Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ενημέρωση για τον καρκίνο του στήθους και στην Ξάνθη

Ενημέρωση για τον καρκίνο του στήθους και στην Ξάνθη

0

Ξεκίνησε από την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 την λειτουργία του, στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» της πόλης μας, το «Περίπτερο Ψηλάφησης» της εθελοντικής οργάνωσης «Στόχος», το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:30’ έως τις 13:30’, τις πρωινές ώρες και από τις 18:00’ μέχρι τις 20:00’, κάθε απόγευμα, μέχρι και το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009.

Η προσπάθεια της οργάνωσης «Στόχος» έγκειται στο να ευαισθητοποιήσει τις ξανθιώτισσες, επί το πλείστον, στο απλό αλλά κρίσιμο ζήτημα της ψηλάφησης του στήθους τους από τις ίδιες, ως έναν και απλό τρόπο διάγνωσης των αρχικών σταδίων τόσο του καρκίνου του μαστού, όσο και άλλων, λιγότερο σημαντικών προβλημάτων υγείας. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται φέτος και ο Δήμος Ξάνθης, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται η τετραήμερη παρουσία της οργάνωσης στην πόλη μας.

Εκ μέρους του Δήμου μίλησε στο «Ε» γι’ αυτή την προσπάθεια η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, κα Σοφία Καραγιαννίδου, η οποία δήλωσε ότι «φιλοξενούμε στην πόλη μας τον «Στόχο» ώστε να πραγματοποιηθεί με την βοήθεια των εθελοντών του μία σειρά δωρεάν εξετάσεων ψηλάφησης στήθους στις ξανθιώτισσες που θα το επιθυμούσαν, με το γνωστό πλέον μήνυμα «η μόδα πολεμά τον καρκίνο του στήθους», ξεκινάμε την προσπάθεια να καθιερώσουν οι γυναίκες τις Ξάνθης την ψηλάφηση, η οποία είναι μία απολύτως ανώδυνη εξέταση, την οποία μπορούν να κάνουν και οι ίδιες, η οποία διαρκεί λίγα λεπτά και πραγματοποιείται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Στην πόλη μας υπεύθυνος είναι ο κ. Γιαννούλης Κλεάνθης, ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλες τις γυναίκες ότι κάνοντας μόνες τους την ψηλάφηση του στήθους τους μπορούν να προλάβουν πολλές και δυσάρεστες συνέπειες, σε πολύ πρώιμο στάδιο. Στην προσπάθειά μας αυτή, να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν όλες οι γυναίκες του Δήμου Ξάνθης, συνεργαζόμαστε και με τον Σύλλογο Γυναικών Δροσερού και την πρόεδρό του, κα Σαμπιχά, ώστε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια όλες οι ξανθιώτισσες, χωρίς προκαταλήψεις και συμβιβασμούς. Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω πολύ την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, κα Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου, η οποία μας έστειλε τέσσερις εθελόντριες, δύο από τις οποίες βρίσκονται εδώ στο «Ελισσώ» και άλλες δύο βρίσκονται στο περίπτερο της Πλατείας Ελευθερίας, ενώ θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά και τον κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλο για την φιλοξενία που προσφέρει το «Ελισσώ» σε αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο ιατρός κ. Γιαννούλης Κλεάνθης, δήλωσε για την προσπάθεια στην οποία συμμετέχει ότι «η κλινική εξέταση του μαστού απαιτεί ελάχιστα έξοδα και χρόνο, όμως είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του μαστού». Αναφορικά με την ανταπόκριση των γυναικών στην εξέταση, ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι υπάρχει ανταπόκριση από το ευρύ κοινό των γυναικών της Ξάνθης και είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι έρχονται γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, από κάθε κοινωνική τάξη. Οι περισσότερες που προσέρχονται το κάνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους και θέλουν να δουν πως είναι, διότι θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα «ταμπού» και μία φοβία από τις γυναίκες απέναντι στα προβλήματα του μαστού. Αυτό οφείλεται ότι για τις περισσότερες γυναίκες αποτελεί την ταυτότητα της θηλυκότητάς τους, οπότε ακόμη και στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον μαστό τους, το οποίο μπορεί να τον αλλοιώσει, κάνει τις περισσότερες να παραλύουν ψυχολογικά. Αυτή η φοβία είναι το βασικότερο πρόβλημα και έρχονται κυρίως για να μπορέσουν να κάνουν το «πρώτο βήμα». Βέβαια υπάρχει και η άλλη κατηγορία γυναικών που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με το στήθος τους στο παρελθόν, οι οποίες σε τέτοιες εκδηλώσεις προσέρχονται για να πάρουν μία ακόμη γνώμη για το πρόβλημα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να εξοικειώσουμε την πρώτη κατηγορία γυναικών με την εξέταση της ψηλάφησης, ώστε να την πραγματοποιούν από μόνες τους, κάτι που αφού γίνει για πρώτη φορά εδώ, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, συνεχίζει να γίνεται και από τις ίδιες».

Εκ μέρους του συλλόγου «Στόχος» μίλησε στο «Ε» η υπεύθυνη συντονισμού και οργάνωσης των περιπτέρων δωρεάν ψηλάφησης της εκστρατείας «Η μόδα πολεμά τον καρκίνο του μαστού», κα Βικτώρια Ζώινα, η οποία δήλωσε ότι «το πρόγραμμα δωρεάν ψηλάφησης στήθους ξεκίνησε πριν τρία χρόνια από το μετρό της Πλατείας Συντάγματος και η Ξάνθη αποτελεί τον τρίτο φετινό σταθμό του, μετά την Καλαμάτα και τη Μεγαλόπολη ενώ επόμενος και τελευταίο σταθμός του φέτος είναι η Καστοριά. Πρέπει να ομολογήσω με μεγάλη ικανοποίηση ότι οι γυναίκες είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένες, έρχονται και θέλουν να ενημερωθούν, κάνουν την ψηλάφηση δωρεάν όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τις ενημερώνουν για το πώς θα μπορέσουν μόνες τους να κάνουν την εξέταση. Άλλωστε τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται από εμάς τις ίδιες, πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη εξέταση, εφόσον ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Για τις γυναίκες της Ξάνθης, το να προσέλθουν στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» και να κάνουν την εξέταση θα αποτελέσει «στάση ζωής» για τις ίδιες και αυτός είναι ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε από την πλευρά μας. Σίγουρα υπάρχει κάποιος φόβος όμως αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, αφού αν είναι κάτι να βρεθεί, ας βρεθεί έγκαιρα ώστε να είναι δυνατό ν’ αντιμετωπιστεί. Άλλωστε η πρόληψη σώζει ζωές. Πάντως αυτό το «ταξίδι ζωής» που κάνουμε δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία της «Roche Hellas Α.Ε.» την οποία και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια, όπως επίσης τον Δήμο Ξάνθης και την κα Καραγιαννίδου, που μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή, όπως και όλους όσους μας στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο καθένας πρέπει να βάλει το δικό του λιθαράκι για να μπορέσει να πετύχει αυτή η κινητοποίηση».

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…