Το βιολί …βιολάκι του ο κ. Αγγά

0

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι…από το επεισόδιο με το θέμα του κ. Σεφέρ (η γνωστή ιστορία του δρόμου) που φαίνεται ότι τα βρήκαν με τη διαμεσολάβηση του υπουργού κ. Κοντού, ο δήμαρχος Μύκης επανέρχεται δριμύτερος «πολεμώντας» ένα άλλο έργο. Πρόκειται για ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 1,304 Mwe στο ρέμα Τσάι του Δήμου Μύκης το οποίο είχε πρόθεση να κατασκευάσει η εταιρεία «Κόκκινος Θωμάς και ΣΙΑ Ο.Ε.». Η μελέτη του έργου ήρθε για έγκριση επί των Περιβαλλοντικών όρων στο Νομαρχιακό συμβούλιο της 4/12/2008 και παρότι ήταν θετική η εισήγηση του τμήματος περιβάλλοντος το θέμα αναβλήθηκε καθώς ήταν αρνητική η γνωμοδότηση του Δήμου Μύκης.
Το βιολί …βιολάκι του ο κ. Αγγά
Και αυτό που επί της ουσίας είναι άξιο προβληματισμού καθώς καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τι παιχνίδια παίζονται από το δήμαρχο Μύκης είναι ότι ο κ. Αγγά, αιτιολογώντας την αρνητική του εισήγηση δεν ασχολήθηκε διόλου με την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου, ούτε βεβαίως τον απασχόλησε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα εργαστούν αρκετοί δημότες του, ούτε ακόμη – ακόμη θα ωφεληθεί ο δήμος που θα εισπράττει το 3 – 5% από την ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα πουλάει στη ΔΕΗ και σύμφωνα με το νόμο το ποσοστό αυτό θα αποδίδεται στο δήμο, αλλά άκουσον …άκουσον: Σύμφωνα με το πρακτικό που διέρρευσε στον τοπικό τύπο: «Στη μελέτη του (Ο κ. Κόκκινος) προσδιορίζει εθνολογικά τους κατοίκους της περιοχής μας γεγονός που το θεωρούμε απαράδεκτο, αφού οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλύτερα την εθνολογική τους καταγωγή, η οποία είναι Τουρκική».
Το βιολί …βιολάκι του ο κ. Αγγά ! Δεν τον ενδιαφέρει αν θα γίνει ένα έργο που έστω και μια θέση εργασίας να προσφέρει θα είναι όφελος πέραν των ωφελειών προς τον Δήμο αλλά γι’ αυτό που πρωτίστως κόπτεται είναι ο εθνικός προσδιορισμός των δημοτών του. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι αν ο κ. Αγγά ψηφίστηκε από τους συνδημότες του για να’ ναι δήμαρχος στο Δήμο Μύκης, να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξης του δήμου, να κάνει έργα ή για να χρησιμοποιεί τον αυτοδιοικητικό του θώκο ως μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης της προπαγάνδας της γείτονος! Και τα πράγματα είναι αυταπόδεικτα γιατί τα δείγματα γραφής του κ. Αγγά είναι γνωστά από παλιά όταν ως αντιπολίτευση αρνούνταν και το κατάφερε ,να μην αποδεχτεί τα χρήματα του υπουργείου για τη θέρμανση στα σχολεία του δήμου, πιέζοντας για εννιάχρονη μειονοτική εκπαίδευση!
Οι ευθύνες των πολιτικών για το φαινόμενο Αγγά
Όμως εξετάζοντας σφαιρικά το θέμα διαπιστώνεται ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο το δήμαρχο Μύκης, ο οποίος ούτως ή άλλως σ’ αυτό …ετάχθη, βαρύνουν και όλους τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και πρωτίστως τον περιφερειάρχη που αντί – και λόγω της δικαιοδοσίας του – να του …τραβήξει τ’ αυτί, όλοι μηδενός εξαιρουμένου… του το χαϊδεύουν. Διαφορετικά πως εκλαμβάνεται το γεγονός ότι έχει απαλειφθεί ο όρος πομακοχώρια από την πολιτική φρασεολογία των τοπικών μας πολιτικών και αντ’ αυτού χρησιμοποιείται ο γεωγραφικός όρος «ορεινή περιοχή»!
Και ο λόγος βέβαια που συμβαίνει αυτό δεν είναι άλλος από την τήρηση ισορροπιών ή αν αυτό χρησιμοποιείται κατ’ επίφαση και ως πρόσχημα για ψηφοθηρία.
Το βέβαιο είναι όμως ότι τέτοιες πρακτικές εκτρέφουν τέτοια φαινόμενα και κάποτε όλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους!
Επί των γεγονότων πάντως ο κ. Κόκκινος, ζήτησε αναβολή του θέματος στο προχθεσινό νομαρχιακό και πληροφορίες μας λένε την αναβολή τη ζήτησε για να τροποποιήσει τη μελέτη. Να απαλείψει δηλαδή την αναφορά σε πομακοχώρια προκειμένου να γίνει η δουλειά του. Και ο μεν κ. Κόκκινος επιχειρηματίας είναι και σκέφτεται επιχειρηματικά, το θέμα είναι ότι οι πολιτικοί μας πως σκέφτονται…
Αν κρίνουμε πάντως από τη αντιμετώπιση στο προχθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο, όταν ο πρόεδρος κ. Καραπαπάζογλου ανακοίνωσε απόσυρση του θέματος κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου…ακολούθησε σιγή ιχθύος! Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είχαν άγνοια και το αγνόησαν;
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το οικόπεδο της Γκέρυ να γίνει χώρος πάρκινγκ

Την αξιοποίηση τ_…