Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Βούρκος’ πια στη Βιστονίδα Λίμνη, όχι βότσαλα

Βούρκος’ πια στη Βιστονίδα Λίμνη, όχι βότσαλα

0

Βιστονίδα απ’ εδώ, Βιστονίδα απ’ εκεί, Βιστονίδα από παντού. Καθημερινά.
Λέγονται, ακούγονται, σχολιάζονται, φημολογούνται, γράφονται, πάμπολα.
Λίμνη ανεβάζουν οι μεν την Βιστονίδα με τον περίγυρό της, λιμνοθάλασσα την κατεβάζουν οι δε. Κατά πως βούλεται ο καθείς. Κατά πως νομίζει. Κατά πως, αβασάνιστα, φαντάζεται.
Ερεθιστική περίπτωση. Τί είναι τέλος πάντων Βιστονίδα; (στις μέρες μας, εφιάλτης για πολλούς)
Ανατρέχοντας σ’ επιστημονική εργασία υπό τον τίτλο ‘Απογραφή Ελληνικών Υγροτόπων’ – προϊόν συνεργασίας Μουσείου Γουλανδρή, Ε.Κ.Β.Υ και ΥΠΕΧΩΔΕ – μαθαίνουμε ότι:
Στην επίμαχη περιοχή υπάρχουν δύο, και όχι ένα, υγροτοπικά συστήματα. Ήτοι: α) η λίμνη Βιστονίδα και β) οι λιμνοθάλασσες Πόρτο Λάγος (όπου και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου). Βλέπε παρατιθέμενο διάγραμμα.
Έχουμε λοιπόν στην περιοχή – επιστημονικά τεκμηριωμένα – και λίμνη και λιμνοθάλασσα.
Η πρώτη (Λ.Βιστ.) περιγράφεται ως αβαθής λίμνη μ’ εκτεταμένες ελώδεις περιοχές. Τροφοδοτείται από ποταμούς και χειμάρρους που πηγάζουν από την ορεινή Ροδόπη ενώ σε περιόδους χαμηλής παροχής τους η λίμνη επηρεάζεται από τη θάλασσα με την οποία ενώνεται, στο νότιο τμήμα της, με μια τεχνητή διώρυγα μήκους 1500m. Ακόμα η λίμνη ενώνεται με τη ΛΘ. Πόρτο Λάγος σε δύο σημεία.
Η δεύτερη (Λιμνοθάλασσα Π.Λ.) σκιαγραφείται ως σύμπλεγμα από αβαθείς λιμνοθάλασσες όπου η έντονη δραστηριότητα παλιρροιακών φαινομένων οδήγησε στην δημιουργία πολλών μορφολογικών σχηματισμών όπως μικρές λιμνοθάλασσες ή εκτεταμένες ελώδεις περιοχές που επηρεάζονται από την παλίρροια.
Η Λ.Β. είναι προικισμένη με 12 είδη φυτών και 64 πανίδας, ενώ η δεύτερη Λιμνοθάλασσα Π.Λ. με 7 και 52 αντίστοιχα.
Πέραν αυτών ( της λίμνης δηλ. και των λιμνοθαλασσών) υπάρχουν και οι περιμετρικές χερσαίες ζώνες. Όπου ‘φύτρωσαν’ και ‘αγκάθια’. Γιατί; Διότι, πράξη χαρακτηρισμού της Δασικής Υπηρεσίας, κατ’ αρθ. 14 Ν.998/79 περί προστασίας των δασών , απεφάνθη, τελεσίδικα, πως εκεί υφίστανται 1500 περίπου στρ. δασών και δασικών εκτάσεων, εκτάσεων τουτέστιν που υπάγονται ως τέτοιες στην αυστηρή δικαιοδοσία της δασικής (και μόνο) Νομοθεσίας και Υπηρεσίας, εκτός και αν επ’ αυτών υφίσταται συγκεκριμένη αναγνωριστική πράξη δικαστηρίου ή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ιδιωτικών (δασικών βεβαίως) και εν προκειμένω της Ι.Μ. Βατοπεδίου, πράγμα που δεν προκύπτει από τα φημολογούμενα πως υφίσταται.
Και πού τ’ αγκάθια; Μα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η οποία φέρεται να έχει παραδώσει στην Μονή και τα 1500 αυτά στρ. δασών και δασικών εκτάσεων.

Ξάνθη 20-10-2008
Ιωάννης Γκεβρέκης
Γεωτεχνικός – Δασολόγος
Επίτιμος Δασάρχης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…