Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αρχίζουν τα σχολεία, εμπρός βήμα ταχύ!

Αρχίζουν τα σχολεία, εμπρός βήμα ταχύ!

0

Ο ‘παλιός’ γνώριμος ήχος του κουδουνιού συγκέντρωσε για μια ακόμη φορά τους μαθητές όλης της Ελλάδας, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις αυλές των σχολείων για την τέλεση του αγιασμού και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ξενοιασιά του καλοκαιριού δίνει τη θέση της στα ξύλινα θρανία και τη φωνή της δασκάλας. Την ημέρα του αγιασμού, όμως, οι μαθητές δε νοιάζονται γι’ αυτά, αφού συναντούν τους συμμαθητές τους, γνωρίζουν τους καινούργιους καθηγητές και ικανοποιούν την περιέργεια τους για τα νέα βιβλία, που συνήθως μοιράζονται τη μέρα αυτή.

Στην Ξάνθη, πάντως, και ιδίως στον αγιασμό του 2ου και 3ου Γυμνασίου, οι θρησκευτικοί και τοπικοί άρχοντες, καθώς και οι καθηγητές δεν άφησαν να ‘συννεφιάσει’ η εναρκτήρια μέρα της νέας σχολικής χρονιάς από την απειλή της νέας γρίπης.

‘Πρόσωπα ξεκούραστα που θα γεμίσουν γνώση’

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων μιλώντας στην αυλή του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης, ευχήθηκε στους μαθητές μια καρποφόρο σχολική χρονιά και παρότρυνε τους μεγαλύτερους να υποδεχτούν με αγάπη τα ‘πρωτάκια’ του σχολείου. Χαρακτηριστικά τους είπε: «βλέπω πρόσωπα ξεκούραστα από τις διακοπές του καλοκαιριού, αλλά και διάθεση για τον αγώνα που αρχίζει από Δευτέρα, όχι μόνο για την κατάκτηση της γνώσης αλλά και την κατάκτηση των αρετών». Κι η συμβουλή που τους έδωσε ήταν να αναδεικνύουν την νεότητα ως την καλύτερη και σημαντικότερη επένδυση, αφού αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί υπεύθυνοι γι’ αυτόν τον τόπο.

‘Είμαστε αισιόδοξοι αφού ξεπεράσαμε τα μεγάλα προβλήματα’

Ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, που παραβρέθηκε στον αγιασμό των νιάτων του 2ου και 3ου Γυμνασίου δήλωσε αισιόδοξος μιας και η νέα σχολική χρονιά θα είναι μια καλύτερη χρονιά, δεδομένου ότι από πέρυσι λύθηκε το μεγάλο πρόβλημα της απογευματινής βάρδιας μετά από δεκαετίες ταλαιπωρίας των μαθητών. «Φέτος φροντίζουμε να είναι πιο άνετες οι συνθήκες των παιδιών σε ποιότητα αιθουσών και όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Βέβαια, το γεγονός ότι η Ξάνθη έχει τη μεγαλύτερη αναλογία μαθητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα, μας κάνει μεν περήφανους, αλλά δημιουργεί και προβλήματα σχολικής στέγης. Εμείς προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και αφού τα μεγάλα προβλήματα λύθηκαν, έχουμε πλέον προβλήματα ποιότητας μόνο». Σε αυτό το σημείο ο Νομάρχης Ξάνθης αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορα σχολεία του νομού και ανέφερε ενδεικτικά την πλήρη ανασκευή του γυμνασίου Ερασμίου, τη μερική ανακατασκευή του 3ου ΕΠΑΛ, τις ανακαινίσεις σε μια σειρά από νηπιαγωγεία και την επέκταση στο 4ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης.

‘Είμαστε έτοιμοι κατά 70%, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης’

Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου, κ. Πρόδρομος Νταουτίδης, διάβασε στους μαθητές το μήνυμα του υπουργού Παιδείας, όπου ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ευχόταν στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και έδινε συμβουλές στους νεότερους της μεγάλης σχολικής οικογένειας, ευχήθηκε και ο ίδιος με τη σειρά του να είναι ό,τι καλύτερο για τους μαθητές η νέα σχολική χρονιά.

Σε ερώτηση του «Ε» για την ετοιμότητα του σχολείου σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, ο κ. Νταουτίδης ανέφερε ότι: «Είμαστε έτοιμοι κατά 70%. Έχουμε αρκετό υλικό και περιμένουμε από τις φαρμακαποθήκες υλικά που παραγγείλαμε. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη και στις φαρμακαποθήκες και εταιρίες απ’ όπου προμηθευόμαστε». Αναφορικά με την ενημέρωση για την εφαρμογή των νέων μέτρων εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ο διευθυντής του σχολείου σημείωσε ότι ενημερώθηκαν οι καθηγητές, πολύ σύντομα θα ενημερωθούν και οι μαθητές και έπειτα οι γονείς.

Μετά το πέρας της τελετής οι μαθητές ξεχύθηκαν στην αυλή, αναμένοντας τα νέα τους βιβλία. Η νέα σχολική χρονιά, μόλις είχε αρχίσει.

 

Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…