Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προβλήματα ρευστότητας στο 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

Προβλήματα ρευστότητας στο 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

0

TO 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται στα πρόθυρα «στάσης πληρωμών» λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και της αύξησης του όγκου των ακάλυπτων επιταγών. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία δημοσκοπήσεων MARC για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε τυχαίο δείγμα, πανελλαδικά, 831 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι χαμένες θέσεις εργασίας και οι θέσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο» από την αρχή του έτους θα ανέλθουν στις 200.000 περίπου. Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2009 είναι 85.250, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι 90.000 έως 100.000 θέσεις απασχόλησης θα βρεθούν σε κατάσταση επισφάλειας.

Παράλληλα προκύπτει σοβαρή μείωση της ζήτησης, καθώς δηλώνει κάμψη το 72% των επιχειρήσεων του δείγματος (στη μεταποίηση το ποσοστό ανέρχεται στο 81,7%) παρ’Α όλο που 9 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν ή ακόμα και μείωσαν τις τιμές στις οποίες προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Ακόμη 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας (84% στη μεταποίηση) με αύξηση του όγκου των ακάλυπτων επιταγών. Η ”στάση πληρωμών” έχει επηρεάσει και τις προοπτικές των επιχειρήσεων, καθώς οι μισές σχεδόν (47,5%) εκτιμούν ότι θα μειώσουν τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους το επόμενο 6μηνο και το 35,4% εκτιμά ότι θα μείνουν σταθερές.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε επιδείνωση των προοπτικών και σε ό,τι αφορά την απασχόληση. Ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το 20,1% των επιχειρήσεων προχώρησε σε μείωση του προσωπικού και 4,6% σε αύξηση, για τους επόμενους έξι μήνες το 20,8% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού ενώ μόνο το 3,2% θα αυξήσει το προσωπικό του. Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης είναι ότι το 69,6% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν το προσωπικό σταθερό ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Μαΐου το ποσοστό αυτό ήταν 78,5%. Από τους αναλυτές που παρουσίασαν την έρευνα επισημάνθηκε ότι τα νούμερα που αφορούν χαμένες θέσεις εργασίας δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των ανέργων που εμφανίζονται στο ταμείο ανεργίας, ενώ τονίστηκε ότι ο δείκτης που αφορά την απασχόληση σε καθεστώς επισφάλειας αυξάνεται με ρυθμό 108% στη δεύτερη αυτή έρευνα που παρουσιάστηκε χθες σε σχέση με την προηγούμενη.

Στα αίτια του προβλήματος οι επιχειρηματίες κατατάσσουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να προέρχεται από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ (46,3% των ερωτηθέντων) και των δημοτικών τελών (22,7%). Το όφελος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μικρές επιχειρήσεις ισοσκελίστηκε από τη μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους τα τελευταία έτη, σύμφωνα με τους μικρομεσαίους.

Ακόμα, αντικίνητρο στις προσλήψεις νέου προσωπικού στις μικρές επιχειρήσεις για τις 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι εκτός των άλλων (οικονομική κρίση) το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος).

Επιπλέον οι 3 στις 4 επιχειρήσεις κρίνουν ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ είναι υψηλό και σχεδόν οι μισές ζητούν να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών και να συνδεθεί με το εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Προτείνεται στο πλαίσιο αυτό η αλλαγή τρόπου, σχεδιασμού και στόχων του ΟΑΕΔ σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σημειώνεται δε ότι οι επιχειρηματίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη θεσμοθετημένη ρύθμιση για έλεγχο των φορολογικών στοιχείων τους από ιδιωτικές εταιρίες, καθότι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος για τα φορολογικά τους στοιχεία που θα μεταβληθούν σε εμπορεύσιμο είδος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος επανέλαβε τη θέση του όσον αφορά τα χρήματα του ΤΕΜΠΜΕ, ότι δεν έχουν ακόμη δοθεί στο σύνολό τους, αν και έχουν εγκριθεί και ότι μεγάλο μέρος τους θα πάει στην τοκοφορία και στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων με υψηλά επιτόκια χωρίς να ενισχύσουν εν τέλει την ενεργό ζήτηση και την τόνωση ρευστότητας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέλος στις πλαστικές σακούλες!

Πιλοτικό… τέλος …