Flash back στις ευρωεκλογές του 2004

0

Την διακαή του επιθυμία να είναι και πάλι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ εκφράζει στο «Ε» ο δικηγόρος κ. Καπζά Μουζαφέρ, ο οποίος λίγο έλειψε να είναι ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2004. Όπως δηλώνει έχει γνωστοποιήσει κεντρικά το ενδιαφέρον του και αναμένει απάντηση από το κόμμα. Να σημειώσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση του ευρωψηδελτίου είναι στις 17 Μαΐου ενώ οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουνίου. Επίσης η ευθύνη της επιλογής τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο και το Επικρατείας βαρύνει αποκλειστικά τον πρόεδρο και την Ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό ενώ για το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών λόγο έχουν και τα όργανα τοπικά και περιφερειακά των οποίων οι προτάσεις αξιολογούνται από την Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και επικυρώνονται από το πολιτικό συμβούλιο.
Η γρουσούζικη 13η θέση…
Κάθε λόγο θα είχε να πιστεύει στο… γρουσούζικο 13 ο κ. Καπζά Μουζαφέρ αφού στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου του 2004 κατείχε την 13η θέση στο ευρωψηφοδέλτιο ως αποκλειστική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ως ο μόνος από την μειονότητα που μπήκε ποτέ σε ευρωψηφοδέλτιο. Μια σειρά όπως από γεγονότα που ακολούθησαν τον …έφτασαν ως την πηγή όμως τελικά δεν ξεδίψασε!
Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2004 το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είχε 24 υποψηφίους (όσοι και το σύνολο των ευρωβουλευτών που αναλογούσαν στη χώρα μας). Εξέλεξε σύμφωνα με το ποσοστό του (36%) 8 ευρωβουλευτές. Στις εθνικές εκλογές όμως του Σεπτεμβρίου του 2007 τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές οι κύριοι Μπεγλίτης, Σηφουνάκης και κα Ξενογιαννακοπούλου εκλέχτηκαν στο εθνικό κοινοβούλιο όπως και ο κ. Καρτάλης που ήταν 9ος (μη εκλόγιμη θέση), εκλέχτηκε βουλευτής Βόλου. Οι θέσεις καλύφτηκαν από τους επόμενους πλειοψηφώντες και την 8η εκλόγιμη θέση ήταν η 12η στη λίστα κα Άννυ Ποδηματά., γνωστή δημοσιογράφος στο «ΒΗΜΑ». Η κα Ποδυματά όμως εξεδήλωσε αρχικά την άρνησή της να δεχτεί τη εκλογή επικαλούμενη προσωπικό κώλυμα. Τότε ήταν που για τον κ. Καπζά θα άνοιγαν οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου όμως τελικά η κα Ποδυματά επέλεξε να γίνει ευρωβουλευτής.
Στις ευρωεκλογές του Ιούνη 2009
Να σημειώσουμε ότι στις φετινές ευρωεκλογές έχει μειωθεί λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε. ο αριθμός των ευρωβουλευτών της χώρας μας σε 22. Συνεπώς το κριτήριο εκλογής είναι 4,5 επί του ποσοστού που θα συγκεντρώσει το κόμμα. Με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος χαρακτηρίζεται ως «χαλαρή» και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανεβασμένα τα ποσοστά των μικρών κομμάτων και ιδιαίτερα των Οικολόγων, πρέπει κάποιος για να έχει ελπίδες εκλογής να έχει και πάλι μονοψήφιο αριθμό θέσης (ή έστω κοντά στο 10 – πάντα βέβαια εξαρτάται από το ποσοστό του κόμματος). Να σημειώσουμε ότι αν οι Οικολόγοι μπουν στην Ευρωβουλή οι έδρες τους θα αφαιρεθούν από το δεύτερο κόμμα.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι παρότι δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε επίσημα από το ΠΑΣΟΚ όπως προειπώθηκε ο κ. Καπζά έχει ν’ «ανταγωνιστεί» και κάποιον άλλον πιθανό υποψήφιο από την μειονότητα. Πληροφορίες μας μιλούν ότι η κα Σιμπέλ Μουσταφά, φοιτήτρια γαλλικής φιλολογίας από την Κομοτηνή συγκεντρώνει πιθανότητες για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2009!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρωμα γυναίκας στη Ν.Δ.;

Στο αποκορύφωμα ^…