Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αντιπαράθεση για το πάγιο στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.

Αντιπαράθεση για το πάγιο στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.

0

Μελισσόπουλος: Δικαιωνόμαστε για τις θέσεις μας περί απανωτών αυξήσεων

Αντιδράσεις προκαλεί η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς που είχε αποφασίσει η Δημοτική Αρχή της Ξάνθης, αναφορικά με τα τιμολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ξάνθης.
Υπενθυμίζουμε ότι με σχετική απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, με την στήριξη της παράταξη της συμπολίτευσης στον Δήμο, θα επιβληθεί στα τιμολόγια της Δ. Ε. Υ. Α. Ξ. επί ένα έτος έκτακτο τέλος της τάξεως των τεσσάρων ευρώ και είκοσι λεπτών στο πάγιο του τιμολογίου της επιχείρησης για τους λογαριασμούς ενός έτους.
Σχολιάζοντας τις σχετικές «γκρίνιες» και «μουρμούρες» που έφερε η εφαρμογή του μέτρου στους ξανθιώτες, σε μια δύσκολη γενικότερα οικονομική συγκυρία, ο πρόεδρος της Δ. Ε. Υ. Α. Ξ., κ. Μανόλης Τσέπελης, υπήρξε σαφής: «Δεν υπάρχει περίπτωση επί της δικής μου προεδρίας στην Δ. Ε. Υ. Α. Ξ. να μείνει η πόλη της Ξάνθης χωρίς νερό, με όποιο οικονομικό τίμημα». Εξηγώντας μάλιστα τους λόγους που οδήγησαν την διοίκηση της επιχείρησης να προτείνει και την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου να πάρει μια τέτοια απόφαση, ο κ. Τσέπελης δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει γνωστό στους πολίτες το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός μας με το ζήτημα της λειψυδρίας. Πηγές που για δεκαετίες τροφοδοτούσαν οικισμούς και περιοχές με νερό, έχουν απώλειες στο υδάτινο δυναμικό τους της τάξης του 40 %, ενώ ακόμη και τον Ιανουάριο μήνα που διανύουμε αναγκαζόμαστε να στέλνουμε χιλιάδες λίτρα νερού στους κτηνοτρόφους του ορεινού όγκου για να ποτίσουν τα 16.500 αιγοπρόβατα και 200 βοοειδή των κοπαδιών τους, που λόγω παρατεταμένης λειψυδρίας δεν έχουν άλλο τρόπο να τα ποτίσουν. Όλα αυτά τα προβλήματα μας έχουν αναγκάσει να προχωρήσουμε σε έργα ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης της πόλης μας και να συμμετέχουμε στην δημιουργία και άλλων υποδομών για την ενίσχυση ενός ζωτικού για την ζωή της πόλης τομέα, όπως είναι αυτός της Ύδρευσης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επιβλήθηκε αυτή η αύξηση, για να μπορέσει η επιχείρηση να καλύψει το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής της στα έργα που δρομολογούνται σε περιφερειακό επίπεδο για την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ύδρευσης στην Ξάνθη». Σε σχετική ερώτησή μας σχετικά με το μέλλον αυτών των αυξήσεων ο κ. Τσέπελης επιβεβαίωσε τους φόβους των ξανθιωτών για μονιμοποίηση αυτής της τακτικής των εκτάκτων εισφορών και για επόμενα έργα που θα απαιτηθεί να γίνουν από την πλευρά της Δ. Ε. Υ. Α. Ξ., λέγοντας «δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική. Αφού η επιχείρηση βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία και τα έργα αυτά είναι επιβεβλημένο να γίνουν, λέτε να διστάσουμε να βάλουμε μία έκτακτη εισφορά τριών και τεσσάρων ευρώ για ένα έτος στα τιμολόγια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την παροχή νερού για την πόλη και τους οικισμούς της;» Σε ερώτησή μας επίσης σχετικά με την οικονομική αυτή δυσπραγία της Δ. Ε. Υ. Α. Ξ., η οποία πλέον αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της επιχείρησης, η απάντηση του κ. Τσέπελη είναι πραγματικά αφοπλιστική: «Το πρόβλημα των ανοιγμάτων οφείλεται τόσο στις μονιμοποιήσεις του προσωπικού, που με δικαστικές αποφάσεις έχει επιτύχει με τον τρόπο αυτό τον ουσιαστικό διπλασιασμό των αμοιβών του, όσο και σε άλλα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει ως διοίκηση από τους προκατόχους μας. Όμως η ουσία βρίσκεται στο ότι ο κόσμος κατανοεί ακόμη και τις όποιες θυσίες κληθεί να κάνει, αν μπορεί κανείς με ειλικρίνεια και ευθύτητα να του θέσει την πραγματική διάσταση της κατάστασης. Αυτό είναι που η σημερινή διοίκηση της Δ. Ε. Υ. Α. Ξ. έχει καταφέρει να επιτύχει. Να λέει την αλήθεια στους ξανθιώτες κατά πρόσωπο».
Σχολιάζοντας τις αυξήσεις αλλά και τις δηλώσεις του κ. Τσέπελη, το μέλος του Δ. Σ. της Δ. Ε. Υ. Α. Ξ. και δημοτικός σύμβουλός, κ. Σάββας Μελισσόπουλος, δήλωσε ότι «πλέον αισθανόμαστε δικαιωμένοι σε αυτά που υποστηρίζαμε όταν καταψηφίσαμε ως παράταξη την εισήγηση της διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. γι’ αυτή την έκτακτη εισφορά που συνολικά φτάνει τα είκοσι ευρώ για κάθε καταναλωτή. Δικαιωμένοι στο γεγονός ότι είναι η πρώτη αλλά δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο με την διοίκηση του κ. Τσέπελη και την Δημοτική Αρχή του κ. Στυλιανίδη. Η αλήθεια είναι ότι η Δ. Ε. Υ. Α. Ξ. βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών της να είναι ανελαστικές, μισθολογικές δαπάνες στο προσωπικό της. Το δίλημμα «έργα ή θυσίες» είναι ψευδές, δεδομένου ότι αν χρειάζονται έκτακτες εισφορές για να συμμετάσχει η επιχείρηση στα έργα της Περιφέρειας, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και για την συμμετοχή στα έργα του Ε. Σ. Π. Α., κάτι που όπως φαίνεται η σημερινή διοίκηση του κ. Τσέπελη είναι ήδη διατεθειμένη να φορτώσει στον ξανθιώτη καταναλωτή μέσω επιπρόσθετων αυξήσεων, αποκρύπτοντας τις δικές της διαχειριστικές ευθύνες για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η Δ. Ε. Υ. Α. Ξ.».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…