Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ένα ταξίδι αναζήτησης στο Ποντιακό θέατρο

Ένα ταξίδι αναζήτησης στο Ποντιακό θέατρο

0

 Η ποιότητα της θεατρικής δουλειάς, η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία, οι ηθοποιοί αλλά και το θεατρικό είδος (ποντιακό θέατρο) αποτελούν το εχέγγυο για μια επιτυχημένη παράσταση με αποδοχή

Αντίθετα με τον τίτλο της παράστασης που ανεβάζει «Σα κρύα τη λουτρού», το Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, είναι βέβαιο ότι δεν θ’ αφήσει… στα κρύα του λουτρού το Ξανθιώτικο κοινό που θα προστρέξει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Η ποιότητα της θεατρικής δουλειάς, η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία, οι ηθοποιοί αλλά και το θεατρικό είδος (ποντιακό θέατρο) αποτελούν το εχέγγυο για μια επιτυχημένη παράσταση με αποδοχή. Παράλληλα η όλη προσπάθεια αποτελεί «τροφή» στη θεατρική πενία που υπάρχει στην πόλη μας!
«Σα κρύα τη λουτρού»
Πρόκειται για μια ηθογραφική κωμωδία του Σίμου Λιανίδη. Το έργο εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις, με γλώσσα και το ιδίωμα της Σάντας του ορεινού χωριού της περιφέρειας Τραπεζούντας. Να σημειώσουμε ότι οι Σανταίοι ήταν ο πολεμικότερος λαός του Ανατολικού Πόντου. Αγαπούσαν με πάθος της ελευθερία και δεν άφησαν να πατήσει τούρκικο πόδι στο χώμα τους, γι’ αυτό και η Σάντα ονομάστηκε «Σούλι του Πόντου». Ο μύθος εκτυλίσσεται κατά το έτος 1915 , πριν τον ξεριζωμό των Ποντίων.
Σκηνοθέτης της παράστασης ο κ. Δημήτρης Χαϊτίδης ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και τέσσερις ακόμη παραστάσεις ποντιακού θεάτρου: «Ο κλήδονας» , «Ο Ξενητέας», «Η ανιψιά τη βέβαια», «Η αποθήκη τη Στοφορίνας καθώς και το θεατρικό έργο του Ντάριο Φο «Όποιος κλέβει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη».
Ο κ. Χαϊτίδης αναφέρεται στην σκηνοθετική του προσπάθεια: «Προσπάθησα να κρατήσω μια ισορροπία ανάμεσα στα λαογραφικά στοιχεία του έργου και στα κλασσικά συστατικά στοιχεία που έχει σαν θεατρικό έργο. Αυτή η λεπτή ισορροπία ήταν ο στόχος! Στο θέατρο όμως ποτέ δεν ξέρεις αν έχεις πετύχει το στόχο σου…Αυτό που σου μένει είναι η διαρκής αναζήτηση, που σε οδηγεί σε δρόμους ευκολοδιάβατους και άλλοτε δύσβατους…Σ’ αυτό το ονειρεμένο ταξίδι της αναζήτησης αποτυπώνεται όλη η μαγεία του θεάτρου! Σ’ αυτό το ταξίδι σας θέλουμε συνταξιδιώτες!!».
Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χαϊτίδης έχει κάνει και τη σκηνογραφία ενώ τα κοστούμια η Ιωαννίδου Δέσποινα και τη μουσική επιμέλεια και τις χορογραφίες ο Αποστολίδης Μίλτος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χαϊτίδης Λάζαρος, Τουλουμίδου Γεύση, Χαϊτίδης Δημήτρης, Παρασκευοπούλου Ειρήνη, Τσιμούδη Χριστίνα, Ελευθεριάδης Απόστολος, Ιωακειμίδης Μπάμπης, Βλασακούδης Λεωνίδας, Νικολαϊδου Αναστασία, Αναστασιάδου Κατερίνα, Αποστολίδης Μίλτος, Καλεντερίδης Λάζαρος.
Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων ιδρύθηκε το 1987 και έκτοτε έχει δώσει παραστάσεις σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Σάππες, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, σε φεστιβάλ στη Βέροια, Καρδίτσα, Ορεστιάδα και στους 16ους πανελλήνιους Θεατρικούς αγώνες του Δήμου Ζωγράφου στην Αθήνα όπου η θεατρική ομάδα απέσπασε αρκετά βραβεία και επαίνους. Τις 13 παραστάσεις του παρακολούθησαν 3000 περίπου θεατές.
Φυλλομετρώντας την Ιστορία του Ποντιακού Θεάτρου…
… ο καθηγητής Ανέστης Ακριτίδης γράφει: «Στο θέατρο των ποντίων απεικάζεται, ψηφίδα ψηφίδα, η κοινωνική ζωή της φυλής, η ατέρμων διάθεση των ανθρώπων να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, πάντα με την απολυτότητα της υπερβολής – πολλή αγάπη, πολύ μίσος, πολύ πάθος, όλα σε μεγάλες δόσεις, γιγάντια θαρρείς κούπα που κερνά τα πλουσιοπάροχα «αγαπώ» και τα «θέλω», τα «πονώ» και τα «νιώθω»…
«Σα κρύα τη λουτρού», η ηθογραφία και η κωμωδία…
Η ως άνω περιήγηση είναι ένα «προοίμιο» στο έργο του Σίμου Λιανίδη, προθάλαμος που θα μας εισαγάγει «Σα κρύα τη λουτρού», μικρές επισημάνσεις για το Ποντιακό θέατρο, ταπεινή εξώθυρα πριν από το λιτό πλην σπουδαίο αρχιτεκτόνημα που έχτισε ο δουλευτής του Πόντου, ο συγγραφέας στον οποίο αρμόζουν οι στίχοι του Τσιρκινίδη: «Ο κόσμον εν παντέμορφος, να σαν τον τραβωδάνον!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μίλησαν στο συνέδριο όμως τώρα θα μιλήσει η βάση!

Με την επικύρωση …