Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ενδιαφέρονται ν’ αλλάξουν κλιμα(τιστικά) οι ξανθιώτες

Ενδιαφέρονται ν’ αλλάξουν κλιμα(τιστικά) οι ξανθιώτες

0

Ξεκινά την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009, με μέγιστη διάρκεια έξι μήνες (έως 9 Δεκεμβρίου 2009), η δράση του υπουργείου Ανάπτυξης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» η οποία αφορά στην επιδότηση της αντικατάστασης και ανακύκλωσης παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κλιματισμού και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που διαθέτουν παλαιές οικιακές συσκευές κλιματισμού εν λειτουργία και επιθυμούν να τις αντικαταστήσουν. Στις συσκευές που δύναται να αντικατασταθούν περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι παλαιών συσκευών κλιματισμού (ανεξαρτήτως έτους κατασκευής). Κάθε καταναλωτής μπορεί να αποσύρει έως και δύο συσκευές μεγέθους 9.000 – 24.000 BTU, αγοράζοντας νέες, τεχνολογίας inverter και υψηλής ενεργειακής κλάσης, από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης κλιματιστικών συμμετέχει στη δράση.
Η επιδότηση ανέρχεται στο 35% της λιανικής τιμής πώλησης κάθε νέας συσκευής, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500 ευρώ. Ο καταναλωτής, κατά την αγορά του νέου κλιματιστικού, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το ποσό της επιδότησης του καταναλωτή θα αποδοθεί στο κατάστημα που προμήθευσε τη νέα συσκευή, μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και μετά τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου. Βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν 50.000 με 60.000 κλιματιστικά. Το σύνολο των αποσυρόμενων συσκευών θα προωθηθεί από τα καταστήματα στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.», για ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 γιγαβατώρες σε ετήσια βάση και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους το χρόνο. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένου ποσού για τις Περιφέρειες της χώρας. Σε περίπτωση που σε κάποια Περιφέρεια το ποσό εξαντληθεί, η δράση θα ολοκληρωθεί για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια πριν την λήξη του εξαμήνου. Πάντως, όπως τόνισε στην αναγγελία του προγράμματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης «αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ο προϋπολογισμός του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας ανάλογο πρόγραμμα για απόσυρση ψυγείων, καθώς τα κλιματιστικά και ψυγεία απορροφούν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών».
Το «Ε» απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες της πόλης μας που δραστηριοποιούνται στον χώρο, σταχυολογώντας ενδεικτικά τις απόψεις τους για τη νέα αυτή δράση του υπουργείου, το ενδιαφέρον των ξανθιωτών αλλά και τον αντίκτυπο που πιστεύουν ότι θα έχει. Ο κ. Σάββας Τσιλιγγίρης σχολίασε ότι «οι ξανθιώτες καταναλωτές ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται και να ρωτάνε εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, πριν καν ακόμη υπάρξει οριστικοποίηση και ανακοίνωση της δράσης από το υπουργείο. Ενδιαφέρον σίγουρα υπάρχει λοιπόν από τον κόσμο όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η έκπτωση αφορά αποκλειστικά την αρχική τιμή του κλιματιστικού. Πέρα από αυτή υπάρχουν κάποιες ακόμη χρεώσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα απόσυρσης, όπως η απεγκατάσταση του παλαιού και η εγκατάσταση του νέου κλιματιστικού, κόστος που συνολικά θα φτάνει περίπου στα 100 ευρώ για μικρά κλιματιστικά και 110 ευρώ για τις μεγάλες συσκευές». Τον σκεπτικισμό του πάντως για την πραγματική αποτελεσματικότητα του μέτρου εξέφρασε ο κ. Θόδωρος Κοκκάλας, ο οποίος πιστεύει ότι «θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερο, από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος, αν το μέτρο επιδοτούσε και την αγορά συσκευών νέας τεχνολογίας από καταναλωτές που αγοράζουν συσκευή κλιματισμού για πρώτη φορά, οι οποίοι δεν είναι καθόλου λίγοι. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, λόγω του υψηλού κόστους που έχουν οι νέας τεχνολογίας, αποδοτικότερες και λιγότερο ζημιογόνες για το περιβάλλον συσκευές, στρέφονται σε μοντέλα συμβατικότερης τεχνολογίας, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μετά την έκπτωση του 35% στις τιμές θα ενσωματωθούν και άλλα έξοδα, όπως της συγκέντρωσης και μεταφοράς των συσκευών, ενώ θα πρέπει επίσης να προβληματίσει το γεγονός ότι παρά την έκπτωση, κάθε οικογένεια θα πρέπει να επωμιστεί ένα σημαντικό οικονομικό κόστος για ν’ αλλάξει τα κλιματιστικά της, έστω και με τη μορφή συμμετοχής, κάτι που δύσκολα θα κάνει αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …