Η μουσική ενώνει τους λαούς

0

Με σημαντική καθυστέρηση, λόγω ενός γραφειοκρατικού προβλήματος που αντιμετώπισε η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, κα Κέιτ Μαγκάρυ, εμφανίστηκαν στο κοινό της πόλης μας οι «Eli Yamin Blues Band», ενθουσιάζοντας τους συμπολίτες μας, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην γνωστή καπναποθήκη «Π», το βράδυ της Δευτέρας 26 Μαΐου 2009, λίγο μετά τις 21:00’. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Ι.Θ.Τ.Π., της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Το συγκρότημα των «Eli Yamin Blues Band», απευθύνεται στο κοινό κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας την ποικιλία και την ομορφιά της μουσικής blues, ενός από τα πρωταρχικά αμερικανικά μουσικά είδη. Το μουσικό αυτό σχήμα εξερευνά την δύναμη της μουσικής σε μεγάλο εύρος, ξεκινώντας από τα spirituals έως την κλασσική μουσική και από το beepbop έως την φολκ. Όσον αφορά την ερμηνευτική τους ένταση, αυτή μπορεί να είναι έντονη και παθιασμένη, ορισμένες φορές, αλλά επίσης ήρεμη και καθησυχαστική, εξερευνώντας την μοναδική ικανότητα που έχει η μουσική blues να ενώνει τους ανθρώπους.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέλη του συγκροτήματος, εκτός από εμπνευσμένοι ερμηνευτές, είναι και καταρτισμένοι εκπαιδευτές. Διδάσκουν στο «Πρόγραμμα Τζαζ Μουσικής» του Λινκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης, στην Σχολή Τζούλιαρντ, καθώς και στη Σχολή Μουσικής του Μανχάταν.
Το αμερικανικό συγκρότημα βρίσκεται στην Ελλάδα πραγματοποιώντας περιοδεία στα Ιωάννινα, την Δράμα και την Ξάνθη, στα πλαίσια του προγράμματος «Ο Δρόμος του Ρυθμού», που είναι μία συμπαραγωγή του «Προγράμματος Τζαζ Μουσικής», του Λίνκολν Σέντερ, του Γραφείου Εκπαιδευτικών Υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείων Εξωτερικών και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν στους δημοσιογράφους τόσο ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη, κ. Χόιτ Γι, όσο και ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, κ. Αναστάσιος Θεοδωρίδης, καθώς και το μέλος του συγκροτήματος, κ. Eli Yamin.
Ο κ. Θεοδωρίδης, αφού καλωσόρισε στην πόλη μας τον αμερικανό διπλωμάτη, δήλωσε ότι «σήμερα έχουμε μία εκδήλωση στην πόλη μας που έχει σχέση με την τζαζ μουσική που την διοργανώνει η Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης μαζί με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης. Εύχομαι να περάσει καλά ο κόσμος της Ξάνθης και καλή επιτυχία σε όλους τους διοργανωτές». Με την σειρά του ο κ. Γι δήλωσε ότι «χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι για μία ακόμη φορά στην πόλη σας στην Ξάνθη και θέλω να ευχαριστήσω την Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Στέγης και Παράδοσης για την υποστήριξη αυτής της εκδήλωσης. Εκ μέρους επίσης της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Προξενείου των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη ότι χαιρόμαστε πολύ που είμαστε χορηγοί και υποστηρικτές αυτής της συναυλίας του Eli Yamin. Παραβρέθηκα και στην χθεσινή του συναυλία στην Δράμα, σε μία καταπληκτική συναυλία, ενώ επίσης περιμένουμε να είναι καταπληκτική και η συναυλία του εδώ. Είναι μεγάλη η χαρά της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίζει αυτή την συναυλία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να ενδυναμώσουμε την συνεργασία, την φιλία και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών των Η.Π.Α. και της Ελλάδας. Επίσης θέλω να εκμεταλλευθώ την ευκαιρία αυτή για να ευχαριστήσω τους πολίτες της Ξάνθης και τον Δήμαρχο της πόλης, για τα τρία χρόνια φιλίας και συνεργασία που πέρασα τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου με την Ξάνθη. Δυστυχώς θα πρέπει να εγκαταλείψω την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό θέλω να ευχηθώ στους πολίτες της Ξάνθης κάθε ευτυχία στο μέλλον».
Τέλος, ο επικεφαλής και μέλος του συγκροτήματος, κ. Eli Yamin, δήλωσε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την μέχρι σήμερα επίσκεψή του στην χώρα μας ότι «βρεθήκαμε εδώ ταξιδεύοντας με την ορχήστρα μας, την «Eli Yamin Blues Band», και είμαστε τυχεροί που έχουμε μαζί μας την Κέιτ Μαγκάρυ, μία θαυμάσια τραγουδίστρια, την Σανέλ Κρίτσλο, μία υπέροχη μουσικό και την Λάφρεϊ Σάι, έναν καταπληκτικό ντράμερ, στα πλαίσια του προγράμματος «Rhythm Road» του Αμερικανικού Προγράμματος Εξωτερικού, το οποίο υποστηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. και το Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Είχαμε την τύχη να ταξιδεύσουμε, για πρώτη φορά, σε όλο το βόρειο τμήμα αυτής της μεγάλης χώρας, της οποίας οι κάτοικοι γνωρίζουν να εκτιμούν τις Τέχνες τόσο έντονα που μας έχουν εντυπωσιάσει από τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα και τους τοπικούς φορείς που τις υποστηρίζουν και που έχουμε επισκεφθεί, θεωρώντας ότι αποτελούν υπόδειγμα για μίμηση σε ολόκληρο τον κόσμο, διότι γνωρίζουμε ότι οι Τέχνες φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, ανεξάρτητα από τις καταβολές, την εθνικότητα, την φυλή, την θρησκεία και το οικονομικό τους επίπεδο. Είμαστε ευτυχείς που είμαστε στην Ελλάδα».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…