Ε – Υγεία

0

Ένα νέο ένθετο εγκαινιάζεται σήμερα από το «Εμπρός» με το όνομα «Ε – Υγεία». Στόχος του να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών του, εντάσσοντας στην τακτική, εβδομαδιαία, ενημέρωσή τους θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, το σώμα, την διατροφή και την άσκηση. Η παρουσίαση των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας θα γίνεται με τον απλούστερο και πιο εύληπτο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορέσουν ν’ αποτελέσουν μια χρήσιμη και χρηστική προσθήκη στην καθημερινή φροντίδα υγείας, τόσο της δικής μας, όσο και των αγαπημένων μας προσώπων.

Σήμα κινδύνου για βλάβες στην ακοή από το δυνατό παίξιμο των MP3s

Τα MP3s και τα ΜP4s κάνουν θραύση στη νεολαία, όμως μια επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε., που ασχολείται με τον εντοπισμό νέων κινδύνων για την υγεία, κυρίως από τις νέες τεχνολογίας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Μέχρι 10 εκατ. νεαροί Ευρωπαίοι, που τριγυρνάνε συνεχώς με τα ακουστικά στα αυτιά τους, κινδυνεύουν να πάθουν ζημιά στην ακοή τους, επειδή παίζουν τη μουσική στις συσκευές τους πολύ δυνατά και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ζημιά μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια της ακοής και σε εμβοή (βούισμα στα αυτιά).
Η Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε. «για τους Αναδυόμενους και Πρόσφατα Εντοπισθέντες Κινδύνους για την Υγεία» διαπίστωσε ότι 5 – 10% κινδυνεύουν να πάθουν μόνιμη απώλεια ακοής, αν συνεχίσουν να ακούνε το MΡ3 ή MΡ4 τους για πάνω από μια ώρα τη μέρα, κάθε εβδομάδα, με υψηλή ένταση του ήχου, επί μια πενταετία. Η Επιτροπή επισήμανε ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, θεραπεία ούτε για την απώλεια ακοής ούτε για το βούισμα στα αυτιά.
"Ας είμαστε ειλικρινείς. Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή, εκτός και αν κάτι γίνει σύντομα", δήλωσε ο κ. Στέφεν Ράσελ, εκ μέρους της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ANEC για την ασφάλεια των καταναλωτών-χρηστών.
Σε συνέδριο, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου και έγινε η ανωτέρω ανακοίνωση για τους κινδύνους των MP3s, συζητήθηκαν διάφορα πιθανά μέτρα, όπως η εμφάνιση προειδοποιητικών μηνυμάτων στις οθόνες των συσκευών ή η ύπαρξη μέγιστου ορίου στην ένταση του ήχου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πιθανή παρέμβασή της στο ζήτημα.

 

Τελικά τι γίνεται με την τεστοστερόνη;

Πόσο σημαντική είναι η τεστοστερόνη για την πρόληψη των καρδιακών νόσων στους άντρες; Μόνο 20 έτη πριν, ούτε καν που θα θέταμε αυτό το ερώτημα. Οι παραδοσιακές διδαχές υποστήριζαν πως, εξαιτίας του ότι οι άντρες εμφανίζουν καρδιακά νοσήματα σε νεαρότερη ηλικία από τις γυναίκες (κατά 10 έτη), η τεστοστερόνη είναι που τα προκαλεί. Αλλά παρατηρήσεις που συσσωρεύτηκαν έκτοτε, έχουν αλλάξει άρδην αυτή την άποψη: όχι μόνο η τεστοστερόνη δεν προξενεί καρδιοπάθειες, αλλά μάλιστα ενδέχεται να παίζει προστατευτικό ρόλο.
Τα επίπεδα της τεστοστερόνης φτάνουν στα υψηλότερα σημεία όταν οι άνδρες διανύουν τη δεκαετία των 20 και βρίσκονται στο απόγειο της αναπαραγωγικής τους περιόδου. Αυτή είναι επίσης η περίοδος που οι άντρες έχουν τη μεγαλύτερη σωματική ικανότητα, μυική μάζα, φυσική ενέργεια, σεξουαλική διάθεση και αντοχή. Ξεκινώντας από την ηλικία των 30, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται. Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, η τεστοστερόνη των ανδρών έχει πέσει σε χαμηλά – ορισμένες φορές μη μετρήσιμα – επίπεδα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου καρδιακού νοσήματος στον άνδρα αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση της τεστοστερόνης. Πράγματι, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα με την αυξημένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής.
Επί παραδείγματι, μια ευρωπαϊκή μελέτη με 11000 συμμετέχοντες, έδειξε ότι οι άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (φυσικά, χωρίς να λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα) είχαν κατά 40% λιγότερους θανάτους από καρδιακά αίτια και καρκίνο. Μια άλλη (η Μελέτη Γήρανσης sτην Περιοχή του Chianti [της Ιταλίας]) έδειξε υψηλότερο κατά 48% ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια και από καρκίνο στους άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη.
Σε μια τρίτη μελέτη, εντοπίστηκε σημαντική ανεπάρκεια τεστοστερόνης (υπογοναδισμός) στο 25% των ανδρών με στεφανιαία νόσο (κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή σημαντικών καρδιακών χειρουργικών επεμβάσεων). Αρκετές άλλες μελέτες που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν επιβεβαιώσει παρόμοιες παρατηρήσεις: όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.
Ωστόσο τα παραπάνω παραμένουν ακόμη υποθετικά: δεν είναι αποδεδειγμένο εάν η λήψη τεστοστερόνης ως υποκατάστατο μπορεί να ενέχει απροσδιόριστους μέχρι στιγμής κινδύνους. Κατά τη λήψη τεστοστερόνης θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντα κανείς το γιατρό του.
Ενώ τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και καρδιακής προσβολής, μας λείπει μια ευρεία μελέτη που θα περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό ανδρών (χιλιάδες), η οποία να αποδεικνύει ότι η τεστοστερόνη, σε σύγκριση με κάποιο εικονικό φάρμακο, προσφέρει πραγματικά οφέλη όσον αφορά στη μείωση των καρδιακών προσβολών.
Πηγή: Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία

 

Αδυνάτισμα μέχρι …θανάτου!

Τα τελευταία χρόνια, ο «ιερός αγώνας» κατά της παχυσαρκίας πέρασε στα χειρουργεία. Μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί, με πρώτη την πιο αθώα και ασφαλή από αυτές, την τοποθέτηση μπαλονιού στο στομάχι. Ακολούθησαν επεμβάσεις περιορισμού του στομάχου και by pass. Μία από αυτές είναι η γαστρεκτομή sleeve (μανίκι) με την οποία γίνεται εκτομή ενός μέρους του στομάχου και, επομένως, δεν είναι αναστρέψιμη. Ο περιορισμός του μεγέθους του στομάχου είναι μόνιμος, για όλη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου.
Οι επεμβάσεις αυτές έγιναν της μόδας, προωθήθηκαν έντονα από τα ΜΜΕ τα οποία τείνουν πάντα ευήκοον ους προς κάθε είδους επαναστατικές ιατρικές μεθόδους ή φάρμακα. Και όχι μόνον αυτό. Διαφημίσεις άρχισαν να εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στα περιοδικά, ενώ διάφορες δήθεν «εταιρείες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας», στην πραγματικότητα κερδοσκοπικές εταιρείες γιατρών, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, προωθώντας ανεξέλεγκτα τις επεμβατικές μεθόδους ως ασφαλείς, αποτελεσματικές και εύκολες. Είναι μάταιο να αναζητήσει κανείς στη χώρα μας ευθύνες για το γεγονός ότι εξαιρετικά σοβαρές ιατρικές πράξεις διαφημίζονται απευθείας στο κοινό, χωρίς κανέναν έλεγχο, σαν να πρόκειται για αφαίρεση κάλων ή προσθετική μαλλιών. Ωστόσο, μία τουλάχιστον γυναίκα πλή&#96

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […