Δύο όψεις του Δήμου Ξάνθης

0

Φαίνεται τελικά πως οι φωνές διαμαρτυρίας των δημοτών που κατοικούν κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης καθώς και των γονέων των μικρών μαθητών του σχολείου, έπιασαν τόπο. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης και ο εργολάβος που ανέλαβε την αποπεράτωση του έργου, έχουν πιάσει ήδη δουλειά στο συγκεκριμένο σημείο, προσπαθώντας ν’ αντιστρέψουν την εικόνα ντροπής που παρουσίαζε το συγκεκριμένο σημείο της πόλης μας. Ήδη τα συνεργεία έχουν προχωρήσει στο στρώσιμο αμμοχάλικου κατά μήκος της οδού, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωσή του με την ασφαλτόστρωση του τμήματος που απέμεινε, καιρού επιτρέποντος βέβαια.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη αποτυπώθηκε επίσης από τον φωτογραφικό φακό του «Ε» στον χώρο που γινόταν, μέχρι πρότινος οργανωμένα από τον Σύλλογο Σκακιστών Ξάνθης, η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Το γνωστό σε πολλούς ξανθιώτες σημείο, βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην είσοδο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της πόλης μας και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι επιεικώς απαράδεκτη. Όπως είναι προφανές και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα, οι κάδοι συγκέντρωσης του ανακυκλώσιμου υλικού είναι υπερπλήρεις, ενώ τα υλικά που βρίσκονται γύρω τους, λόγω τόσο της συνεχιζόμενης απόρριψής τους από τους συμπολίτες μας, όσο και της μη διάθεσης από τον Δήμο Ξάνθης προσωπικού για την μεταφορά των υλικών στο παρακείμενο κοντέϊνερ, δίνουν την εικόνα ενός κανονικού σκουπιδότοπου. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι διαθέσεις του Δήμου Ξάνθης για το θέμα, όμως η κατάσταση είναι τραγική, με κίνδυνο να μετατραπεί ο χώρος από «νησίδα ανακύκλωσης» (όπως την περιέγραψε ανακοίνωση της μειοψηφούσας δημοτικής παράταξης που δόθηκε στη δημοσιότητα) σε εστία μόλυνσης. Ελπίζουμε να είναι το ίδιο άμεση η αντίδραση του Δήμου και σε αυτό το θέμα, αν και οι χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, στο «Ε» ανάμεσα στα άλλα και για το ζήτημα της ανακύκλωσης στο Δήμο μας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ξάνθης διατύπωσε ξανά την πάγια θέση του για συμμετοχή του Δήμου στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με παράλληλη εξέλιξη της ανάθεσης, σε περιφερειακό επίπεδο, της ανακύκλωσης σε ιδιωτική εταιρεία, πιστοποιημένη από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτής της ανάθεσης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, θα δημιουργηθούν δύο Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, με τον Δήμο μας να εξυπηρετείται από το δεύτερο. Η ιδιωτική αυτή εταιρεία μάλιστα θα προμηθεύσει με όλο το αναγκαίο υλικό τον Δήμο (κάδοι, κοντέϊνερ κλπ), ο οποίος θα έχει την υποχρέωση συνδρομής με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Δυστυχώς, ο κ. Στυλιανίδης, δήλωσε ευθέως ότι δεν είναι δυνατό να δεσμευτεί για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της προσπάθειας αυτής για την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας στην πόλη μας. Επειδή όμως, μέχρι να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια από τον Δήμο Ξάνθης, τα ανακυκλώσιμα υλικά θα κατακλύσουν ολόκληρο τον χώρο του Κολυμβητηρίου της πόλης μας, ίσως θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει κάποια κίνηση από τον Αντιδήμαρχο που είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα, κ. Κωνσταντίνο Γιατζόγλου, να υπάρξει μία αμεσότερη αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει στον συγκεκριμένο χώρο…

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …