Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η Ξάνθη γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η Ξάνθη γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

0

Η ημέρα ηλιόλουστη και οι Ξανθιώτες κατέκλυσαν την 28ης Οκτωβρίου για να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τους, τους δόκιμους αστυφύλακες και τους  στρατιώτες του Δ’ Σ.Σ., στην κορύφωση των γιορτινών εκδηλώσεων, την παρέλαση της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, του μεγάλου ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στον ξένο κατακτητή.

Ο εορτασμός της επετείου ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δεξίωση από το Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη και των αρχών του Νομού, προς τιμή των Αναπήρων και θυμάτων πολέμου, στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ξάνθης, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από την πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της Ξάνθης.

Η μαθητιώσα νεολαία απ’ όλα τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια της Ξάνθης, πολιτιστικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων καθώς ο στρατός και η αστυνομία τίμησαν την επέτειο παρελαύνοντας

Σύσσωμη η θρησκευτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησε την παρέλαση στην ειδική εξέδρα (πλατεία Ελευθερίας).

Μετά το πέρας της παρέλαση ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης και ο νεοεκλεγείς Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Ξυνίδης, αναφέρθηκαν στη σημασία της ημέρας.

 

Νομάρχης  Ξάνθης: «Η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησαν οι πρόγονοι μας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις μεγάλες αξίες, βρήκαν μια πρόσφατη συνέχεια πέρα των άλλων αγώνων και στην επέτειο του 1940 που εορτάζουμε  σήμερα, με το μεγάλο ΟΧΙ του Ελληνικού λαού το 1940.

Νομίζω ότι σήμερα με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και των στρατευμένων παιδιών, αλλά και την παρουσία του κόσμου της Ξάνθης που ήταν πολυπληθής, λαμβάνουμε το σημαντικό μήνυμα ότι θα συνεχιστεί και θα παραδοθεί μία μεγάλη πορεία της πατρίδας μας στο μέλλον»

 

Σωκράτης Ξυνίδης: «Ο Ελληνισμός έχει δείξει ότι στις δύσκολες του στιγμές μπορεί και καταφέρνει το απίστευτο. Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες άλλου είδους, η μνήμη της ιστορίας μας, της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση πως πράγματι και σήμερα μπορούμε να πετύχουμε απλούς στόχους, που φαντάζουν δύσκολοι.

Η λαϊκή ενότητα, η πίστη του λαού μας, ότι μπορεί να πετυχαίνει είναι πράγματι το μεγάλο όπλο μας. Σήμερα η πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά, νομίζουμε ότι ο συμβολισμός της ημέρας αυτής στο να φτιάξουμε αυτήν την καινούρια ηθική αυτοπεποίθηση, θα μας βοηθήσει να κάνουμε το σχέδιο της αποκατάστασης μια πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Χρόνια πολλά και πάντα με δύναμη και αισιοδοξία για να προχωρήσουμε μπροστά!»

 

Αποκλειστική δήλωση στο “E”, του νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη, για την πρωτόγνωρη εμπειρία να παρακολουθήσει την παρέλαση της Ξάνθης από την πλευρά των επισήμων και τα συναισθήματα που ένιωσε. 

 

 

Σωκράτης Ξυνίδης:  «Σήμερα που για πρώτη φορά παρακολουθώ από τις θέσεις των επισήμων την παρέλαση, οπωσδήποτε είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Δεν σας κρύβω πως η προσωπική μου αντίληψη είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να βρίσκεται στην εξέδρα των επισήμων, δηλαδή ένα βήμα πάνω από τους υπόλοιπους συμπολίτες του προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση, εν πάση περίπτωση όμως, και μέχρι όλα αυτά  να τα δούμε σαν Ελληνική κοινωνία, προχωρώντας ορισμένα πράγματα στις αντιλήψεις μας , όπως και να έχει είναι μεγάλη τιμή το να παρακολουθήσω τα νιάτα της πόλης και τα στρατευμένα νιάτα της χώρας να αποδίδουν τιμή σε αυτή την ιστορική μέρα.

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση από αυτό που βλέπω στα μάτια των συμπολιτών μου, δηλαδή ένα ανάμεικτο συναίσθημα χαράς και προσμονής, για κάτι καλύτερο για τον τόπο μας, μέσα και από την δική μου προσωπική πορεία»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…