Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Διάσταση απόψεων και εκτιμήσεις-ευχολόγια

Διάσταση απόψεων και εκτιμήσεις-ευχολόγια

0

Οι υποψήφιοι έβαλαν τα δυνατά τους. Λόγω και της σύντομης χρονικής διάρκειας της προεκλογικής περιόδου, έπρεπε να αξιοποιήσουν κάθε στιγμή, κάθε επίσκεψη, κάθε ομιλία. Σήμερα, κάνουν τις τελευταίες τους συναντήσεις, σε ιδιωτικό κυρίως επίπεδο, αφού με τις ομιλίες των Σγουρίδη και Κοντού  χθες το βράδυ έκλεισε ο κύκλος των προεκλογικών εκδηλώσεων. Για κάποιους, όμως, η μάχη συνεχίζεται και κορυφώνεται όσο πλησιάζει η στιγμή της κάλπης. Αυτοί είναι οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών των κομμάτων, που πρέπει να είναι αποίκω μέχρι και το κλείσιμο της αυλαίας. Και τελικά είναι αυτοί που έχουν και την πιο σφαιρική άποψη, την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις τάσεις που επικρατούν και το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι. Ωστόσο, τα μηνύματα που παίρνουν είναι τελείως διαφορετικά.

Ζητήσαμε από τους γραμματείς των Ν.Ε. των κομμάτων στην Ξάνθη να κάνουν έναν απολογισμό της προεκλογικής περιόδου που πέρασε και να τολμήσουν να προβούν σε εκτιμήσεις σχετικά με το αυριανό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

 

Ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κ. Σ. Μωραΐτης, σε ‘εργασιακό οίστρο’ μας ενημέρωσε ότι τις τελευταίες μέρες τα πράγματα αλλάζουν: «Ήταν μία ταραχώδης και δύσκολη περίοδος για εμάς. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες διαπιστώνουμε ενθουσιασμό και συσπείρωση και γι’ αυτό πιστεύω ότι και τοπικά, αλλά και πανελλαδικά θα έχουμε και ανατροπές και αλλαγή εδρών».

 

Αισιόδοξος ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, κ. Α. Τσαρτάρας, ο οποίος επικεντρώθηκε στο κλίμα ανανέωσης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και γίνεται αισθητό και στο Νομό μας: η προεκλογική περίοδος ήταν σε ήρεμο κλίμα, όπως έπρεπε να είναι. Αυτές οι εκλογές, όμως, διαφέρουν από όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Από τη μια λείπουν οι φανατισμοί και οι εντάσεις και από την άλλη η όλη οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στήθηκε στην πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για καθαρότερο περιβάλλον, χωρίς αφίσες και γιγαντοαφίσες. Όσο για το αποτέλεσμα, νομίζω ότι φαίνεται από μόνο του και εκτιμώ ότι η διαφορά στην Ξάνθη θα είναι πολύ μεγάλη».

 

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τέλους και για το ΚΚΕ. Σε μία αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΚΕ έκανε λόγο για οξυμμένο κλίμα από μέρους των εργαζομένων του Νομού: «Επισκεφτήκαμε εργασιακούς χώρους σε όλο το νομό και βλέπουμε από τον κόσμο προβληματισμό και αγανάκτηση. Γι’ αυτό και εστιάζουμε στα προβλήματα των εργαζομένων και διαδηλώνουμε την αγωνιστική διέξοδο που προσφέρει το ΚΚΕ. Πάντως, ο κόσμος βλέπει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, γι’ αυτό το ΚΚΕ και στην Ξάνθη θα πάει καλά».

 

Για ‘μία απ’ τα ίδια με τις ιδιομορφίες της Ξάνθης’ μίλησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής και υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Καλιαμπάκας, ο οποίος ανέφερε ότι η μικρή προεκλογική περίοδος δεν επέτρεψε να ακουστούν καινούργια πράγματα αναλυτικά και να έρθουν καινούργια πρόσωπα στο προσκήνιο. Και γι’ αυτό κατέληξε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν νέες προτάσεις και οι πολίτες θα πάνε ανενημέρωτοι στις κάλπες. Σχετικά με τη ‘φόρα’ που φαίνεται να πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πανελλαδική ‘κατραπακιά’ ο κ. Καλιαμπάκας δήλωσε: «το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης είναι το πιο δυνατό έως τώρα και εκτιμάμε ότι θα κάνει ρεκόρ ψήφων σαν αριστερά. Ο σκοπός των εκλογών αυτή τη φορά είναι η είσοδος στη Βουλή και όλοι έχουμε το βλέμμα στραμμένο εκεί». Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε να δώσει τις δικές του εκτιμήσεις, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε επιφυλακτικός, αλλά και δυναμικός: «το 3% δεν είναι δεδομένο γιατί κάλπη είναι αυτή, αλλά ελπίζουμε να κάνουμε εμείς την ανατροπή στην Ξάνθη!».

 

Για εξαιρετικά σύντομη προεκλογική περίοδο μίλησε και ο γραμματέας του ΛΑΟΣ, κ. Ι. Χαραλαμπίδης και για τη χροιά της ανέφερε: «είχαμε τις εντάσεις με τους μουσουλμάνους λόγω των επεισοδίων που έκαναν με το μιναρέ, αλλά εμείς κρατάμε στάση λογική και αφήνουμε την κρίση στους ψηφοφόρους». Η προσωπική εκτίμηση του κ. Χαραλαμπίδη είναι ότι «το τοπικό ΛΑΟΣ που πέτυχε 5,7% στις προηγούμενες εκλογές και 7,2% στις ευρωεκλογές με σχεδόν 50% αποχή, τώρα μπορεί και θα πάρει γύρω στο 10% με 2 μονάδες απόκλιση πάνω κάτω. Και σπάνια πέφτω έξω στις εκτιμήσεις».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …