4 δήμους για την Ξάνθη

0

Καποδίστριας ΙΙ και εκλογές Ο.Τ.Α.

Μετά την κωλυσιεργία και αναποφασιστικότητα της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση, η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για την υλοποίηση του Καποδίστρια ΙΙ και την συνολική αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλους τους βαθμούς. Ο διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους, ενώ εκτιμήσεις για τη δυνατότητα να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 κάτω από το νέο καθεστώς κρίνονται πρώιμες, αφού το εγχείρημα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.

Όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού υπάρχει η δυνατότητα εθελούσιων συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων, ωστόσο η αποφασιστική αλλαγή θα προχωρήσει με υποχρεωτικές συνενώσεις, αφού, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, οι πρώτες δεν ξεπερνούν τις 10 πανελλαδικά.

 

Νομός Ξάνθης με 4 δήμους

4 δήμους προτείνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νομό Ξάνθης, δύο για τα ορεινά, ένα για την πόλη της Ξάνθης και ένα για την πεδινή και παραθαλάσσια ζώνη. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί όταν ανοίξει ο διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ωστόσο ο δήμαρχος Ξάνθης τάσσεται υπέρ της άποψης ότι η διαμόρφωση του νομού είναι τέτοια που επιβάλλει την δημιουργία τουλάχιστον 6 δήμων.

Πάντως, προβλέπεται ότι το εγχείρημα έχει πολύ δρόμο να διανύσει, αφού αναμένεται εκτενής και ενδελεχής διάλογος σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις σε γενικές γραμμές και για όλους τους βαθμούς ΟΤΑ στα τέλη του 2009 και στη συνέχεια θα ανοίξει ο διάλογος σχετικά με την πρόταση του ΙΤΑ, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των ΤΕΔΚ, ενώ και η ΚΕΔΚΕ θα συνεδριάσει στις 18-20 Ιανουαρίου για να τοποθετηθεί επί των προτάσεων της κυβέρνησης. «Μέχρι και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ δεν είναι γνωστό αν θα τροποποιηθεί η μελέτη της ΚΕΔΚΕ, ποια άλλα δεδομένα πρέπει να συνεκτιμηθούν και αν θα αλλάξουν τα κριτήρια για τις συνενώσεις των δήμων», δηλώνει ο δήμαρχος Ξάνθης.

 

Μ. Στυλιανίδης: ‘Χρειάζεται και γενναία οικονομική στήριξη της μεταρρύθμισης στα πρώτα στάδια της υλοποίησής της’

Ο δήμαρχος Ξάνθης, σχετικά με την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου της διοικητικής μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ναι μεν η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ομόφωνα, αλλά πιθανότατα να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις αφού πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα του οποίου οι παράμετροι πρέπει να ωριμάσουν: «για την επιτυχία και ομαλή ενεργοποίηση του νέου διοικητικού συστήματος απαιτείται μία περίοδος προετοιμασίας, αλλά και γενναία οικονομική στήριξη ειδικά στα πρώτα στάδια της υλοποίησής του».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…