Έκλεισε και πάλι ο Νέστος

0

Τελικά και με καθυστέρηση αρκετών ημερών, κάπως ράθυμα και με διασπασμένη συμμετοχή, οι αγρότες της Ξάνθης μπήκαν και αυτοί με την σειρά τους στον «χορό» των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων των εθνικών οδικών δικτύων της χώρας. Η συγκέντρωση των αγροτών του νομού μας έγινε στις 11 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου 2009, στον κόμβο του Πετροχωρίου. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν προς την παλαιά γέφυρα του ποταμού Νέστου, στο ύψος των Τοξοτών, την οποία και απέκλεισαν με περίπου εξήντα γεωργικά τους οχήματα και μηχανήματα.
Φυσικά αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ταλαιπωρία των διερχομένων οδηγών, αν και σε κάποιους από αυτούς, ιδίως σε αυτούς που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας, επιτρεπόταν η διέλευση για αρκετή ώρα μετά και τον αποκλεισμό της γέφυρας. Το θετικό στην όλη υπόθεση, αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι, είναι η πρόνοια που επέδειξε η Τροχαία Ξάνθης, η οποία συγκέντρωσε όλα τα διερχόμενα βαριά οχήματα που κινούταν με κατεύθυνση την Καβάλα στον χώρο γνωστού εστιατορίου, πριν την γέφυρα του Νέστου, αποτρέποντας έτσι τους τυχόν διαπληκτισμούς μεταξύ των οδηγών των φορτηγών και των αγροτών. Όμως αυτό δεν απέτρεψε την δημιουργία ουράς εκατοντάδων μέτρων από επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, των οποίων οι επιβαίνοντες περίμεναν υπομονετικά να τους επιτραπεί η διέλευση.
Τον χώρο του μπλόκου επισκέφθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων του νομού, δηλώνοντας την συμπαράστασή τους προς τον αγώνα των αγροτών, εκφράζοντας παράλληλα και την ελπίδα να ικανοποιηθούν σύντομα τα αιτήματά τους ώστε να λήξει το ίδιο σύντομα ο αποκλεισμός του νομού μας.
Την αποφασιστικότητά του για την συνέχιση του αγώνα τους που ξεκίνησε σήμερα, μέχρι την τελική δικαίωσή του, εξέφρασε με δηλώσεις του στο «Ε» ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών νομού Ξάνθης, κ. Ντίνος Γλερίδης, ο οποίος δήλωσε: «Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, έχει εδώ και δύο μήνες που εξεγείρονται οι αγρότες κατά περιοχή και κατά την κρίση τους. Εμείς, θέλοντας να προβάλλουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει ο νομός μας, κρίναμε ότι η σημερινή ημερομηνία είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσουμε την κινητοποίησή μας. Δεν πρόκειται για προειδοποιητική αλλά για ουσιαστική κινητοποίηση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε ολόκληρη την χώρα. Όλος ο αγροτικός κόσμος της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ενωμένος σαν μία γροθιά και τα προβλήματα διαπιστώνονται να είναι σχεδόν κοινά παντού. Μέχρι που να λυθούν τα προβλήματα θα είμαστε εδώ. Για τα επόμενα βήματα της κινητοποίησης θα υπάρξει συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, ενώ σε συνεννόηση πάντα με τους συναδέλφους της Κομοτηνής και της Χρυσούπολης θα προσδιορίσουμε επακριβώς τις ώρες που θα αποκλείουμε εντελώς την κίνηση στην γέφυρα. Νομίζουμε ότι δεν θα είναι και πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία των πολιτών μιας και δείχνουμε κατανόηση στις πιο επείγουσες περιπτώσεις. Ας δείξουν και οι πολίτες κάποια κατανόηση στα δικά μας προβλήματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανέδειξαν το μεγάλο αυτό πρόβλημα και αυτήν την κινητοποίηση, βοηθώντας τα μέγιστα. Από εκεί και πέρα ευχαριστώ θερμά το Νομάρχη, τους Δημάρχους και όλους τους φορείς που μας συμπαραστέκονται. Ειλικρινά είμαστε ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της οικονομίας, σαν πρωτογενείς τομέας, οπότε θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας της περιφέρειας». Σε ερώτησή μας σχετικά με την απουσία της έτερης ομοσπονδίας αγροτών του νομού μας από την, σχετικά καθυστερημένη, κινητοποίηση και την πιθανά διασπασμένη παρουσία των αγροτών στην συγκεκριμένη κίνηση διαμαρτυρίας, ο κ. Γλερίδης εκτίμησε ότι: «το αγροτικό κίνημα στο νομό μας δεν είναι καθόλου διχασμένο. Απλώς μια μερίδα των αγροτών και συγκεκριμένα από την σημερινή συγκέντρωση απουσιάζει μόνο η συγκεκριμένη ομοσπονδία. Για την ακρίβεια απουσιάζει το προεδρείο της και μόνο, οι οποίοι προφανώς εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους, μιας και όλοι οι φορείς όπως ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι των εμπόρων, των εργαζομένων, των καταστηματαρχών, είναι όλοι μαζί μας. Για αυτούς που απουσιάζουν σήμερα ας τους κρίνει ο αγροτικός κόσμος του νομού μας. Εδώ, όπως όλοι μπορούν να δουν, υπάρχει μαζικότητα, δεν υπάρχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα. Υπάρχουν μόνο τα προβλήματα των αγροτών τα οποία και προσπαθούμε να αναδείξουμε».
Για την κινητοποίηση των αγροτών μίλησε στο «Ε» και ο Δήμαρχος Βιστονίδας, κ. Νικόλαος Ζλάτκος, ο οποίος δήλωσε ότι «η παρουσία μου εδώ είναι για να ενισχύσω και εγώ με την σειρά μου το ηθικό των αγροτών. Θεωρώ ότι όντως η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες και σε ορισμένες καλλιέργειες οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε το κόστος της παραγωγής τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη όλων αυτών των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την χώρα. Πιστεύω ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν και εφόσον στοχευθούν κατάλληλα, θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους αγρότες, οι οποίοι με την σειρά τους θα πρέπει αν επιδείξουν σύνεση και σωφροσύνη, δεδομένης και της δύσκολης και παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας». Σε ερώτηση σχετική με την πολυδιάσπαση του τοπικού αγροτικού κινήματος ο κ. Ζλάτκος επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει, παραπέμποντας στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αγροτών, επιβεβαιώνοντάς την έμμεσα.
Δηλώσεις όμως αναφορικά με την κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου έκανε και ο Γραμματέας της Ν. Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας, ο οποίος δήλωσε: «Κάποιοι πήραν εντολές να μην εμφανιστούνε σήμερα και αυτό είναι ξεκάθαρο. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι που υπακούνε σε κομματικές εντολές. Όσοι ακολουθούν τέτοιες τακτικές, όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά σε όλη την Ελλάδα υποβαθμίζουν το αγροτικό κίνημα, κάτι το οποίο αποτελεί κατάντια για τους ίδιους».
Τέλος, στο μπλόκο βρέθηκε και ο επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ε. Β. Ζ., κ. Χατζηκατσούπης Δημήτριος, ο οποίος δήλωσε ότι «με την σειρά μας και εμείς οι εργαζόμενοι στην Ε. Β. Ζ. συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών του νομού μας. Κατά την γνώμη μας, θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε λύσει αυτά τα προβλήματα νωρίτερα. Ένα πρόβλημα σημαντικό για την περιοχή μας ήταν αυτό που είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός για την βιοαιθανόλη. Αυτό θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που έβγαλαν σήμερα τους αγρότες για μία ακόμη φορά στους δρόμους. Δυστυχώς, το μόν&#959

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…