Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ασφαλές διαδίκτυο και για τις διακοπές μας

Ασφαλές διαδίκτυο και για τις διακοπές μας

0

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, το 45,6% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών για τα ταξίδια του και τα καταλύματα που θα τους φιλοξενήσουν. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που έχουν ακόμη επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι ασφαλές να χρησιμοποιεί κανείς τις υπηρεσίες συναλλαγών μέσω Διαδικτύου.

Για το θέμα αυτό που αποκτά και θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, όσο περισσότερο θα εξαπλώνεται τόσο η χρήση του Διαδικτύου, όσο και η ασφάλεια στις διαδικτυακές μας συναλλαγές, μίλησε στο «Ε» η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κα Σταυρούλα Παπαβασιλείου.

Σύμφωνα με την κα Παπαβασιλείου, «υπάρχουν μερικοί πραγματικά απλοί τρόποι να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη και σίγουρα ασφαλέστερη όσον αφορά τις συναλλαγές μας στο διαδίκτυο. Βασικός γνώμονας όλων των ενεργειών μας είναι να κάνουμε στις διαδικτυακές μας αγορές και συναλλαγές ό,τι κάνουμε και στον πραγματικό κόσμο, όταν προχωράμε σε αγορές αγαθών ή υπηρεσιών. Έτσι, για παράδειγμα, όπως δεν θα αφήναμε στο ταμείο του καταστήματος κατά την είσοδό μας την πιστωτική μας κάρτα, με τον ίδιο τρόπο δεν θα πρέπει να γνωστοποιούμε τα στοιχεία της και στον πρώτο τυχόντα που θα μας τα ζητήσει στο διαδίκτυο, χωρίς να έχουμε κάνει πρώτα μία μικρή έστω έρευνα αγοράς για τον φορέα και τις υπηρεσίες που θα μας παρέχει. Εύκολα μπορεί αυτό να γίνει μέσω μιας απλής αναζήτησης για την φήμη του προμηθευτή, πληκτρολογώντας την σε μία μηχανή αναζήτησης και παρατηρώντας τα σχόλια που έχουν γίνει γι’ αυτήν από προηγούμενους χρήστες των υπηρεσιών του συγκεκριμένου προμηθευτή. Πάντως θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν συναλλασσόμαστε με προμηθευτές από το εξωτερικό διότι οι διαφορές στη νομοθεσία μεταξύ των χωρών μπορούν να μας στερήσουν το όποιο δίκαιο μας δίνει η Ελληνική ή η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Επίσης, όταν είναι να κάνουμε τελικά μία ηλεκτρονική συναλλαγή ή πληρωμή, καλό θα είναι να προτιμούμε να την κάνουμε μέσω επίσημων ιστοχώρων τέτοιων συναλλαγών, όπως είναι το PayPal, το e-bay και άλλοι, δεδομένου ότι αυτό μεγιστοποιεί την ασφάλεια των συναλλαγών αυτών».

Αναφορικά με τις συναλλαγές που έχουν να κάνουν με το κλείσιμο, μέσω διαδικτύου, πακέτων διακοπών σε ταξιδιωτικούς προορισμούς, η κα Παπαβασιλείου μας προτρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα που μας προσφέρεται να κανονίσουμε, μέσω του διαδικτύου, ως την τελευταία λεπτομέρεια τις διακοπές μας με ασφάλεια, έχοντας κατά νου τις παρακάτω συμβουλές:

 

– Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους.

– Επιλέγουμε τις εταιρείες που γνωρίζουμε την αξιοπιστία τους και στον φυσικό κόσμο.

– Αν δεν θέλουμε να δώσουμε την καθημερινή πιστωτική μας κάρτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προπληρωμένες κάρτες ώστε να ελέγχουμε το ανώτατο όριο των συναλλαγών μας.

– Πριν προβούμε σε συναλλαγή αναζητούμε τους όρους χρήσης που θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς. Τους διαβάζουμε προσεκτικά!

– Εξετάζουμε αν στην τιμή περιλαμβάνονται όλες οι επιπλέον χρεώσεις (φόροι, μεταφορικά έξοδα, κ.λπ.).

– Ελέγχουμε αν και έως πότε έχουμε δικαίωμα ανάκλησης της κράτησής μας και με ποιους όρους ή χρεώσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων σε τέτοιο ενδεχόμενο.

– Πριν καταχωρίσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, ότι στο κάτω μέρος του διαδικτυακού μας περιηγητή υπάρχει ένα λουκετάκι (που υποδηλώνει ιστοχώρο ασφαλείας) και ότι η διεύθυνση αρχίζει με «https://».

Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου περιλαμβάνει τρεις άξονες, ενσωματώνοντας την ενημέρωση (μέσω του ιστοχώρου www.saferinternet.gr), την δυνατότητα υποδοχής καταγγελιών (μέσω της σχετικής γραμμής καταγγελιών «Safeline»), καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νεαρών χρηστών του διαδικτύου, μέσω της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πρόκειται να λειτουργήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …