Έργα από παιδιά για παιδιά

0

Με το σύνθημα «έργα από παιδιά για παιδιά» εκτίθενται από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου, στον πεζόδρομο, πλέον, της οδού Δαγκλή, μέχρι και την Κυριακή 26 Απριλίου 2009, οι εικαστικές δημιουργίες των μικρών μαθητών του εργαστηρίου καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας «Τεχνοπαιχνιδίσματα».
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης, αποτελείται από εννέα γλυπτά σε σχήμα πασχαλινού αυγού, με θεματολογία εμπνευσμένη από το νέο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου, με τίτλο «Που πήγε το Πάσχα;», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παττάκη. Η εικονογράφηση του βιβλίου, είναι της κας Κιάρας Centele, τα πρωτότυπα έργα της οποίας φιλοξενούνται αυτό το χρονικό διάστημα στους χώρους του εργαστηρίου. Αυτή αποτέλεσε άλλωστε και την πηγή έμπνευσης για τους μικρούς καλλιτέχνες, ηλικίας από πέντε έως δέκα ετών, που φιλοτέχνησαν τα συγκεκριμένα έργα.
Αναφερόμενη στις δημιουργίες των νεαρών συμπολιτών μας, η υπεύθυνη του εργαστηρίου, κα Ευαγγελία Σκουμπρή δήλωσε στο «Ε» ότι «η έκθεση με τις συγκεκριμένες δημιουργίες των εννέα γλυπτών – πασχαλινών αυγών, στα οποία η κάθε ομάδα παιδιών που τα φιλοτέχνησε έδωσε και ένα ξεχωριστό τίτλο, έχει διπλό στόχο. Από την μία αποτελεί μια προσπάθεια να ομορφύνει ο συγκεκριμένος χώρος κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα και από την άλλη, μέσω του τίτλου «Γιορτάζοντας Παραδοσιακά», που εκτός του ότι ονομάζει την έκθεση, αποτελεί παραπομπή και στο συγκεκριμένο βιβλίο του κ. Ηλιόπουλου, γίνεται μία προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό νόημα των επερχόμενων εορτών, που είναι τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις αυτών των γιορτινών ημερών. Θα θέλαμε από μέρους του εργαστηρίου να τονίσουμε την συμπαράσταση που είχαμε από την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου και προσωπικά τόσο από τον πρόεδρό της κ. Φανουράκη, όσο και από την κα Αλατά, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να γίει η έκθεση αυτή».
Από την μεριά του ο κ. Μανόλης Φανουράκης, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη έκθεση δήλωσε ότι «στα πλαίσια της Μεγάλης Εβδομάδας και του εορτασμού του Πάσχα, που πλησιάζουν, μετά από σχετική αίτηση που έκανε το εργαστήριο καλλιτεχνικής έκφρασης «Τεχνοπαιχνιδίσματα», την οποία θεωρήσαμε πολύ σημαντική και την προωθήσαμε για έγκριση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, πλέον κοσμεί την οδό Δαγκλή μία υπαίθρια έκθεση με δημιουργίες παιδιών. Πρόκειται για εννέα γλυπτά σε σχήμα πασχαλινών αυγών τα οποία είναι έργα από παιδιά για παιδιά. Είναι πραγματικά μια αξιέπαινη προσπάθεια η οποία αποτελεί μια ευχάριστη νότα για κάθε συμπολίτη μας που θα περάσει από το σημείο, ο οποίος πιστεύω πως θα νιώσει και εκείνος, όπως και εγώ, πραγματικά περήφανος και χαρούμενος για αυτές τις δημιουργίες των μικρών ξανθιωτών καλλιτεχνών, οι οποίες δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη μας για τις γιορτινές μέρες που έρχονται».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…