Αρχίζουν τα Δημοκρίτεια 2009

0

 «Οι φετινές εκδηλώσεις των ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΩΝ ξεχωρίζουν γιατί αναδεικνύουν ένα μεγάλο όραμα που έγινε πραγματικότητα, το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αβδήρων. Στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό γνωστό με το όνομα «Σπίτι του Αμερικάνου» θα στεγάζεται το δικό μας σπίτι πολιτισμού και δημιουργίας με το όνομα «Αντιλογίας Δόμος» και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για εκδηλώσεις, ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, επιστήμης, πληροφόρησης.

Το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου, η υπερυψωμένη πλατεία, ο πέτρινος αλευρόμυλος και η παραδοσιακή κρήνη,  συνθέτουν το ιστορικό κέντρο των Αβδήρων που ως ζωντανό μνημείο του παρελθόντος φωτίζει την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και σφραγίζει  την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Με εκδηλώσεις μουσικής, εικαστικών, εκδηλώσεις για παιδιά και εκδηλώσεις για το περιβάλλον, φιλοδοξούμε και φέτος να προσφέρουμε μοναδικές στιγμές στο κοινό των Δημοκριτείων και να χρωματίσουμε μέσα από τις αισιόδοξες και φωτεινές εκφράσεις του Πολιτισμού και των Τεχνών, την σκοτεινή καθημερινότητα. Σας καλώ  στις εκδηλώσεις ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2009 για να διασκεδάσουμε με ακούσματα και εικόνες που θα φωτίσουν με αισιοδοξία τις καρδιές όλων.» δήλωσε η Δήμαρχος των Αβδήρων Εύα Τσακίρη . 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Ώρα 11.00π.μ.: Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αβδήρων.

Στο «Σπίτι του Αμερικάνου», ένα από τα πιο γνωστά αρχοντικά στην κεντρική πλατεία των Αβδήρων, που αναπαλαιώθηκε μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, θα στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αβδήρων με την επωνυμία «Αντιλογίας  Δόμος».

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από το έργο του μεγάλου Αβδηρίτη Σοφιστή Πρωταγόρα, «Αντιλογίαι». Παράλληλα με τα εγκαίνια του κτιρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης εικαστικών «Άννας και Κούλας Μπεκιάρη», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης. Διάρκεια Έκθεσης : 19 έως 27 Ιουλίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Ώρα 8.00μ.μ.: Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου. Βραδιά χορωδιακής μουσικής. Συνάντηση χορωδιών Κ.Α.Π.Η.

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

 Ώρα 8.00μ.μ.: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αβδήρων. Εκδήλωση – αφιέρωμα στον ιστορικό κ. Πέτρο Γεωργαντζή για την συγγραφή του βιβλίου «ΑΒΔΗΡΑ, ΑΡΧΑΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Ώρα 6.00μ.μ.: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αβδήρων. Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Τα παιδιά – καλλιτέχνες δημιουργούν, διασκεδάζουν, παίζουν, μαθαίνουν, σκέφτονται, χρωματίζουν, κατασκευάζουν, ανακαλύπτουν, ζωγραφίζουν, ονειρεύονται με την καθοδήγηση των υπεύθυνων των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης και συντήρησης έργων τέχνης και βιβλιοδεσίας, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

 

ΠΕΜΠΤΗ  23 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Ώρα 7.30μ.μ.: Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ,  Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24  ΙΟΥΛΙΟΥ

 Ώρα 9.00 μ.μ.: Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Παράσταση Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους, με το θέατρο σκιών του Γιάννη Βουλτζίδη.  Ζωντανή  ορχήστρα με σαντούρι και τζουρά. Συνεχίζουμε  με μουσική επί σκηνής και διασκέδαση για όλους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25  ΙΟΥΛΙΟΥ 

Ώρα 8.30 π.μ. «Το ψωμί της Γαίας»Οι γυναίκες των Αβδήρων θα αναβιώσουν και φέτος το «Ψωμί της Γαίας».  Οι πέτρινοι φούρνοι θα ανάψουν από νωρίς το πρωί, τα προζύμια και οι μαγιές θα είναι έτοιμες από το προηγούμενο βράδυ, οι «πινακοτές» και τα «σκαφίδια» θα πάρουν τη θέση τους και προς το μεσημέρι θα είναι έτοιμο το ζυμωτό ψωμί για να γευτούμε όλοι την ξεχωριστή παραδοσιακή νοστιμιά του.

Ώρα 7.00μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αβδήρων.

 Ώρα 8.30μ.μ.: Περιφορά της εικόνας της Πολιούχου  Αγίας  Παρασκευής στον οικισμό των Αβδήρων.

 Ώρα 9.30 μ.μ.: Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Είσοδος ελεύθερη. Συναυλία με τον Κώστα Βουτυρά και  το μουσικό σχήμα «ΛΑΪΚΟΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ»

Ο Κώστας Βουτυράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στην 20χρονη μουσική του πορεία έχει εντρυφήσει στο παραδοσιακό και ρεμπέτικο τραγούδι. Τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάζεται με τον Αγάθωνα.Το μουσικό σχήμα «ΛΑΪΚΟΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ» με εξαιρετικούς ερμηνευτές και δεξιοτέχνες μουσικούς, παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα όπου το παραδοσιακό τραγούδι μπορεί να συνυπάρχει με το λαϊκό   σε μια μουσική παράσταση με πολλά μουσικά ταξίδια. Στιγμές πλημμυρισμένες με μουσικές από τη Σμύρνη και τα νησιά, παραδοσιακά της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και άφθονο λαϊκό τραγούδι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ώρα 8.30 π.μ.: Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αβδήρων, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ.

Ώρα 7.00 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος, στο λιμάνι των Αβδήρων.

Ώρα 9.30 μ.μ.: Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Είσοδος ελεύθερη. Συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα και το μουσικό σχήμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΧΟΣ».

Ο Κώστας Μακεδόνας με πάρα πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια σπουδαία  καριέρα ερμηνεύοντας τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Χ. Νικολόπουλος, ο Γ.Μαρκόπουλος, ο Μ. Θεοδωράκης κ.α. Έχει συνεργαστεί και με σημαντικούς και τραγουδιστές, όπως η Δ.Γαλάνη, η Χ.Αλεξίου, ο Μ.Λιδάκης κ.α. Φέτος το καλοκαίρι  συνεργάζεται με το Ξανθιώτικο μουσικό σχήμα Βόρειος Ήχος που στο βιογραφικό του έχει αρκετές συνεργασίες και με άλλους μεγάλους τραγουδιστές. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ώρα 8.30 π.μ. Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμωνος, στο λιμάνι των Αβδήρων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση πυρογραφίας του Περικλή Χονδρού. Ο Περικλής Χονδρός γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Εργάζεται στο Πολυτεχνείο Ξάνθης και ασχολείται ερασιτεχνικά με την πυρογραφία πολλά χρόνια. Διδάχτηκε την τέχνη της πυρογραφίας  από την κα Τσουκαλίδου Λίτσα.  Η Έκθ&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…