Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Επεκτάσεις στο μητροπολιτικό δίκτυο

Επεκτάσεις στο μητροπολιτικό δίκτυο

0

Επεκτείνεται με 7 ακόμη χιλιόμετρα οπτικών ινών το μητροπολιτικό δίκτυο του δήμου Ξάνθης, με σκοπό να καλύψει ακόμα περισσότερες περιοχές εντός των ορίων της πόλης και να συμπεριλάβει και άλλους δημόσιους φορείς.

 

Μητροπολιτικό δίκτυο για 60 δημόσιους φορείς

Η πρώτη φάση του έργου κατασκευής του δικτύου οπτικών ινών μήκους 14 χιλιομέτρων αφορά στην δημιουργία ταχύτερης και πιο αξιόπιστης διασύνδεσης μεταξύ των δημοσίων φορέων και υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος ‘κοινωνία της πληροφορίας’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δε ύψος της επένδυσης ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Το δίκτυο αναμένεται να παραδοθεί και να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ και η σύνδεση και λειτουργία της επέκτασης θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα από αυτή την πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όλοι οι δημόσιοι φορείς –περίπου 60- δήμος, εφορία, ΙΚΑ, νοσοκομείο, αστυνομία, πυροσβεστική, πανεπιστήμιο (εντός της πόλης, εκτός και θα περιλαμβάνει και το ερευνητικό κέντρο), θα διαθέτουν τηλεφωνία και δυνατότητα τηλεδιασκέψεων με μεγαλύτερη ταχύτητα, αξιοπιστία και ευκρίνεια. Σύντομα θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ενιαίας σύνδεσης στο ίντερνετ με γρήγορες ταχύτητες. Όπως, άλλωστε, μας ενημέρωσε και ο κ. Αποστολίδης, υπάλληλος προγραμματισμού του δήμου Ξάνθης, ‘οι εφαρμογές του δικτύου ξεπερνούν την επικράτεια του δήμου’, με την έννοια ότι προβλέπεται μελλοντικά να περιλαμβάνει και την εκμετάλλευσή του από ιδιώτες.

Το έργο φιλοδοξεί αφενός να συμπεριλάβει την περιοχή μας στην εποχή της πληροφόρησης και της τεχνολογίας και αφετέρου να βελτιώσει τις συνθήκες επικοινωνίας σε επίπεδο διαφάνειας και μείωσης της γραφειοκρατίας.

 

Άγνωστο ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση

Το δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζεται αποτελεί δημοτική περιουσία, ωστόσο άγνωστο παραμένει πώς και ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του. Κι αυτό γιατί η επικοινωνία του δικτύου με τον ‘έξω κόσμο’ που θα γίνεται μέσω ‘Σύζευξις’ απαιτεί είτε εξειδικευμένο προσωπικό ή συνεργασία με εταιρία που να έχει γνώση του αντικειμένου. Ήδη 4 δήμους σ’ όλη την Ελλάδα προχώρησαν σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, ο οποίος δίνει τη διασύνδεση για υπεραστική κίνηση. Δεδομένου δε, ότι δίκτυα οπτικών ινών κατασκευάζονται ή έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία σε 90 δήμους πανελλαδικά και προβλέπεται μελλοντικά η διασύνδεσή τους σ’ ένα ενιαίο δίκτυο επικοινωνίας, κάθε συνεργασία ή περαιτέρω εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του δικτύου αποτελεί απόφαση που θα πρέπει να λαμβάνεται κεντρικά, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η ενιαία εφαρμογή.

 

Προβλέψεις για ασύρματο ίντερνετ σε πάρκα και πλατείες

Το μητροπολιτικό δίκτυο είναι δυναμικό, με την έννοια ότι είναι επεκτάσιμο και προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για μελλοντική χρήση. Άλλωστε και η δυναμική των οπτικών είναι τέτοια που μπορεί να κυκλοφορήσει οτιδήποτε ψηφοποιείται. Προγράμματα, όπως το γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου (παραδίδεται εντός του μήνα), το σύστημα ηλεκτρονικής ξενάγησης στην Παλιά Πόλη σε PDA (παραδίδεται εντός του έτους και οι ασύρματες δικτυώσεις για χώρους δημόσιας χρήσης, όπως η κεντρική πλατεία, η πλατεία Ελευθερίας, η πλατεία Μητροπόλεως και Αντίκα, το πάρκο της Μεξικάνας, του Μ. Αλεξάνδρου, το Κολυμβητήριο κλπ (παραδίδεται εντός του 2010) αποτελούν σχεδιασμούς που βασίζονται πάνω σ’ αυτό το δίκτυο. Ακόμη, προβλέπεται μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και για εφαρμογές τηλεϊατρικής, ως πλατφόρμα δημοσίου διαλόγου κ.ά.

Αυτό είναι το σκεπτικό του δημάρχου Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδη που δήλωσε στο «Ε»: «με αυτό το δίκτυο θέτουμε τις βάσεις ώστε αύριο και με συμπληρωματικά έργα να δώσουμε τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες και γρήγορο και σχεδόν δωρεάν ίντερνετ σε όλους».

Μάλιστα, υπάρχει εντολή του δήμαρχου Ξάνθης στη μελέτη κάθε ανάπλασης να προβλέπεται υποδομή για την επέκταση του δικτύου.

 

Ο δήμος Ξάνθης με high tech βήματα

Ο δήμος Ξάνθης έχει αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες στο χώρο της τεχνολογίας. Ο κ. Αποστολίδης μας ενημέρωσε για τη συμμετοχή του δήμου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘digital cities-ψηφιακές πόλεις’, όπου μεταφέρεται η τεχνογνωσία από ανεπτυγμένες ψηφιακά πόλεις, κυρίως των βόρειων χωρών, στις αναπτυσσόμενες. Ακόμη, ο δήμαρχος μας μίλησε για το επίσης ευρωπαϊκό πρόγραμμα του 3ου ΚΠΣ ‘Έξυπνος οικισμός’ και για την επιλογή της Ξάνθης, ως της πόλης της περιφέρειας που θα εξελισσόταν τεχνολογικά. Το πρόγραμμα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ δεν τελεσφόρησε τελικά, αφού υπήρξαν προβλήματα κατά τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου με ενστάσεις ενδιαφερομένων που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού. Πάντως, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσα από ανάλογο σχέδιο του ΕΣΠΑ.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…