Ελάτε να μάθετε και να γευτείτε

0

Οι Πόντιοι ‘κουβαλάνε’ τη δική τους κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη διάλεκτο και τις ιστορίες τους. Ανοίχτηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά σε κάθε ποντιακό σπίτι, στη συμπεριφορά και τις κινήσεις κάτι μένει να κάνει διακριτό τον Πόντιο. Ένα μεγάλο κομμάτι που συνδυάζεται με την καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό των Ποντίων είναι η ιδιαίτερη κουζίνα τους, το αμάλγαμα ελληνικών γεύσεων με τούρκικα μπαχάρια και πικάντικα αρώματα.

Με την επιθυμία να ενημερώσουν την κοινωνία της Ξάνθης, αλλά και να διδάξουν στους νεότερους οι γυναίκες του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης διοργανώνουν εκδήλωση ‘γευσιγνωσίας’ το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του συλλόγου (παρ. Θερμοπυλών 8).

Οι πόντιες της Ξάνθης με μεράκι και μαστοριά θα ετοιμάσουν πιροσκί, βαρένικα, τελί πισία, πόρτς, λάχανο με φασόλια, χαβίτς, οτία, σουρβά, κιντέατα, καθώς και το πατροπαράδοτο ζυμωτικό χωριάτικο ψωμί.

Η πρόεδρος του τμήματος Γυναικών του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κ. Μαρία Σαριπανίδου αναφερόμενη στο σκοπό της εκδήλωσης επισημαίνει ότι: «κάνουμε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία και παράλληλα να δείξουμε στα παιδιά μας αυτά που μάθαμε από τις γιαγιάδες μας. Επίσης, με λαχτάρα περιμένουμε τυχόν μεγαλύτερες πόντιες γυναίκες να έρθουν και να μας δείξουν και άλλα λιγότερο γνωστά ποντιακά εδέσματα». Η ποντιακή κουζίνα δεν είναι εύκολη υπόθεση, έχει ιδιαιτερότητες και περίπλοκα σκευάσματα. Ωστόσο, για τις πόντιες, όπως και για όλες τις μαγείρισσες που θέλουν να κρατάνε τις παραδόσεις τους, η μαγειρική δεν είναι κόπος και γι’ αυτό το καθημερινό μενού περιλαμβάνει ποντιακές λιχουδιές. «Για μας το αλεύρι έχει ξεχωριστή θέση στην κουζίνα, είναι η τροφή των Ποντίων», λέει η κ. Σαριπανίδου αποδεικνύοντας πόσο δεμένος είναι ο κάθε λαός με τα ιδιαίτερα φαγητά του.

 

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…