Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Δικαστικό…θρίλερ με την δικογραφία για το Βατοπέδι

Δικαστικό…θρίλερ με την δικογραφία για το Βατοπέδι

0

Η υπόθεση Παυλίδη που εξετάζεται από την Προανακριτική της Βουλής λειτουργεί ως θρυαλλίδα εξελίξεων σε μια άλλη πολύκροτη υπόθεση που ταλάνισε μήνες το πανελλήνιο, αυτής της Μονής Βατοπεδίου. Οι εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, ζήτησαν τη διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης Βατοπεδίου στη Βουλή, για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων, όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς «πάγωσε» την αποστολή και επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών. Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και οι προηγούμενοι εισαγγελείς (Ελένη Σωτηροπούλου και Ηλίας Κολιούσης) που διερευνούσαν την υπόθεση και οι οποίοι παραιτήθηκαν όταν ο κ. Σανιδάς αρνήθηκε να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή.
Δικαστικό…θρίλερ με την δικογραφία για το Βατοπέδι
Οι δύο εισαγγελείς (Ευσταθία Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης) κατέληξαν στην άποψη ότι η υπόθεση πρέπει να πάει στη Βουλή από το σύνολο των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει, αλλά επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της άποψή τους έπαιξαν τα υπομνήματα κάποιων εξεταζομένων στα οποία αναφέρθηκαν ή «έδειξαν» πολιτικά πρόσωπα. Να σημειώσουμε ότι κομβικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε -ανάμεσα σ’ άλλα- τα όσα υποστήριξε στο υπόμνημά του η Στ. Μαντέλη που έχει «δείξει» ευθέως τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκο, τον πρώην υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο Π. Δούκα, ενώ είχε αναφερθεί και στον υφυπουργό κ. Α. Κοντό και στον έτερο υφυπουργό κ. Κ. Κιλτίδη.
Επίσης μελών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου που κατέθεσαν στην έρευνα και έκαναν λόγο για «μέρος εγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού» και ότι «όλες οι διαχειριστικές πράξεις είχαν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών», ενώ ο Κ. Σκιαδάς, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο 42σέλιδο υπόμνημά του στην κ. Σπυροπούλου, αφού αποποιήθηκε οποιαδήποτε δική του ποινική ευθύνη, ξεκαθάρισε ότι όλες του οι ενέργειες πραγματοποιούνταν κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ερωτηματικά για τη στάση Σανιδά
Ο Εισαγγελέας κ. Σανιδάς επιμένει στην αρχική του άποψη ότι φέρουν βαρύτατες ευθύνες διάφορα πρόσωπα (μοναχοί, πραγματογνώμονες, νομικοί σύμβουλοι κ.λπ. για τους οποίους ζήτησε τη δίωξη) μη πολιτικά, ενώ οι υπουργοί είναι «παραπλανηθέντες». Η κυβέρνηση εμφανίστηκε μάλιστα να συμφωνεί απόλυτα με την κρίση του Εισαγγελέα ΑΠ, παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με την κρίση των Εισαγγελέων Εφετών Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη, Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριζαν πως από το «μπλοκάρισμα» του Οκτωβρίου αλλά και από την αρχική εισαγγελική παραγγελία του Σεπτεμβρίου και την άποψη «περί παραπλανηθέντων υπουργών», οι εισαγγελικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να κρίνουν και να ερευνήσουν υπουργικές ενέργειες, αλλά όφειλαν να στείλουν αμελλητί τη δικογραφία στο Κοινοβούλιο. Το ίδιο υποστήριζαν οι παραιτηθέντες, αλλά και οι αντικαταστάτες τους στην έρευνα Εισαγγελείς.
Για το αρχικό «μπλοκάρισμα» το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ υπέβαλαν μηνύσεις κατά του Εισαγγελέα ΑΠ για κατάχρηση εξουσίας, οι οποίες όμως αρχειοθετήθηκαν, αφού ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας ΑΠ έκρινε και αυτός ότι πράγματι δεν είχαν προκύψει στοιχεία κατά υπουργών.
Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι αμφισβητούν και τώρα ευθέως κατά πόσον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε δικαίωμα να «μπλοκάρει» για τρίτη φορά τη δικογραφία, αφού θεωρούν ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκφέρει κρίσεις για θέμα ευθύνης ή όχι πολιτικών.
Αυτής της άποψης είναι και ο δικηγόρος, υπ. βουλευτής Επικρατείας κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος στην ακόλουθη επιστολή του, χαρακτηρίζει την ενέργεια Σανιδά ως κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση.
Επιστολή Ξυνίδη
Τα ίδια Παντελάκη μου… τα ίδια Σανιδά μου"
«Ακόμη δεν έχει συνέλθει η έννομη τάξη από το δικαστικό πραξικόπημα που οδήγησε σε παραίτηση τους δύο Εισαγγελείς που διερευνούσαν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και πλέον εξελίσσεται σε πατέντα με σφραγίδα Νέας Δημοκρατίας η στρόφιγγα που έχει τοποθετηθεί στην ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Όλοι οι εισαγγελείς κάνουν λάθος και έχουν την άποψη ότι βρέθηκαν ενώπιον ευθυνών υπουργών και ζητούν την παραπομπή των δικογραφιών στην Βουλή και ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μαζεύει τους φακέλους και τους γυρίζει πίσω;
Τόσοι πολλοί έχουν κάνει λάθος και μόνον ο κ. Σανιδάς έχει δίκιο;
Ποιος θα απαντήσει στον απλό πολίτη που κάθε μέρα στέκεται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων λόγω του ότι αδυνατεί να πληρώσει τις σφραγισμένες του επιταγές ή αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές στο "γιατί οι πολιτικοί δεν κάθονται ποτέ στο εδώλιο";
Γιατί κουνάνε άνετοι και ωραίοι το δάκτυλο αγορεύοντας όλο αυτοπεποίθηση;
Γιατί κάνουν offshore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν χωρίς ποτέ να ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος τους;
Γιατί κτίζουν αυθαίρετες επαύλεις και κάνουν πολυδάπανα ταξιδάκια ή κοσμικά πάρτι στη Μύκονο, με χρήματα του δοκιμαζόμενου λαού, σε καιρό κρίσης;
Γιατί τα παιδιά τους ποτέ δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα διορισμού και ανεύρεσης εργασίας;
Γιατί ποτέ δεν κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου;
Δεν είναι μακριά η ώρα που η οργή του λαού θα ξεχειλίσει. Και τότε η ευθύνη για το κατάντημα της δημοκρατίας μας θα είναι δική σας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…