όμως τα μέλη της ΝΟΔΕ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ξάνθης δεν σταμάτησαν μέχρι του σημείου της απόδοσης ευθυνών. Ζήτησαν την παραίτηση της ΝΟΔΕ και του προέδρου κ. Μωραϊτη ενώ κάποιοι παρασυρόμενοι προφανώς στη δίνη αυτοκριτικής και εσωστρέφειας στην οποία έχουν περιέλθει από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα έβγαλαν στον …αφρό, παλαιότερες «αμαρτίες» της ΝΟΔΕ.
Ζητήθηκε παραίτηση ΝΟΔΕ– Μωραϊτη
Μέλος της ΝΟΔΕ που κατέχει προεδρική θέση σε θεσμικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε την παραίτηση της ΝΟΔΕ και του κ. Μωραϊτη, καταλογίζοντας ευθύνες για έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού στις εκλογές. Όμως η πρόταση έπεσε στο κενό. Απ’ την άλλη ο κ. Μωραϊτης μιλώντας στο «Ε» παραδέχτηκε ότι έγινε η απαραίτητη αυτοκριτική, επισημάνθηκαν τα λάθη που τα προσδιόρισε σε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των στελεχών και αποστασιοποίηση των αιρετών όπως και «πόλεμο εκ των έσω». Σύμφωνα με πληροφορίες μας έγινε αναφορά στο όνομα του κ. Μπηρόλ για τον οποίο είπαν ότι ο ίδιος ψήφισε Λευκό ενώ πιάστηκε να μοιράζει ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ!
Ο κ. Μωραϊτης ωστόσο μετέφερε ένα κλίμα πολύ «κόσμιο» και ως καταληκτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης έθεσε: «Εκτιμήσαμε ότι το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε 13.500 ψήφους από τις εκλογές του 2007. Αποφασίσαμε να βαδίσουμε με ενότητα, σύμπνοια και συνεργασία στις επόμενες εκλογές ώστε να το αναστρέψουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το καταφέρουμε. Μέσα από τις αντιθέσεις μας θα καταφέρουμε τη σύνθεση…»
Η ΝΟΔΕ κάνει …προγραφές και αποφασίζει αποπομπές
Και μπορεί μεν οι επίσημες δηλώσεις του κ. Μωραϊτη αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ να έχουν χαρακτήρα κατευναστικό για το κλίμα και να αποπνέουν αέρα αισιοδοξίας όσο αφορά την παραπέρα πορεία της ΝΟΔΕ, όμως έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση ειπώθηκαν πολλά και μη τιμητικά για τη λειτουργία της ΝΟΔΕ. Πιο συγκεκριμένα καταγγέλθηκε γιατί δεν γράφτηκε στα πρακτικά παλιότερη απόφαση της ΝΟΔΕ για αποπομπή τόσο του κ. Πέτρου από το Νοσοκομείο, όσο και του κ. Πούλιου από τη ΣΕΚΑΠ (;)!
Κα μόνο αυτή η αναφορά «αποκαλύπτει» ποιες είναι οι αποφάσεις που παίρνει η ΝΟΔΕ Ξάνθης και ποια είναι η νοοτροπία που διέπει τη λειτουργία της. Το γεγονός ότι ένα κομματικό όργανο στο νομό της κυβερνώσας παράταξης, αποφασίζει να αποπέμψει διορισμένο σε κρατικό όργανο επειδή δεν είναι αρεστός σε κάποιους και σε υπηρεσιακό παράγοντα μιας βιομηχανίας του νομού γιατί δεν ανήκει στον κομματικό του χώρο αποτελεί ατόπημα και παρακμιακό σύμπτωμα ενός σάπιου πολιτικού συστήματος. Η δε σημειολογία του καταδεικνύει και ότι στη ΝΟΔΕ Ξάνθης κρατά καλά η νοοτροπία των προγραφών που μας γυρίζει συνειρμικά σε άλλες εποχές αλλά και σε εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σωκράτης Ξυνίδης: το νέο ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη

Εκεί όπου ιδρύθη_…