Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αναμένεται το μοίρασμα των …ιματίων τους

Αναμένεται το μοίρασμα των …ιματίων τους

0

Νυχτερίδες και αράχνες είναι οι… ένοικοι πλέον των εργοστασίων της ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ αφού μετά την τυπική διάλυση των εταιρειών έμειναν χωρίς εργαζόμενους, οι οποίοι περιμένουν την υπογραφή της ΚΥΑ και την εφαρμογή της τροπολογίας και από την προηγούμενη Παρασκευή και ακέφαλα μετά την παραίτηση των εκκαθαριστών που είχαν οριστεί του κ. Τζωρτζίδη και της κας Ταρπίδου για τη ΣΕΒΑΘ και κ. Χαραλαμπίδη και κ. Βαλέρα για τη ΣΕΠΕΚ. Έτσι ουσιαστικά και τυπικά τίθεται τέλος στη διαδικασία της εκκαθάρισης και αναμένεται η έκδοση απόφασης του δικαστηρίου μετά την αίτηση για κήρυξη πτώχευσης που υποβλήθηκε από τους μετόχους, ώστε να διαμοιραστούν τα ιμάτια αυτών.
Η Συνέλευση της Παρασκευής
Η αποδοχή της παραίτησης και η απαλλαγή από κάθε ευθύνη των εκκαθαριστών ήταν το κύριο θέμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΣΕΒΑΘ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευής 3 Απριλίου. Σ’ αυτή συμμετείχαν οι εκκαθαριστές Τζωρτζίδης – Ταρπίδου, ο κ. Ράπτης εκπροσωπώντας τη ΣΕΚΑΠ, εκπρόσωπος της ΡΟΔΟΠΗΣ, εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ εκπρόσωποι της ΕΑΣ Ορεστιάδας (έχουν ένα μικρό ποσοστό) και της ΝΕΣΤΟΣ.
Οι εκκαθαριστές δήλωσαν παραίτηση επικαλούμενοι «προσωπικούς λόγους» και οι μέτοχοι κατά πλειοψηφία έκαναν αποδεκτό το αίτημα πλην του σωματείου της ΕΑΣ Ορεστιάδος και των εκπροσώπων της ΝΕΣΤΟΣ.
Ερωτηματικά για τις παραιτήσεις των εκκαθαριστών
Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση μετά την αίτηση για κήρυξη πτώχευσης που υποβλήθηκε και το γεγονός ότι οι δύο εκκαθαριστές παραιτούνται σχεδόν εσπευσμένα πριν την έκδοσή της, ζητώντας «απαλλαγή καθηκόντων και ευθυνών», εγείρει πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τους λόγους της παραίτησης καθώς ο τυπικός ρόλος των εκκαθαριστών είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, βάσει οικονομικών ελέγχων και η διερεύνηση αν υπάρχουν περιθώρια εξυγίανσης. Επίσης ερωτηματικά δημιουργεί και η στάση των μετόχων οι οποίοι οδηγήθηκαν στη διαδικασία της πτώχευσης που είναι προς όφελος των πιστωτών και την απαλλαγή των καθηκόντων των εκκαθαριστών που αν μη τι άλλο η διαδικασία της εκκαθάρισης διασφαλίζει τα συμφέροντά τους.
Ο κ. Τζωρτζίδης στον οποίο το «Ε» απευθύνθηκε προκειμένου να αιτιολογήσει τους λόγους της παραίτησης του περιορίστηκε να πει «για προσωπικούς λόγους», αποστασιοποιούμενος πλήρως από οτιδήποτε άλλο έπεται.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία αναμένεται ο ορισμός συνδίκου από το δικαστήριο μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Στο μεταξύ το θέμα της παραίτησης των εκκαθαριστών απασχόλησε και το τοπικό ΠΑΣΟΚ το οποίο με ανακοίνωσή του καλεί τους εκκαθαριστές να πράξουν το αυτονόητο. Να βγουν δηλαδή και να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τη διαδικασία της εκκαθάρισης και να δώσουν απαντήσεις για το τι προέκυψε από τους οικονομικούς ελέγχους στη ΣΕΒΑΘ και στη ΣΕΠΕΚ.
Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
«Τον περασμένο Γενάρη με δελτίο τύπου μας με τίτλο “ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ” είχαμε θέσει μια σειρά από ερωτήματα προς τους διορισθέντες εκκαθαριστές της ΣΕΠΕΚ και της ΣΕΒΑΘ. Λέγαμε τότε ότι οι ορισθέντες εκκαθαριστές θα έπρεπε να έχουν στο νου τους ότι η ενημέρωση για την κατάσταση που βρήκαν και την διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά μόνον την μεγαλομέτοχο Αγροτική Τράπεζα αλλά όλη την τοπική κοινωνία και ότι θα έπρεπε ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να πληροφορούν την κοινωνία για την πορεία της εκκαθάρισης.
Ήδη οι διορισθέντες εκκαθαριστές ζητούν επιμόνως να απαλλαγούν των καθηκόντων τους. Κατέθεσαν δε, αιτήσεις κήρυξης σε πτώχευση των εταιρειών προκειμένου να εκποιηθεί το ενεργητικό και να ικανοποιηθεί εν μέρει το παθητικό των εταιρειών.
Σήμερα τα ερωτήματα επανέρχονται και εμπλουτίζονται:
Τι είδαν και τρόμαξαν οι εκκαθαριστές και άρον άρον ζητούν να απαλλαγούν των καθηκόντων τους; Γιατί δεν ολοκλήρωσαν οι ίδιοι την εκκαθάριση; Οφείλουν να απαντήσουν δημόσια.
Βρήκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών στη θέση τους;
Εάν δεν βρήκαν στη θέση τους το σύνολο του ενεργητικού (όχι μόνο ακίνητα αλλά και κινητά, χρήματα και πάγια) οφείλουν να ενημερώσουν εγγράφως και πάραυτα εκτός από τους μετόχους και τον Εισαγγελέα.
Ποια ήταν τα έξοδα και τι ποσά δαπανήθηκαν 1) για την αποζημίωση κάθε μορφής των μελών των διοικήσεών τους, 2) για τα έξοδα παράστασής τους, 3) για έξοδα για επισκέψεις και ταξίδια εκτός έδρας, 4) για κονδύλια που δαπανήθηκαν για διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους και σε ποιους αυτά καταβλήθηκαν; 5) Υπήρχαν πιστωτικές κάρτες που πλήρωναν οι εταιρείες και στο όνομα ποιών χρησιμοποιούνταν; ποια ήταν η κίνησή τους και τι είδους χρεώσεις κονδυλίων και προϊόντων αφορούσε; 6) ποιο είναι το ύψος των απαιτήσεων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στις εταιρείες από το Δημόσιο και για ποιους λόγους;
Ποιοι επιβραβεύτηκαν για την απαξίωση, τις ζημιές και την ουσιαστική πτώχευση που προκάλεσαν στα συνεταιριστικά συμπεριλαμβάνοντας τους στις λίστες των υπό πρόσληψη στο δημόσιο, ενώ άλλοι ανέλαβαν να αναπαραγάγουν το ίδιο καταστρεπτικό έργο σε ό,τι συνεταιριστικό εργοστάσιο έχει απομείνει;
Ποια η ευθύνη των αντιπροσώπων απέναντι στους μετόχους που εκπροσωπούν όταν συνηγορούν σε διαδικασίες που βλάπτουν το συμφέρον των μετόχων όπως αυτό της πτώχευσης και απαλλάσσουν τους εκκαθαριστές από τις ευθύνες που έχουν αφού αντί να απογράψουν, να επισημάνουν και να ενημερώσουν τους μετόχους για τα κακώς κείμενα που οδήγησαν τις εταιρείες αυτές στην καταστροφή, αντί να προσπαθήσουν έστω και τυπικά σύμφωνα με το πνεύμα της εκκαθάρισης να τις εξυγιάνουν, αυτοί χωρίς να ενημερώσουν τους μετόχους οδήγησαν τις εταιρείες σε πτώχευση.
Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι τίποτε δεν έγινε τυχαία και συγκυριακά. Για αυτό επαναλαμβάνουμε και πάλι. Το ΠΑΣΟΚ τοπικά θα εργαστεί σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαφάνεια. Καλούμε τους εκκαθαριστές να πράξουν το αυτονόητο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …