Ένας νόμος που ‘μπάζει’

0

Σ’ αναμμένα κάρβουνα οι καταστηματάρχες του Νομού που ακόμη περιμένουν τις διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Ξάνθης, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Λεωνίδα  Κωνσταντινίδη, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (υγειονομικό, πολεοδομία κλπ) και των εκπροσώπων του Ε.Β.Ε. και του Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, του Σωματείου Επαγγελματιών καφέ-μπαρ, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Ξάνθης και της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας.

Ο κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης αρμόδιος επί του θέματος συγκέντρωσε τους άμεσα ενδιαφερόμενους για μια τυπική συνάντηση, έτσι ώστε να τους γνωστοποιήσει τι κινήσεις έχουν γίνει σχετικά με τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί όσον αφορά τα δικαιολογητικά για την έκδοση του αδειών σε καταστήματα που προτίθενται να χαρακτηριστούν ως ‘καπνιζόντων’. Αναφορικά με τη στάση των καταστηματαρχών που μετά από δυόμισι μήνες εφαρμογής του νέου νόμου ακόμη δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε: «είναι προβληματισμένοι και αυτό είναι λογικό, άλλωστε εκκρεμούν γύρω στις 8.000 αιτήσεις. Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν και αναμένουμε οδηγίες από το υπουργείο. Μέχρι στιγμής για ότι γνωρίζουμε ενημερώσαμε τους καταστηματάρχες και βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους για ό,τι διευκρίνιση μπορούμε να παρέχουμε».

Και πράγματι ο κ. Δημήτρης Πασσαλής, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών καφέ-μπαρ και κέντρων διασκέδασης μας μετέφερε και τον προβληματισμό αλλά και την αγανάκτηση των καταστηματαρχών που κατέθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις εδώ και 2 μήνες. «Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Κωνσταντινίδη να δοθούν απαντήσεις, δεν ξέρουμε πώς να καλύψουμε το κενό του νόμου και είμαστε εν αναμονή των όποιων διευκρινιστικών οδηγιών», ανέφερε ο κ. Πασσαλής επισημαίνοντας: «δυστυχώς το timing δεν είναι καθόλου καλό αφού τώρα όλοι ασχολούνται με τις εκλογές, όμως χειμωνιάζει και το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει». Σημείωσε δε ότι, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, άλλοι δήμοι στην Ελλάδα αποφάσισαν παράτυπα να χορηγήσουν κάποιες άδειες προκειμένου να ξεπεραστούν οι ασάφειες του νόμου. Τέλος, ο κ. Πασσαλής εξέφρασε το φόβο μερίδας των καταστηματαρχών ότι μπροστά σε όλες αυτές τις ασάφειες και το αλαλούμ που έχει προκύψει ενδέχεται να παρθεί απόφαση να μην εφαρμοστεί ο νόμος και η απαγόρευση του καπνίσματος να ισχύσει καθολικά, χωρίς δυνατότητα χορήγησης άδειας σε συγκεκριμένα καταστήματα, όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

Η αλήθεια είναι ότι γενικά αυτός ο νόμος ‘διακρίνεται’ για τις ασάφειες και τα ‘παραθυράκια’ που αφήνει, ωστόσο μένει να δούμε τι και πώς θα εφαρμοστεί, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να φροντίσουν ώστε η εφαρμογή του νόμου να συνδεθεί και με την καλλιέργεια συνείδησης μη καπνίσματος σε κλειστούς χώρους στην Ελλάδα.

 

Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …