Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Επιτυχημένη η εκδήλωση Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. – Eurobank

Επιτυχημένη η εκδήλωση Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. – Eurobank

0

Με την παρουσία επισήμων αλλά, το κυριότερο, πολλών επιχειρηματιών, επαγγελματιών αλλά και νέων ανθρώπων, που θέλησαν να ενημερωθούν και να διερευνήσουν τις δυνατότητες για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσαν από κοινού την Δευτέρα 25 Μαΐου 2009, στις 20:00’, στο ξενοδοχείο «Elisso», η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού Ξάνθης και η τράπεζα Eurobank.
Κεντρικοί άξονες της εκδήλωσης, πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι ομιλητές της, ήταν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ως «εργαλεία» διεξόδου από την τρέχουσα οικονομική κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας, καθώς και η ανάπτυξη με αυτές μιας υγιούς, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, η οποία ν’ αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την μετά την κρίση περίοδο.
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αλέξανδρος Κοντός, στάθηκε τόσο στην σημασία των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., όσο και στην σημασία του να γίνει χρήση αυτών από τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του νομού αλλά και της χώρας μας συνολικά. Από την άλλη, επαίνεσε την Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. για την πρωτοβουλία της αυτή αλλά και για την συνεργασία της με την τράπεζα Eurobank, για την παρουσίαση των προγραμμάτων.
Οι δύο κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, καθώς και ο βοηθός Γενικός Διευθυντής της τράπεζας Eurobank, κ. Κυριάκος Χατζηιωάννογλου. Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε με απλό και κατανοητό τρόπο στα προγράμματα του υπουργείου του, στους στόχους που έχουν, στους τομείς που περιλαμβάνουν (Ενέργεια, Βιομηχανία, Έρευνα & Τεχνολογία, Εμπόριο –Υπηρεσίες, Καταναλωτής, Τουρισμός, Πολιτισμός και Υγεία), καθώς και στους τέσσερις άξονες που έχει θέσει το υπουργείο σε προτεραιότητα. Οι άξονες αυτοί είναι:
– η δημιουργία και αξιοποίηση της τεχνολογίας, υποστηριζόμενης από έρευνα και επιστημονική ανάπτυξη,
– η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας,
– η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και
– η ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας με ενίσχυση της αειφορίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηιωάννογλου επικεντρώθηκε αποκλειστικά στα προγράμματα ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών, αναλύοντας επίσης τους στόχους και της προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά νέων αλλά και παλαιότερων επιχειρηματιών.
Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της πόλης μας «και ιδιαίτερα από την μεγάλη παρουσία νέων ανθρώπων. Δυστυχώς δεν είδαμε μέσα στους σχεδόν διακόσιους ανθρώπους που ήρθαν σήμερα να ενημερωθούν, όλους αυτούς που κατά καιρούς αναρωτιόντουσαν για την ανυπαρξία νέων προγραμμάτων. Όμως σημασία έχει ότι σήμερα έγινε με απλό, κατανοητό και εκλαϊκευμένο τρόπο, σε πολύ καλό κλίμα, μία ολοκληρωμένη ενημέρωση των προγραμμάτων του Δ’ Κ.Π.Σ. Τόσο ο κ. Σταυρόπουλος, όσο και ο κ. Χατζηιωάννογλου στόχευσαν «στην καρδιά» των προγραμμάτων, δίνοντάς μας βάση για αισιοδοξία, αναφορικά με την κατανόηση των στόχων και των προϋποθέσεων των προγραμμάτων, αλλά και με την συμμετοχή των ξανθιωτών επαγγελματιών, νέων και παλιών. Άλλωστε η γνώση αποτελεί το «Α» και το «Ω» για όσους επιχειρούν», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Από την πλευρά του ο ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «βρισκόμαστε σήμερα για πέμπτη φορά στην Ξάνθη, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού θα έχουμε την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουμε απόψεις για άλλη μια φορά με τους φορείς της επιχειρηματικότητας, αλλά και με απλούς επιχειρηματίες της περιοχής, για τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούνται τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης (που έχει την ευθύνη του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα») όσο και για την μεγάλη προκήρυξη προγραμμάτων με την ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η τελευταία απευθύνεται επίσης σε ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικής κοινότητας, τόσο στον κλάδο της μεταποίησης, όσο και σε αυτόν των υπηρεσιών. Είναι ένα ευρύτερο σχέδιο της Κυβέρνησης, για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πέρα από τα άλλα μακροοικονομικά μέτρα που έχουμε λάβει, όπως η στήριξη της ρευστότητας, με το πρόγραμμα του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., είτε οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το Ι.Κ.Α. και προς την Εφορία. Έτσι και αυτά τα προγράμματα κινητοποιούνται αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό για να δώσουν εργαλεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, όχι μόνο για ν’ αντέξουν την κρίση, αλλά και για να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, όπως δείχνουν και όλες οι οικονομικές αναλύσεις τόσο από την Ε.Ε. όσο και από άλλους Οργανισμούς, φαίνεται «φως στο τούνελ», με την κρίση να αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια αναστροφής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κρίσεις δημιουργούν, πέρα από προβλήματα, και μεγάλες ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες θα πρέπει να δει η επιχειρηματική κοινότητα και να κάνει μία στροφή μέσω των προγραμμάτων αυτών σε νέες δράσεις που να έχουν σχέση με την λεγόμενη «πράσινη» επιχειρηματικότητα, δράσεις για νέους ή γυναίκες επιχειρηματίες καθώς και άλλα θέματα, που θα αποτελέσουν σημαντική ενημέρωση για το κοινό που ήρθε εδώ σήμερα (σ.σ. προχθες)».
Σε δηλώσεις του, τέλος, ο κ. Χατζηιωάννογλου, τόνισε ότι «είμαστε σήμερα εδώ, ως Eurobank, για να δώσουμε την ευκαιρία στο επιχειρηματικό κοινό της Ξάνθης να μάθει από πρώτο χέρι για τα καινούρια προγράμματα του «Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013». Από τον Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης θα μάθει για τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης και από εμένα από τα προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τα τελευταία μάλιστα είναι πάρα πολύ πρόσφατα, καθ’ ότι εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό κ. Παπαθανασίου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις σήμερα (σ.σ. προχθες) το απόγευμα έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, αφού αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Έτσι λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία οι επιχειρηματίες της Ξάνθης, πρώτοι από όλους, ν’ ακούσουν διεξοδικά τι είναι αυτά τα προγράμματα, που απευθύνονται, που ουσιαστικά είναι σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, είτε αυτές δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, στις &#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης δίπλα στους φοιτητές που δικάζονται σήμερα

Η Ένωση Λειτουργa…