Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Από επικίνδυνο ζωικό απόβλητο ωφέλιμο λίπασμα!

Από επικίνδυνο ζωικό απόβλητο ωφέλιμο λίπασμα!

0

Μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων – από τις τρεις εν συνόλω που λειτουργούν στην χώρα μας – εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Λαμπρινό Ξάνθης. Πρόκειται για μια επενδυτική προσπάθεια της εταιρείας «Αφοι Παπαδόπουλοι» που έρχεται να καλύψει το κενό της επεξεργασίας στα ζωικά απόβλητα σε μια στιγμή που η απόθεσή τους ήταν ανεξέλεγκτη σε ΧΑΔΑ με επακόλουθο την περιβαλλοντική επιβάρυνση καθώς τα απόβλητα που παράγονται από σφαγεία, εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, χοιροτροφεία, κτηνοτρόφους και κρεοπωλεία θεωρούνται από τα πλέον ρυπογόνα ενώ η εναπόθεσή τους στο ΧΥΤΑ απαγορεύεται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Από επικίνδυνο ζωικό απόβλητο ωφέλιμο λίπασμα!
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπαδόπουλος η μονάδα έχει δυναμικότητα 1-1,5 τόνου την ώρα και χρησιμοποιεί τον έναν από τους τέσσερις αποδεκτούς τρόπους αδρανοποίησης των αποβλήτων με υψηλή παστερίωση στους 133 βαθμούς Κελσίου ή 4 ατμόσφαιρες. Τα απόβλητα πολτοποιούνται και καταλήγουν σε μορφή χώματος. Μελλοντικά, εφόσον αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες θα μπορεί να παράγει λίπασμα. Τα έσοδα της εταιρίας, που παρέχει υπηρεσία, προέρχονται από όσους διαθέτουν τα απόβλητά τους.
Σύσκεψη για το συντονισμό της αποκομιδής
Η προσπάθεια αυτή που έχει οικολογική διάσταση βρήκε στήριξη τόσο από την υπηρεσία Κτηνιατρικής της Νομαρχίας όσο και από το σωματείο Κρεοπωλών και σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται να γίνει μια σύσκεψη στην Νομαρχία με τη συμμετοχή σφαγείων, εργαστηρίων κρέατος, κρεοπωλών, χοιροτρόφων, κτηνοτρόφων αλλά και της ιδιωτικής εταιρίας, μετά από πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, του Σωματείου Κρεοπωλών προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της αποκομιδής των ζωικών αποβλήτων.
«Η αποκομιδή των ζωικών αποβλήτων πρέπει να γίνει συνείδηση στους επαγγελματίες του κλάδου. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα δημόσια υγείας που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Όχι μόνο επειδή η ανεξέλεγκτη διάθεση είναι παράνομη αλλά και επειδή οφείλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και ευσυνείδητοι επαγγελματίες», δήλωσε ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος.
Πολύ θετικά αντιμετωπίζει την προσπάθεια και το σωματείο Κρεοπωλών όπως τονίζει ο πρόεδρος του κ. Μπατζακίδης:«Εμείς ως σωματείο είμαστε αρκετά συνειδητοποιημένοι και βλέπουμε πολύ θετικά τη διαδικασία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον στο οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε ένα καθαρό περιβάλλον», ενώ ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής υπηρεσίας κ. Μιχάλης Σάββα επισημαίνει: «Η επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων είναι μια υποχρέωση που κοστίζει χρήματα στους επαγγελματίες του κλάδου και, ενδεχομένως, να δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με τις περιοχές όπου δεν τηρείται η νομοθεσία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…