Επί ποδός οι καπνοπαραγωγοί

0

Επί ποδός βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί μετά τη σύγχυση που επικράτησε αναφορικά με τις επιδοτήσεις στην τελευταία σύσκεψη που είχαν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό κ. Κιλτίδη, στην οποία συζητήθηκαν προτάσεις μέτρων για την επιστροφή στους καπνοπαραγωγούς των ενισχύσεών τους, ύψους 567εκατ. €, που παρακρατούνται από το 2010.
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Πασχαλίδης, πρόεδρος της ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, είναι σε εξέλιξη μια διαπραγματευτική διαδικασία τόσο από το υπουργείο όσο και από τους καπνοπαραγωγούς για να αποδοθεί το 50% της χαμένης επιδότησης και όχι μόνο το 38% που ανακοινώθηκε.
Σύντομο ιστορικό στο θέμα του καπνού
Για να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι στο θέμα αυτό υπενθυμίζουμε: Όπως είναι γνωστό το 2004 που έγινε η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να μειώσει την καπνοκαλλιέργεια, να προωθήσει την αντικαπνιστική εκστρατεία και παράλληλα την αναδιάρθρωση καλλιεργειών σ’ όλα τα κράτη μέλη, αποφάσισε την διασφάλιση του 100% στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2009 και την μείωσή τους στο 50% από το 2010 – 2013. Σε νέα διαπραγμάτευση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. με την Επίτροπο κα Μπόελ το 2008, στην οποία συμμετείχε ο κ. Κοντός ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αποφασιστεί οι χαμένες επιδοτήσεις να αποδοθούν στους καπνοπαραγωγούς έμμεσα μέσα από προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης ή βελτίωσης των υποδομών τους, προγράμματα, που είχαν όμως κριτήρια που ευνοούσαν τους μεγαλοπαραγωγούς όπως είχε αναφερθεί σε σχετικά ρεπορτάζ του το «Ε». Αυτό επιβεβαιώνεται και από ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των καπνοπαραγωγών.
«Το μέγιστο ποσό των ενισχύσεων που είναι δυνατό να επιστραφεί στους καπνοπαραγωγούς, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, δεν είναι δυνατό να υπερβεί το ύψος των 220 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 38% περίπου του συνόλου των παρακρατούμενων ενισχύσεων». Επίσης εκτιμάται ότι δικαιούχοι της επιστροφής αυτής θα είναι 44.000 περίπου καπνοπαραγωγοί ενώ ένας σημαντικός αριθμός, περίπου 14.200 καπνοπαραγωγοί, δεν θα τύχει καμίας στήριξης.
«είτε δεν ήξεραν, είτε παραπλανούσαν ηθελημένα τους καπνοπαραγωγούς»
«Δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καπνού της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς «είτε δεν ήξεραν, είτε παραπλανούσαν ηθελημένα τους καπνοπαραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παραμένει εκτεθειμένη έναντι των καπνοπαραγωγών και οφείλει επιτέλους να τους πει την αλήθεια, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές».
«Το ερώτημα , συνεπώς , είναι αν η κυβέρνηση έλεγε συνειδητά ψέματα ή αν στη συνέχεια μετέβαλε απόψεις»
Στο ίδιο μήκος κύματος η ανακοίνωση της ΓΕΣΑΣΕ: «Ανάστατοι είναι οι έλληνες καπνοπαραγωγοί καθώς οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα χάσουν το 50% των επιδοτήσεων τους από το 2010, αποδεικνύεται μέχρι στιγμής «κενό γράμμα».Ήδη , η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα διατυπώνει την άποψη – επικαλούμενη … το νομικό πλαίσιο – ότι δεν μπορεί να επιστραφεί αναλογικά σε κάθε δικαιούχο το σύνολο των πόρων που θα περικοπούν.
Ωστόσο , οι διαβεβαιώσεις για το αντίθετο του πρωθυπουργού (1-12-2008) , του προηγούμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (20-11-2008) και του νυν στις 25-2-2009 ήταν απόλυτες. Το ερώτημα , συνεπώς , είναι αν η κυβέρνηση έλεγε συνειδητά ψέματα για λόγους επικοινωνιακούς ή αν στη συνέχεια μετέβαλε απόψεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καπνοπαραγωγοί δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Η ΓΕΣΑΣΕ , ενόψει και της μεγάλης σύσκεψης των οργανώσεων την προσεχή Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη , καλεί όλους τους καπνοπαραγωγούς σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους».
Σύσκεψη από την ΠΑΣΕΓΕΣ την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στην Θεσσαλονίκη
Η διεκδίκηση των επιδοτήσεων είναι και το θέμα συνάντησης που οργανώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στην Θεσσαλονίκη, με τις καπνικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών Καπνού. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΛΑΣ, στις 19.00 το απόγευμα.
Σ’ αυτή θα συμμετέχει και ο κ. Πασχαλίδης από την Ξάνθη.
Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη η καπνοκαλλιέργεια σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομάδας καπνοπαραγωγών έχει μειωθεί κατά 40% που αντιστοιχεί σε 2000 ενεργούς παραγωγούς και η φετινή παραγωγή ανήλθε σε 1.650.000 κιλά, ενώ η μέση τιμή σε 4,50 ευρώ το κιλό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…