Φως στο τούνελ της επαιτείας…

0

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που σχετικά πρόσφατα αλλά με μεγάλη ένταση ταλαιπωρούν τόσο την αισθητική όσο και κοινωνική ευαισθησία της πόλης μας αλλά και των συμπολιτών μας φαίνεται να μπήκε επιτέλους στο «στόχαστρο» των αρμόδιων φορέων της Ξάνθης για να δρομολογηθεί (ελπίζουμε οριστικά πλέον…) η αντιμετώπισή του.
Ο λόγος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της επαιτείας που πήρε διαστάσεις επιδημίας και στην πόλη μας, θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί το «Ε», ήδη από τις 23 Οκτωβρίου 2008, όταν σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε τότε παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατούσε, τόσο στο κέντρο της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας, διασταύρωση οδού Ηρώων και Μεγ. Ρεύματος κλπ.) όσο και λίγο έξω από αυτήν (πρόχειρος καταυλισμός πίσω από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο «Πασχαλίδη»).
Οκτώ μήνες σχεδόν μετά, μπορεί ο εν λόγω «καταυλισμός» των βουλγαρικής υπηκοότητας αθίγγανων να απομακρύνθηκε μετά από ελέγχους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε. Άλλωστε κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της επαιτείας, μόνο προσωρινά βρίσκουν λύση με αστυνομικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις, όπως άλλωστε φάνηκε και μέσα από τα λόγια στελέχους της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, ο οποίος μιλώντας για το θέμα στο «Ε» παραδέχθηκε ότι «μπορεί ο συγκεκριμένος καταυλισμός να ελέγχθηκε από αστυνομικούς της υπηρεσίας μας, όμως αυτό απλά προέτρεψε τα συγκεκριμένα άτομα να «μετεγκατασταθούν» σε κάποιο άλλο σημείο…».
Άλλωστε, όπως μας αποκάλυψε πρόσφατα κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας, παρόμοια φαινόμενα είχαν παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες, παραθέτοντας μάλιστα το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου είχε παρατηρηθεί μία παρόμοια εισβολή επαιτών, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε με μία προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την αντιμετώπιση των κηδεμόνων των νεαρών και ανήλικων (στην πλειοψηφία τους) επαιτών. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίστηκε η αντιμετώπιση ως κακούργημα η εξώθηση των ανηλίκων στην επαιτεία, κάτι που «συμμάζεψε» γρήγορα τέτοιες συμπεριφορές, στοχεύοντας στους πραγματικούς υπαίτιους αυτού του πραγματικού δράματος που βίωναν οι ανήλικοι επαίτες, χωρίς να εμφανίζεται από πλευράς της κοινωνίας ρατσιστική αντιμετώπιση ή περιθωριοποίηση των θυμάτων αυτής της κατάστασης.
Μετά λοιπόν από τις συχνές αναφορές των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά κυρίως των αντιδράσεων των συμπολιτών μας, που προκάλεσαν αυτές τις αναφορές άλλωστε, φαίνεται πως κάτι κινείται και στην Ξάνθη. Ο λόγος για την διαφαινόμενη, ίσως καθυστερημένη αλλά σίγουρα καλοδεχούμενη ως πρώτο βήμα, πρόθεση του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, να πάρει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της επαιτείας. Η επίσημη ανακοίνωση βέβαια της σύσκεψης, που σαν πρώτη σκέψη ήταν να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα αλλά λόγω της κατάθεσης του κ. Παυλίδη στον αρμόδιο εισαγγελέα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου μάλλον θα αναβληθεί τελικά για την επόμενη, δεν πιστεύουμε ότι θα βρει αντίθετους ούτε τους σφοδρότερους επικριτές του κ. Παυλίδη, φτάνει βέβαια να είναι μία σύσκεψη ουσίας, αποφάσεων και κυρίως εφαρμόσιμων λύσεων για το πρόβλημα της επαιτείας και όχι μία ακόμη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για να «βγούνε από την υποχρέωση» και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό πρόβλημα με λύσεις «για τα μάτια του κόσμου», όπως συχνά συμβαίνει…

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […