Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ένα αναβάπτισμα στην κολυμβήθρα της λαογραφίας

Ένα αναβάπτισμα στην κολυμβήθρα της λαογραφίας

0

Ένα αναβάπτισμα στην κολυμβήθρα… της λαογραφίας και της παράδοσης, μια επαφή με τις ρίζες …του δέντρου που διαμόρφωσαν την πολιτιστική μας ταυτότητα, ένα αντιβούισμα απ’ τα σκωπτικά πειράγματα άλλων εποχών, απ’ την απλότητα και την αυθεντικότητα της έκφρασης ανθρώπων που συνέδεαν τις μέρες της Αποκριάς με την αναγέννηση της φύσης δίνοντας τους ένα μυστηριακό περιεχόμενο. Ένα ταξίδι …με τη μηχανή του χρόνου, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια κοινωνία παγκοσμιοποίησης, ήταν όλα τα δρώμενα της Μουντζουροδευτέρας 2009 στον Πολύσιτο Ξάνθης, που η συμμετοχή του κόσμου πιστοποίησε την ανάγκη του να γιορτάσει ξένοιαστα όπως γιόρταζαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες του ξεμακραίνοντας από τα καθημερινά άγχη του. «Δίνουμε βαρύτητα στην λαϊκή παράδοση και στην σάτιρα. Στοχεύουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού και πιστεύουμε ότι μετά το Ξανθιώτικο καρναβάλι ο Πολύσιτος διοργανώνει το πιο καλό καρναβάλι του νομού », δήλωσε ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ Νίκος Ζλάτκος, που δεν απέφυγε το… μουντζούρωμα, όχι πολιτικό, αλλά από τους μουντζούρηδες – έθιμο παλιό που δείχνει την περιπαιχτική διάθεση και το κέφι.
Άρματα με έντονη σάτιρα
Στις 1 το μεσημέρι άνοιξε η παρέλαση των αρμάτων στον κεντρικό δρόμο του Πολισίτου με το άρμα του Μουντζούρη όπου ο σύλλογος γυναικών του Ν. Ζυγού και οι μαθητές του γυμνασίου Πολυσίτου δεν άφησαν κανένα επισκέπτη …αμουντζούρωτο!
Έντονη σάτιρα και στα …Βατοπεδινά με το σχετικό άρμα απέδιδαν εύγλωττα η απήχηση στη συνείδηση του απλού πολίτη ή έτσι όπως η λαϊκή κρησάρα τα ανασυνθέτει σε μια προσπάθεια, ίσως εξορκισμού…
Αλλά και η απόδραση του Παλαιοκώστα δεν έμεινε ασχολίαστη! Το άρμα με το ελικόπτερο και το πανό με το σλόγκαν : «Έφυγα για την …ψυχή της μάνας μου», παρμένη από τη σχετική διαφήμιση!
Σειρά είχαν οι τηλεστάρ όπως η γνωστή Πετρούλα, η Ελεονόρα Μελέτη και ότι τελοσπάντων βλέπουν καθημερινά στην… τηλεβίζιον οι άνθρωποι! Την παρουσίαση της παρέλασης πραγματοποίησε ο κ. Μιχάλης Χατζηευφραιμίδης.
Το κέφι και η χαρούμενη διάθεση του κόσμου διατηρήθηκε από την άφθονη ρετσίνα, τα νηστίσιμα εδέσματα λαγάνα χαλβά, ελιές, φασολάδα που ετοίμασαν τα μέλη των συλλόγων Πολυσίτου. Την Καθαροδευτέρα στον Πολίσιτο γιόρτασαν μαζί με το κ. Ζλάτκο και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο γ, γραμματέας του υπ. Ανάπτυξης κ. Τσαλίδης, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου κ. Αμοιρίδης. Η ορχήστρα έδωσε τον τόνο και ο χορός άρχισε …Μια λιόλουστη μέρα, μια συλλογική προσπάθεια του Δήμου Βιστονίδας σκόρπισε γλέντι, χαρά στους επισκέπτες κλείνοντας παράλληλα ένα ραντεβού για του …χρόνου!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για να μην είναι ο ήλιος της Δικαιοσύνης μόνο …νοητός!

Όταν η πολιτική α …