Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Από το κακό στο χειρότερο οι οικονομικοί δείκτες στην Ξάνθη

Από το κακό στο χειρότερο οι οικονομικοί δείκτες στην Ξάνθη

0

Μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση δεν έχει φτάσει ακόμη στη χώρα ή στον τόπο μας και ίσως να έχουν δίκιο, μέχρι ένα σημείο, όμως οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το «φρενάρισμα» που υφίσταται η τοπική οικονομική δραστηριότητα. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στην γενικότερη αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» που επικρατεί ακόμη και ανάμεσα στους πιο αισιόδοξους από τους συμπολίτες μας, ούτε και στις όλο και πιο πυκνές προειδοποιήσεις του εμπορικού κόσμου αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης για συνεχή πτώση του τζίρου των επιχειρήσεών τους αλλά και για ανεξέλεγκτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αντίστοιχα. Άλλωστε αυτά είναι μεν γεγονότα στα οποία όμως μπορούν να δοθούν διαφορετικές ερμηνείες, πέρα από την επίδραση της οικονομικής κρίσης.
Όταν όμως γίνεται αναφορά στα οικονομικά στοιχεία τα οποία εκδίδει περιοδικά η Τράπεζα της Ελλάδας, ένας από τους κύριους φορείς άσκησης οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας, τότε τα περιθώρια για ερμηνείες είναι περιορισμένα.
Παρατηρώντας λοιπόν κανείς την περιοδική έκθεση της Τ.τ.Ε. που ολοκληρώθηκε με τα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου 2009, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την συνέχιση της πτωτικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στο νομό μας, ενώ παρατηρείται κάθετη πτώση και στις πωλήσεις Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων. Ο τελευταίος μάλιστα αποτελεί χαρακτηριστικό δείκτη αποτύπωσης της ευημερίας των πολιτών, μαζί με τις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών, η κατάσταση στις οποίες είναι κοινό μυστικό ότι βρίσκεται σε πτωτική πορεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εργασία

Σύμφωνα πάντα με την παραπάνω έκθεση η οποία, στηρίζεται σε στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για το 2008 ο νομός Ξάνθης απώλεσε συνολικά 1.892 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι από την μία μπορεί να αναγγέλθηκαν στα γραφεία του Οργανισμού στην Ξάνθη συνολικά 9.522 προσλήψεις, όμως παράλληλα σημειώθηκαν 8.384 καταγγελίες σύμβασης καθώς και 3.030 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Αν μάλιστα σε αυτού τους αριθμούς προσθέσουμε τις 1.132 θέσεις εργασίας που χάθηκαν το 2007, τις 2.315 το 2006, τις 255 το 2005 και τις 1878 που χάθηκαν το 2004, φτάνουμε στον ιλιγγιώδη αριθμό των 7.472 απολεσθέντων θέσεων εργασίας κατά την τελευταία πενταετία. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για μία πτωτική τάση από εγγενή αίτια η οποία συνεχίζεται σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για μία περιοχή με υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού να εργάζεται στην μεταποίηση και σε οικοδομικές δραστηριότητες (δύο από τους κλάδους τους οποίους πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα η κρίση) τα προμηνύματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για τους εργαζόμενους στην Ξάνθη…

Επιχειρηματικότητα

Αν το μέλλον φαίνεται «σκοτεινό» για τους εργαζόμενους, δεν φαίνεται σίγουρα «ρόδινο» ούτε για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την Τειρεσίας Α.Ε. και τον Ι.Ο.Β.Ε., τα στοιχεία των οποίων επικαλείται ως πηγή της η Τ.τ.Ε. στην σύνταξη της περιοδικής της έκθεσης, τόσο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών όσο και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα της μεταποίησης αποτυπώνουν αρνητικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, ο δεύτερος συνέχισε να αποτυπώνει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009 τις αρνητικές επιχειρηματικές προσδοκίες, οι οποίες κινούνται σε αυτά τα επίπεδα (μεταξύ -5,2% και -37%) για δέκατο τέταρτο συνεχή μήνα. Από την άλλη ο ρυθμός μεταβολής των ακάλυπτων επιταγών στο νομό μας έφτασε να καταγράψει τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους το εκπληκτικό ποσοστό αύξησης, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007, της τάξης του 529,5%..! Ο συγκεκριμένος δείκτης μάλιστα φάνηκε να υποχωρεί μέχρι και τα μέσα του περασμένου έτους, όμως η άσχημη ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά από τον περασμένο Αύγουστο, σε συνδυασμό με την γενικευμένη έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά εκτίναξαν το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών από τα 1,86 εκατομμύρια ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, στα 3,55 εκατομμύρια ευρώ κατά το τελευταίο εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο έμειναν ακάλυπτες επιταγές ύψους 1,16 εκατομμυρίων ευρώ…

Κατανάλωση

Τέλος, αναφορικά με τον «καταναλωτικό» δείκτη που αφορά τις πωλήσεις των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο νομό Ξάνθης, έχουμε μία πολύ σημαντική καθίζηση των πωλήσεων, ιδιαίτερα από τον περασμένο Ιούλιο, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009. Αναλυτικότερα, οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2008 ανήλθαν σε 708 οχήματα, έναντι 1083 οχημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και 909 οχημάτων του δευτέρου εξαμήνου του 2007. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων άγγιξε το 59% και το 31% αντίστοιχα, ενώ η τάση φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009, οπότε η μείωση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ξάνθης έφτασε το 43%.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […