Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μέτρα σωτηρίας για τις θέσεις εργασίας 60.000 εργαζομένων στο εμπόριο

Μέτρα σωτηρίας για τις θέσεις εργασίας 60.000 εργαζομένων στο εμπόριο

0

Πρόγραμμα στήριξης 60.000 εργαζομένων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, που πλήττεται από τη μείωση της κατανάλωσης και την οικονομική κρίση, αλλά και απορρόφησης ανέργων προετοιμάζει η κυβέρνηση από κοινού με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρομεσαίων.

Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά συναντήθηκε χθες με τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων (Ε.Σ.Ε.Ε.) στο γραφείο της στο υπουργείο επί της οδού Σταδίου, με τους οποίους συζήτησε τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Μετά τη συνάντηση η υπουργός δήλωσε ότι «σήμερα παρουσιάσαμε την πρόταση που προετοιμάσαμε με τη Γραμματεία των Κοινωνικών και άλλων Πόρων όπως επίσης με τον Ο.Α.Ε.Δ. και με την «Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.», δράσεις οι οποίες αφορούν τη στήριξη πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η πρόταση την οποία κάναμε προς τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και την Ε.Σ.Ε.Ε. είναι για δράση 100 εκατ. ευρώ που θα αφορά 60.000 εργαζομένους με στόχο να διατηρήσουν τις θέσεις τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ο πρώτος κύκλος θα αφορά 50 εκατ. ευρώ προς 24.000 εργαζόμενους ενώ, όπως είπα και πριν, το συνολικό πρόγραμμα είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ και θα αφορά περίπου 60.000 εργαζομένους. Είναι μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα, το πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για τη διαχείριση των θέσεων εργασίας. Δική μας πρόταση, του υπουργείου Απασχόλησης, είναι μια από τις προϋποθέσεις να είναι η επιχείρηση που θα μπει σε αυτή τη δράση για ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα συμφωνήσουμε να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Στόχος μας την ώρα αυτή της μεγάλης κρίσης, που έχει αγγίξει και τη χώρα μας, είναι να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον συζητήσαμε και για τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ., όπως είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Όπως και τη δυνατότητα που ισχύει και σήμερα πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε καλύτερα με τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και την Ε.Σ.Ε.Ε., τη δυνατότητα προσλήψεών ανέργων από τον ιδιωτικό τομέα, την επιχορήγηση δηλαδή των επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Δημήτριος Αρμενάκης δήλωσε ότι «ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση και πήραμε την απόφαση στήριξης της απασχόλησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Φτιάχνουμε από κοινού ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετές επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας να μην προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους. Θα συνεργαστούμε με τη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Απασχόλησης και με τον Ο.Α.Ε.Δ., ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να φανούν συνεπείς στη διατήρηση της απασχόλησης. Στο εμπόριο έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί πρώτη επιλογή και στόχευση η διατήρηση του καθενός στη δουλειά του και όχι η μετατροπή του σε άνεργο και η εν συνεχεία στήριξη της ανεργίας». Επίσης ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., κ. Δ. Ασημακόπουλος επικρότησε την πρωτοβουλία αλλά έθεσε έντονα το ασφαλιστικό πρόβλημα του κλάδου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Κ. Τσουτσοπλίδης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναρδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της «Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.» κ. Δ. Κάρναβος.

Επιμέλεια

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…