Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αναδιάρθρωση, ρήξεις και διαβουλεύσεις παντού

Αναδιάρθρωση, ρήξεις και διαβουλεύσεις παντού

0

«Θεώρησα στοιχειώδη υποχρέωσή μου στην πρώτη μου έλευση με τη νέα μου ιδιότητα, να απευθυνθώ μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, στους συμπολίτες μου, από αυτό το χώρο, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου έγινε η μάχη τοπικά και βγήκε το ΠΑΣΟΚ ισχυρό και νικηφόρο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην εκλογική του περιφέρεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία των δημοσιογράφων της Κομοτηνής. Το «Ε» ήταν εκεί και κατέγραψε τις πρώτες δηλώσεις του κ. Πεταλωτή ενώ του απηύθυνε και ερώτημα για ένα καίριο θέμα της περιοχής μας, σχετικά με την επένδυση της βιοαιθανόλης που είχε υποσχεθεί αλλά δεν ολοκλήρωσε η απερχόμενη κυβέρνηση.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε μπροστά το κοινωνικό κράτος»

Ο κ. Πεταλωτής αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και σημείωσε ότι η νέα του θέση δίνει περισσότερες δυνατότητες στενότερης συνεργασίας μεταξύ του ιδίου και των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην τιμή που του έκανε ο πρωθυπουργός να τον θέσει κυβερνητικό εκπρόσωπο και δήλωσε: «έχω επίγνωση ότι είναι μία κυβερνητική θέση ευθύνης μέσα από την οποία θα έχουμε μεταξύ μας περισσότερες διαβουλεύσεις για σοβαρά ζητήματα και τα προβλήματα της περιοχή μας, της Ροδόπης, της Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Ακόμη ο κ. Πεταλωτής έκανε μία σύντομη ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ για το πρόσφατο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αξιολογηθούν οι δράσεις των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης, να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου και επέστησε την προσοχή στη διαδικασία-πρότυπο που επιχειρείται για το διορισμό των Γενικών Γραμματέων υπουργείων και περιφερειών, ενώ σημείωσε ότι: «βρήκαμε μπροστά μας τεράστιες δυσκολίες που δεν προσιδιάζουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είμαστε αποφασισμένοι, σε επίπεδο τομών αλλά και ρήξεων με το παρελθόν να βγάλουμε μπροστά το κοινωνικό κράτος, να ανοίξουμε ένα δρόμο παίρνοντας γενναίες αποφάσεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του απλού Έλληνα πολίτη».

Επιπλέον, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε για τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τα βήματα που γίνονται έτσι ώστε α) η πρώτη δόση της καταβολής του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης που θα δοθεί με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια να πραγματοποιηθεί έως τα Χριστούγεννα του 2009, β) να αλλάξει το τοπίο στον οικονομικό και δημοσιονομικό τομέα, καταθέτοντας προς δημόσια διαβούλευση πέντε νομοσχέδια σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση των βιομηχανικών περιοχών όλης της Ελλάδας για την προστασία των εργαζομένων, με συναλλαγές πολιτών με τράπεζες και άλλα συναφή μέτρα, γ) να καταργηθούν τα stage.

Σχετικά με τη στάση του σε τοπικό επίπεδο ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «προσπαθώ να βρίσκομαι δίπλα στα προβλήματα των συμπολιτών όπως τα εντόπισα και τα εξειδίκευσα πριν τις εκλογές. Θα αγωνιστώ για σταθερό εργασιακό τοπίο, για αναπτυξιακό τοπίο, το οποίο υποχώρησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ και για ένα τοπίο με αξιοπρέπεια των νέων» και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για θέματα τοπικού, εθνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

 

Stage: Καμία ανοχή α’ αυτή την τεράστια παρανομία

Για το φλέγον ζήτημα των συμβάσεωνstage o κ. Πεταλωτής ήταν κατηγορηματικός: «δεσμευτήκαμε και προεκλογικά ότι θα καταργηθούν και πήραμε την απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση stage. Ίσως υπάρξουν κάποιες συμβάσεις εκμάθησης, αλλά μόνο στον ιδιωτικό τομέα και μόνο με εγγυήσεις (πχ ασφαλιστικές δεσμεύσεις).

Στο δημόσιο η κατάσταση είναι δραματική. Κανείς δεν ξέρει πόσες είναι οι συμβάσεις stage, υπολογίζεται ότι μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου συνάφθηκαν περίπου 12.000. Δε θα δείξουμε καμία ανοχή στον πελατειακό τρόπο διορισμού που εφάρμοζε η ΝΔ. Για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που καλύπτονταν από εργαζομένους stage θα προκηρυχθούν θέσεις σταδιακά και θα υπάρχει ένας ετήσιος ενιαίος κεντρικός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ.

Επίσης,  οποιαδήποτε εργασιακή σχέση έχει αλλάξει στην προεκλογική περίοδο σαφώς και θα εξεταστεί

Δε στερούμε δικαίωμα από κανένα αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή αυτή την τεράστια ανομία και παρανομία».

 

-‘Δε θέλουμε υπουργεία συμβολισμού αλλά ουσίας’

Για την κατάργηση των υπουργείων ΑΜ-Θ και Αιγαίου ο θρακιώτης βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι ήταν μία απόφαση που δείχνει συνέπεια στην ουσία που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση, καθώς διαμόρφωσε την άποψη ότι επρόκειτο για υπουργεία μόνο κατ’ όνομα χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες: «Επικεντρωνόμαστε στην ουσία και όχι το συμβολισμό, οι δύο μόνιμοι υφυπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα επιτελέσουν έργο. Είναι μία απόφαση πολύ μεγάλης σημασίας και θα αποδειχθεί».

 

-Για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων θα επιλεγούν οι άριστοι

Σχετικά με την πλήρωση των θέσεων των Γενικών Γραμματέων υπουργείων και περιφερειών η κυβέρνηση τηρεί τη διαδικασία-πρότυπο που καθιέρωσε εξαρχής με την ανάρτηση των θέσεων στο διαδίκτυο ώστε να επιλεγούν οι άριστοι. Ο κ. Πεταλωτής κατανόησε την αρρυθμία που δημιουργείται μέχρι την τελική επιλογή και πληροφόρησε ότι όλες οι θέσεις των γραμματέων θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

 

-Απαξιωμένη και αναξιόπιστη η Ελλάδα στην Ευρώπη

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας τηςFYROM και την εν γένει εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει ο κ. Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «ο πρωθυπουργός είχε πει και προεκλογικά ότι πρέπει να χαράξουμε μία εθνική κόκκινη γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων. Δεν θα κάνουμε πίσω. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική χωρίς μια ισχυρή Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και ισχύος της χώρας μας».

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου με τον Επίτροπο κ. Αλμούνια η στάση της κυβέρνησης δια στόματος Πεταλωτή παραμένει ακέραιαη: «ο κ. Αλμούνια επέμεινε στα περιορισμένα οικονομικά περιθώρια και υποστήκαμε τεράστια επίπληξη απ&#97

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Από επικίνδυνο ζωικό απόβλητο ωφέλιμο λίπασμα!

Μια σύγχρονη μον^…