Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Διευκρινίσεις από Νομαρχία για ταξί και λαϊκές αγορές

Διευκρινίσεις από Νομαρχία για ταξί και λαϊκές αγορές

0

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το θέμα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις αρμοδιότητες που έχει η ίδια, μέσω της Διεύθυνσης Εμπορίου, αλλά και οι Δήμοι του νομού Ξάνθης, για τα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία αλλά και εισπράξεις των αναλογούντων τελών από τους μικροπωλητές όλων των λαϊκών αγορών που πραγματοποιούνται εντός του νομού μας.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Εμπορίου και Τουρισμού, όσο και στις δηλώσεις του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη στο «Ε», γίνεται σαφές ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ανατεθεί η είσπραξη των τελών από όλες τις λαϊκές αγορές του νομού στην Διεύθυνση Εμπορίου, διότι αυτή είναι και υπεύθυνη τόσο για την έκδοση των αδειών των μικροπωλητών, όσο και για την χωροθέτησή τους εντός των χώρων των λαϊκών αγορών. Όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία απολύτως είσπραξη από μέρους της Διεύθυνσης, διότι εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα γίνεται ο επιμερισμός των εσόδων αυτών σε όλους τους Δήμους του νομού, οι οποίοι φυσικά και δικαιούνται μέρος των εσόδων αυτών, αντίθετα με ότι λανθασμένα είδε το φως της δημοσιότητας».

Όσον αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με τον ιδιότυπο «αποκλεισμό» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης από τα οχήματα των μικροπωλητών, ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι «μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Διοικητή της τελευταίας, κ. Γενιτζέ, με αφορμή την έναρξη φύλαξης του περιαστικού δάσους κατά τη θερινή περίοδο που έγινε την περασμένη Τρίτη, αποφασίσαμε να ζητήσουμε από την Τροχαία Ξάνθης και την Δημοτική Αστυνομία να επιτηρείται η είσοδος, ιδιαίτερα κατά την λήξη της λαϊκής, ώστε τα οχήματα της Πυροσβεστικής να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα σε ενδεχόμενη διέλευσή τους».

 

Οι πιάτσες ταξί και το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ.

 

Ο κ. Παυλίδης όμως αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ε» και σε ένα ακόμη θέμα που αναδείχθηκε πρόσφατα, μέσα από καταγγελίες του τοπικού Τύπου. αναφερόμαστε βέβαια στο θέμα της μετακίνησης των δύο χώρων στάθμευσης ταξί, επί των οδών Ηρώων και Μιχ. Βόγδου, λόγω της ενοποίησης της Κεντρικής Πλατείας με την Πλατεία Διοικητηρίου. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Παυλίδης ήταν σαφέστατος, δηλώνοντας ότι: «ο νομοθέτης, μέσω της παραγράφου 13, του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας του έτους 2007, προβλέπει την ενιαία αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού σώματος, οπότε είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση ειδικών μελετών που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας. Μία τέτοια ειδική κυκλοφοριακή μελέτη είναι ήδη σε εξέλιξη για το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στο μεταξύ υπάρχει μία προσωρινή ρύθμιση τόσο των δρομολογίων, όσο και των στάσεων και των αφετηριών του, αναλογική της προϋπάρχουσας. Δυστυχώς η μετακίνηση του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. που είχε γίνει ήταν αιφνίδια και χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση προς τη Νομαρχία, που είναι και υπεύθυνη για την συγκεκριμένη ρύθμιση. Επίσης η Νομαρχία είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση και του θέματος με τις πιάτσες των ταξί. Όμως σε αυτή την περίπτωση, εκτός του ότι δεν τέθηκε το θέμα στην αρμόδια υπηρεσία μας για να γίνει η σχετική χωροθέτηση, δεν έχει υπάρξει καν αίτημα από τους ενδιαφερόμενους (Δήμο Ξάνθης και Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί) για την πραγματοποίηση της σχετικής ειδικής κυκλοφοριακής μελέτης που απαιτείται για μία τέτοια μετακίνηση των χώρων στάθμευσης των ταξί. Όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρακάμπτει το νόμο και τις ρυθμίσεις του…».

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …