Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 5 τεκμήρια δυσλειτουργίας του Δήμου

5 τεκμήρια δυσλειτουργίας του Δήμου

0

Με πέντε προ ημερησίας θέματα που έφερε προς συζήτηση η μείζονα αντιπολίτευση «Πολίτες για την Αλλαγή», ξεκίνησε η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να εκφραστούν απόψεις γύρω από την κοινωνική πολιτική του δήμου καθώς και την εν γένει λειτουργία του.
5 τεκμήρια δυσλειτουργίας του Δήμου Ξάνθης
Τα θέματα με τη σειρά που παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης αναφέρονταν: 1) Στην οικονομική δυσπραγία που πλήττει το νομό, ως απόρροια του κλεισίματος εργοστασίων και της απώλειας 5000 θέσεων εργασίας, την επέλαση των πολυκαταστημάτων που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού αλλά και τα πενιχρά αποτελέσματα του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΤΕ. Προτάθηκε η έκδοση ψηφίσματος η οποία και έγινε αποδεκτή από το σώμα, υποδηλωτικό της στήριξης του δημοτικού συμβουλίου στους παραγωγικούς φορείς του τόπου.
Ο «Θησέας» και τα …πανιά του Δήμου
2) Οι επιδόσεις του Δήμου Ξάνθης, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «μέτριες», ως προς την απορροφητικότητα κονδυλίων από το πρόγραμμα «Θησέας» – ένα θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το «Ε» – ήταν το επόμενο θέμα. Επ’ αυτού είχε διαφορετική άποψη ο δήμαρχος Ξάνθης ο οποίος και δήλωσε ότι το ποσοστό της απορροφητικότητας του δήμου είναι πάνω από 50% (στα στοιχεία από την περιφέρεια που παρουσίασε το «Ε» για τον Νοέμβριο του 2008 τον κατατάσσουν στην 18η θέση με ποσοστό 46%), σημειώνοντας ότι είναι πάνω από τον συνολικό μέσο όρο της περιφέρειας που είναι 48%. Δεσμεύτηκε δε ότι θα απορροφηθούν σε ποσοστό 100% τα κονδύλια και ότι δεν υπάρχουν έργα που καθυστερούν.
Άστεγη η «Στέγη Αστέγων»
3)Η ιστορία της «άστεγης Σιμπέλ» (ένα θέμα που επίσης ανέδειξε το «Ε») ως γεγονός που καταδεικνύει το έλλειμμα κοινωνικών δομών που πιστοποιεί την υστέρηση του δήμου στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής ήταν το επόμενο θέμα που έδωσε το έναυσμα στην μείζονα αντιπολίτευση να αναφερθεί στην αναγκαιότητα της ίδρυσης «Στέγης Αστέγων» και «Ταμείου Αλληλεγγύης» προτάσεις της που έχουν ξανασυζητηθεί. Αυτές υποστηρίχτηκαν τόσο από τον κ. Πούλιο όσο και από την κα Δαλάτση και τον κ. Ξυνίδη, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν επί της αναγκαιότητας για μιας οργανωμένης δομής που θ’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις και όχι αποσπασματικά όπως γίνεται σήμερα. Όμως και πάλι οι δυο αυτές προτάσεις προσέκρουσαν στην εκφρασμένη μη βούληση του δημάρχου να υλοποιήσει τέτοιες δομές. Η επιχειρηματολογία του ακολούθησε την πεπατημένη: «Δεν είναι εύκολη υπόθεση», , «ο δήμος δεν έχει την ευελιξία για να στηρίξει τέτοιες δομές, όπου και αν έγιναν είναι ανενεργές», «το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική», «εμείς έχουμε το «Βοήθεια στο Σπίτι και την «Κοινωνική μέριμνα», «βοηθάμε όπως μπορούμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση βάλαμε τα παιδιά στο νηπιακό και πληρώσαμε ξενοδοχείο» για να καταλήξει σε μια οικονομίστικη επιχειρηματολογία: «θα δίνουμε ένα τενεκέ λάδι για να πάρουμε μια ελιά…».
Την πρόταση των «Πολιτών για την Αλλαγή» στήριξε και ο επικεφαλή της Δ.Π. «Πολίτες για την Ξάνθης» κ. Ανταμπούφης που ανέδειξε την υστέρηση του δήμου σε προνοιακές δομές, όπως και ο επικεφαλής της Δ.Π. «Ισότητα στο Δήμο Ξάνθης» κ. Μαλκότς. Τέλος ο κ. Πούλιος δήλωσε ότι ο Δήμαρχος δήλωσε την παραδοχή του ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική και ότι αυτές τις προτάσεις θα αναλάβει να τις υλοποιήσει η αντιπολίτευση.
ΣΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με αντίδραση των ΤΑΧΙτζήδων
4)Μια πρώτη αξιολόγηση ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος «ΣΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που υλοποιεί ο Δήμος Ξάνθης και αν ο δήμος προτίθεται να ιδρύσει Δημοτική συγκοινωνία (πρόταση «Πολιτών για την Αλλαγή» ήταν το επόμενο θέμα στο οποίο έκανε παρέμβαση το σωματείο «ΕΥΡΟΤΑΧΙ» της Ξάνθης.
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου ζήτησε τη διακοπή του προγράμματος με το αιτιολογικό ότι αντίκειται στο έννομο συμφέρον των ταξιτζήδων, δηλώνοντας ότι θα ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου ένδικα μέσα.
Αυτό που ειπώθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης είναι ότι είναι νωρίς για αξιολόγηση του προγράμματος και ότι ο δήμος προτίθεται να το συνεχίσει έχοντας την πεποίθηση ότι συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των δημοτών του.
Οι «ημέτεροι»της ΔΕΥΑΞ
5)Για αδιαφάνεια και προσλήψεις ημετέρων στη ΔΕΥΑΞ κατηγόρησαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή» τον πρόεδρό της κ. Τσέπελη με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ε» στο οποίο ο κ. Τσέπελης παραδέχεται ότι κλήθηκαν συγκεκριμένοι συμπολίτες μας να προστρέξουν στα Γραφεία της ΔΕΥΑΞ και με τη βοήθεια υπηρεσιακών παραγόντων να συμπληρώσουν αίτηση πρόσληψης στην Επιχείρηση, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. Επιπρόσθετα δε ότι αυτά έγιναν εν αγνοία του Διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ. Ο κ. δήμαρχος δήλωσε ότι δε ξεχωρίζει τους συμπολίτες μας σε «ημέτερους» και «υμέτερους» ενώ ο κ. Τσέπελης δεν δίστασε να προτείνει χαριτολογώντας: «κάντε μια λίστα με δικούς σας…»! Αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση του κ. Πούλιου και του κ. Ανταμπούφη ο οποίος δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο η ΔΕΥΑΞ να λειτουργεί σαν γραφείο ευρέσεως εργασίας και να δημιουργείται έτσι ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων προς χάριν ψηφοθηρίας. Ο δε κ. Πούλιος τόνισε: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια». Αυτό έδωσε την αφορμή στον κ. Τσέπελη να εκφράσει τη γνώμη του επί της τιμιότητας των γυναικών που δεν ακούστηκε διόλου κολακευτική (τουναντίον μάλιστα) την υπεράσπιση των οποίων ανέλαβε ο κ. Ανταμπούφης με την εύστοχη παρατήρηση «τέτοιες γνώμες χαρακτηρίζουν αυτούς πους τις εκφράζουν»!
Ποιοι θα διοικούν τα Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου
Τα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορούσαν ορισμό μελών και την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου στον Οργανισμό Άθλησης, στο ΚΑΠΗ, στην Στέγη Γραμμάτων, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Έτσι στον Οργανισμό Άθλησης πρόεδρος παραμένει ο κ. Παπαδόπουλος με αντιπρόεδρο τον κ. Φωτιάδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον Ισμέτ και Μαλκότς.
Στα ΚΑΠΗ πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου παραμένει ο κ. Παπασταματίου ενώ από την αντιπολίτευση συμμετέχουν η κα Δαλάτση και ο κ. Καλογερής.
Στη «Στέγη Γραμμάτων» πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Τάσος Θεοδωρίδης ενώ από την αντιπολίτευση παραμένει ο κ. Μελισσόπουλος, στους δε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς παραμένει ο κ. Φιλίππου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…