Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αδρανοποίηση των ζωικών απόβλητων των κρεοπωλείων

Αδρανοποίηση των ζωικών απόβλητων των κρεοπωλείων

0

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος γίνεται στον νομό μας. Πρόκειται για τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων η οποία συμπεριλαμβάνει την αδρανοποίησή τους σε ειδική μονάδα που ήδη λειτουργεί στο Λαμπρινό Ξάνθης, όπως ορίζει ο κανονισμός 1774 της Ε.Ε. και το Π.Δ. 211/2006. Μετά την περισυλλογή τους από τα σφαγεία για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος ήρθε η ώρα των κρεοπωλών να συνεργαστούν με την Κτηνιατρική υπηρεσία Ξάνθης και να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή περισυλλέγοντας και αποδίδοντας τα ζωικά απόβλητα που μέχρι τώρα πετιόνταν στους κάδους και κατέληγαν σε ΧΥΤΑ ή χωματερές να αδρανοποιούνται στην ειδική μονάδα.
Αδρανοποίηση των ζωικών απόβλητων των κρεοπωλείων
Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό αλλά και την ενημέρωση των κρεοπωλών πραγματοποιήθηκε από την Κτηνιατρική υπηρεσία Ξάνθης και το σωματείο Κρεοπωλών σύσκεψη την Τέταρτη 1 Απριλίου στις 18.30 στο Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης «Δήμητρα» (πρώην ΚΕΓΕ) στην οποία συμμετείχαν εμπλεκόμενοι με τον κλάδο του κρέατος, κτηνοτροφικές μονάδες ,εργαστήρια κρέατος, επαγγελματίες κρεοπώλες του νομού μας.
Οι κρεοπώλες ενημερώθηκαν για όλη τη διαδικασία από τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Νομαρχίας κ. Σάββα και τον πρόεδρο των κρεοπωλών κ. Γιώργο Μπατζακίδης, ενώ στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης κ.Παυλίδης καθώς επίσης ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος, ο αντιδήμαρχος κ. Γιαντζόγλου κα ο υπεύθυνος του «Δήμητρα», αντινομάρχης κ. Ταρενίδης.
Ο κ. Νομάρχης χαιρέτισε την προσπάθεια επισημαίνοντας ότι οφείλεται στην πολύ καλή συνεργασία των υπηρεσιών της νομαρχίας με το σωματείο Κρεοπωλών, αλλά και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αμφοτέρων. Σημείωσε ότι ο νομός μας είναι ο πρώτος νομός της χώρας που συμμορφώνεται με την κοινοτική οδηγία και επιχειρεί την αδρανοποίηση των ζωικών αποβλήτων και υπογράμμισε ότι έτσι επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν μόνο με τσουχτερά πρόστιμα.
Σημαντικό βήμα στην προστασία του περιβάλλοντος
Ο κ. Σάββα εξηγώντας τη διαδικασία σημείωσε ότι υπάρχει ένα δίκτυο περισυλλογής από τα κρεοπωλεία, ένα αυτοκίνητο ψυγείο που θα συλλέγει τα απόβλητα (κόκαλα και άλλα) 2 φορές την εβδομάδα και θα τα οδηγεί σε αδρανοποίηση: «Το πρώτο βήμα ήταν η περισυλλογή των απόβλητων από τα σφαγεία και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, το δεύτερο αυτό επιχειρούμε τώρα δηλαδή από τα κρεοπωλεία και τα ιχθυοπωλεία. Το τελευταίο βήμα που απομένει είναι τα νεκρά ζώα που είναι το πιο δύσκολο και θ’ ακολουθήσει. Βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ καλό δρόμο, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους φορείς και θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Σάββα.
Ο κ. Μπατζακίδης δήλωσε ότι οι κρεοπώλες ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σ’ αυτό το εγχείρημα και ότι αυτό καταδεικνύει την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, ενώ ο κ. Γιαντζόγλου δήλωσε ικανοποιημένος αφού ο Δήμος …ανακουφίζεται από το …φορτίο της περισυλλογής των ζωικών απόβλητων από τους κάδους που δημιουργούσαν ένα μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα το καλοκαίρι μολύνοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας όχληση στους δημότες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…