Η κρίση προβληματίζει το Ε.Β.Ε.

0

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Β.Ε. ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την αρνητική οικονομική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του νομού Ξάνθης.
Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, η συζήτηση που προγραμμάτισε και οργανώνει το Επιμελητήριο έχει σαν στόχο «την κατάθεση απόψεων αλλά και ιδεών τόσο από φορείς των επαγγελματιών και επιχειρηματιών του τόπου μας, όσο και από μεμονωμένους επαγγελματίες. Είναι μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούν να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης, αλλά και να ειπωθούν κάποιες αλήθειες, όπως αυτές είναι. Σκοπός δεν είναι η διαπίστωση του προβλήματος, οι εκθέσεις ιδεών και τα ευχολόγια. Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί, η οικονομική κρίση είναι δεδομένη και οι ξανθιώτικες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με αυτήν κάθε μέρα. Θέλουμε ν’ ακούσουμε τις γνώμες όλων, να υπάρξει μια ανταλλαγή και ει δυνατόν μία σύνθεση απόψεων. Είναι γεγονός πως οι εκάστοτε κυβερνώντες μικρή κατανόηση έχουν για την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση και συντονισμός απέναντι στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες, πριν να είναι πολύ αργά. Είναι χαρακτηριστικό το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Παρ’ ότι υπήρξε μία θετική, κατ’ αρχή, πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο για την επαναδραστηριοποίηση του φορέα αυτού που θα μπορούσε να αναζωογονήσει την μικρομεσαία επιχείρηση, ο τρόπος που εφαρμόζεται στην πράξη από τις τράπεζες δυσχεραίνει την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων. Πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ενισχύσεις που και με μορφή δανεισμού είναι, δηλαδή θα επιστραφούν και δεν χαρίζονται, και αποτελούν πρακτικά μικρά ποσά, σε απόλυτους αριθμούς, όμως είναι μία πραγματική ανάσα ζωής για κάθε μικρή ή μεσαία επιχείρηση, των οποίων τα ποσά που δικαιούνται να δανειστούν, δεν υπερβαίνουν τις δέκα με είκοσι χιλιάδες ευρώ, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων».
Ζητήσαμε την άποψη για το θέμα τόσο του προέδρου της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, όσο και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ε.Β.Ε., κ. Ιωάννη Αθανασιάδη. Ο κ. Τσιακίρογλου έκρινε ως θετική την πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε. τονίζοντας ότι «έχουμε προτάσεις που θα τις καταθέσουμε στην συνεδρίαση. Πρόκειται όμως για παγκόσμιο φαινόμενο, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθεια αντιμετώπισής του με την κατά τόπους λήψη μέτρων».
Από την πλευρά του ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε ότι «θα τοποθετηθούμε κατά την διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης, εκθέτοντας τις προτάσεις μας για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων», χωρίς να θελήσει να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο για το θέμα.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέλος στις πλαστικές σακούλες!

Πιλοτικό… τέλος …