Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πού θα πάνε τα 42 δισ. ευρώ του 4ου Πακέτου

Πού θα πάνε τα 42 δισ. ευρώ του 4ου Πακέτου

0

Όλοι οι κάτοικοι της χώρας (Έλληνες και αλλοδαποί) αλλά και αρκετοί κάτοικοι των όμορων χωρών θα επωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα από τις χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), οι οποίες μπορούν να φθάσουν συνολικά τα 42 δισ. ευρώ. Άμεσα θα επωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε κλάδου, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ενώσεις, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ΤΕΙ, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικές οργανώσεις και επιμελητήρια, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), άτομα με ειδικές ανάγκες και φυσικά οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς. Ταυτόχρονα όμως θα επωφεληθούν εμμέσως και οι μεμονωμένοι πολίτες από τα έργα που θα εκτελεσθούν τα επόμενα έτη και ως το 2013. Στον κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, η κατασκευή της Ιονίας οδού, βελτιώσεις ήδη υπαρχόντων αυτοκινητοδρόμων, επεκτάσεις και βελτιώσεις αεροδρομίων, λιμανιών και σιδηροδρομικών σταθμών κτλ. Επίσης εμμέσως θα επωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ για το εμπόριο, την Υγεία και την Παιδεία και πολλοί κατασκευαστές, προμηθευτές, εισαγωγείς, αλλά και καθηγητές, γιατροί, παρασκευαστές, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ά.
Το υπουργείο Οικονομίας, έχοντας προχωρήσει σε μια πρώτη εκ των προτέρων αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, «προβλέπει» ότι θα υπάρξουν τα εξής αποτελέσματα:
– Ανταγωνιστικότητα: Ενίσχυση περισσοτέρων από 27.000 επιχειρήσεων, βελτίωση και αναβάθμιση 140.000 τουριστικών κλινών, ίδρυση πέντε περιφερειακών πόλων Καινοτομίας, διασύνδεση 110.000 καταναλωτών με το δίκτυο Φυσικού Αερίου και συμμετοχή 660 επιχειρήσεων. Επίσης θα προωθηθεί περαιτέρω η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αναμένεται να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,7 εκατ. τόνους ετησίως.
– Μεταφορές: Βελτίωση των κύριων οδικών αξόνων, ΠΑΘΕ και Εγνατία οδό και διασύνδεσή τους με κεντρικούς λιμένες και αερολιμένες της χώρας, κατασκευή 609 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων, βελτίωση της ασφάλειας μετακινήσεων, αναβάθμιση 10 αεροδρομίων, επέκταση του μετρό της Αθήνας κατά 34 χιλιόμετρα και επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Επίσης, προγραμματίζεται η αναβάθμιση 22 σταθμών του ΗΣΑΠ και η προμήθεια 600 νέων λεωφορείων.
– Ανθρώπινοι πόροι: Δημιουργία 2.700 νέων αιθουσών διδασκαλίας, επιμόρφωση περισσοτέρων από 300.000 εκπαιδευτικών, κατάρτιση 630.000 ατόμων, επέκταση του θεσμού των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, δημιουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κτλ.
– Κοινωνία της Πληροφορίας: Σύνδεση όλων των σχολείων με το Διαδίκτυο, αύξηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εφαρμόζουν το ηλεκτρονικό επιχειρείν, ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε απομακρυσμένες περιοχές και εξυπηρέτηση πολιτών από τη δημόσια διοίκηση, τις μεταφορές και το περιβάλλον.
– Υγεία – Πρόνοια: Αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω της δημιουργίας ή βελτίωσης 10.000 νοσοκομειακών κλινών, η δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας ανά περιφέρεια, η ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η δημιουργία ανοικτών δομών ψυχικής υγείας κτλ.
– Περιβάλλον: Κατασκευή 14 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κατασκευή-επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, δημιουργία συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας κτλ.
– Ανάπτυξη της υπαίθρου και αλιεία: Ενίσχυση 1.200 επενδύσεων για την επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων, στήριξη 19.000 νέων αγροτών, ενίσχυση 19.850 σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση και την αύξηση της παραγωγικότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης, μέτρα για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπτυξης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και αύξηση της αλιευτικής μεταποιητικής δραστηριότητας.
– Πολιτισμός: Παρεμβάσεις για την ανάδειξη και βελτίωση της επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 60% και παρεμβάσεις για τη βελτίωση στο μεγαλύτερο μέρος των μουσείων της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …