Της ΔΕΥΑΞ ο εξάψαλμος!

0

Εμβόλιμο: Πρόταση Ξυνίδη: Να αυτοκαταργηθεί η ΔΕΥΑΞ και να δημιουργηθεί υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου

Με τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων Μπαντάκ και Μαλκότς ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιουλίου, τα θέματα της οποίας ήταν τα …υπόλοιπα της προηγούμενης συνεδρίασης που δεν συζητήθηκαν λόγω πεπερασμένου χρόνου. Οι ερωτήσεις αφορούσαν την ηχορύπανση που υφίστανται κάτοικοι που διαμένουν κοντά σε μαγαζιά με μουσική και οι καταστηματάρχες παρεκκλίνουν από τους κανόνες που προβλέπει η άδεια λειτουργίας τους σε σχέση με τη μουσική, όπως επίσης και το θέμα της επέκτασης ορίων του οικισμού των Κιμμερίων τέθηκε ως θέμα από τον κ. Μπαντάκ που τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο οικισμός ασφυκτιά και πρέπει να γίνει πρόβλεψη για ζώνη Α ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να κτίσουν. Και για μεν την ηχορύπανση τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Φωτιάδη ότι ο Δήμος δεν μπορεί να επιβάλλει αστυνομικά μέτρα παρά μόνο συστάσεις να κάνει, για δε το χωροταξικό των Κιμμερίων ο κ. Δήμαρχος σημείωσε ότι στην αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Ξάνθης που είναι στο ΣΧΟΠ έχουν ενταχθεί πολλές περιοχές των Κιμμερίων οικοδομήσιμες.
Κραυγή διαμαρτυρίας από το Πετροχώρι
Η Δημοτική Παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή», με όπλο τις υπογραφές των κατοίκων Πετροχωρίου έθεσε προς συζήτηση όλα τα προβλήματα του οικισμού θέτοντας προ των ευθυνών του το Δήμο Ξάνθης. Προβλήματα όπως η έλλειψη υποδομών στον οικισμό που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους( το θέμα είχε παρουσιάσει το «Ε»σε εκτενές του ρεπορτάζ). Υπεραμυνόμενος τις παρεμβάσεις του Δήμου στο Πετροχώρι ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 650.000 ευρώ για έργα στο Πετροχώρι εκτός αυτά του δρόμου και των έργων της ΔΕΥΑΞ (σύνδεση με βιολογικό, καινούργια δεξαμενή). Επιπλέον δε σημείωσε ότι έχει γίνει παρέμβαση συντήρησης και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο ενώ με τα 250.000 ευρώ που θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για αγροτική οδοποιία θα βελτιωθεί το παλιό οδικό δίκτυο.
Επιτροπή για να βάλει φρένο στην αφισσορύπανση
Το θέμα της αφισσορύπανσης στην οποία προκαλούν καταστηματάρχες νυχτερινών μαγαζιών παραβαίνοντας τον κανονισμό της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου απασχόλησε το σώμα με αφορμή των συναφών θεμάτων που εισηγήθηκε η υπηρεσία και αφορούσαν επιβολή προστίμου στους παραβάτες καταστηματάρχες. Ο Δήμαρχος Ξάνθης καθησύχασε λέγοντας ότι το φαινόμενο της αφισσορύπανσης δεν είναι τοπικό φαινόμενο και δεν κρίνεται απ’ αυτό η εικόνα της πόλης μας. Πρότεινε δε να τους… τη χαρίσουν αυτή τη φορά και να συσταθεί μια επιτροπή που θα καθορίσει τους χώρους και τις προδιαγραφές της αφίσας και να αυξηθεί το τίμημα που παίρνει ο δήμος για τις διαφημιστικές αφίσες. Η πρόταση του Δημάρχου έγινε αποδεκτή.
Απαλλοτριώσεις: «Μπάζει» ο Δήμος Ξάνθης
Το από 30ετίας σε εκκρεμότητα θέμα της απαλλοτρίωσης οικοπέδου ιδιοκτησίας συμπολίτη μας που προέβη ο Δήμος με σκοπό να γίνει πεζόδρομος και με πρόβλεψη από τον ΟΣΚ να αποτελεί την είσοδο – έξοδο των δημοτικών σχολείων 5ου και 10ου χωρίς όμως να προβεί σε αποζημίωση προς τον ιδιοκτήτη ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπό την μορφή ενστάσεων του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Σχολικής Επιτροπής και Πολιτών που αγωνιούν και ζητούν να επιλυθεί το θέμα καθώς όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (Βλαχοπούλου – Σιγάλα) με αυξημένο τον κίνδυνο ατυχήματος. Την νομική πλευρά του θέματος ανέδειξαν ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Αναστασιάδης και ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη κ. Γκάνιας όμως αυτό που επίσης αναδείχτηκε είναι ότι ο Δήμος Ξάνθης «μπάζει» γενικώς με τις απαλλοτριώσεις καθώς δεν αποδεικνύεται συνεπής προς τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιοκτήτες. Στην ουσία του θέματος εστίασε ο κ. Χρίστος Πούλιος και ο κ. Θανάσης Ξυνίδης οι οποίοι τόνισαν ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση (σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του απαλλοτριωμένου οικοπέδου που προοριζόταν για πεζόδρομος δικαιώθηκε δικαστικά) που τον υποχρεώνει να άρει την απαλλοτρίωση όμως εφόσον τηρεί το δικαίωμα να κηρύξει νέα απαλλοτρίωση και να είναι όμως συνεπής αυτή τη φορά ως προς την αποζημίωση άμεσα, να το πράξει! Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν καθώς κρίθηκαν μη νομιμοποιημένες όμως το θέμα της διαδικασίας νέας απαλλοτρίωσης απέμεινε να εξεταστεί ως δεύτερο θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο (σήμερα) μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Ξυνίδη.
ΔΕΥΑΞ: Ο Μεγάλος Ασθενής
Η ΔΕΥΑΞ κάνει έργα και τα παρουσίασε αναλυτικά ο πρόεδρός της κ. Μανώλης Τσέπελης, όμως αυτό παράλληλα που αποδείχθηκε, έχει … άδειες τσέπες! Έτσι καταφεύγει στους πολίτες του Δήμου Ξάνθης να πληρώσουν τα …σπασμένα χρόνιων προβλημάτων της που την έχουν καταστήσει τον Μεγάλο Ασθενή!
Έτσι η απόφαση (168/2008) του Διοικητικού της συμβουλίου (κατά πλειοψηφία) με θέμα «Επιβολή έκτακτης εισφοράς για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής της εκτέλεσης έργων της ΔΕΥΑΞ» ήρθε στο Δημοτικό συμβούλιο για να πάρει το πράσινο φως. Πρόκειται για τα φουσκωμένα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ σε ετήσια βάση κατά 20 ευρώ που αποφασίστηκε να πληρώσουν οι δημότες σε 4 τρίμηνες δόσεις προκειμένου να γεμίζουν τα ταμεία της και να είναι σε θέση να καλύψει το 16,25% ήτοι 600.000 ευρώ για την ίδια συμμετοχή της που απαιτείται για την εκτέλεση των έργων. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο κ. Μελισσόπουλος που χαρακτήρισε «απαράδεκτη πολιτικά» και «επιδρομή στην τσέπη του πολίτη» την ενέργεια της ΔΕΥΑΞ και κατέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ΔΕΥΑΞ δεν πάει καλά και ότι η νοικοκυροσύνη του κ. Τσέπελη δεν ήταν αποτελεσματική αφού με κύκλο εργασιών 9 – 10 εκ. ευρώ το χρόνο δεν έχει να καταβάλλει 600.000 ευρώ για την ίδια συμμετοχή της.
Καίρια καυστικός και ρηξικέλευθος ήταν ο κ. Θανάσης Ξυνίδης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «η ΔΕΥΑΞ δεν έχει χαϊρ» ότι το πρόβλημα της θα επιλυθεί μόνο με την αυτοκατάργησή της και τη δημιουργία υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου.
«Βρόχο για τον δήμο» την χαρακτήρισε και ο κ. Πούλιος και προκάλεσε το Δήμαρχο που ειρήσθω εν παρόδω απουσίαζε κατά την συζήτηση του θέματος (ο κ. Πούλιος το θεώρησε σκοπιμότητα) να ανοίξει τα «ανθηρά» ταμεία του Δήμου (13εκ. στο συρτάρι αποκάλυψε ο Δήμαρχος) και να μην κάνει τσιγγουνιές αλλά να δώσει τα λεφτά στη ΔΕΥΑΞ!
Όμως και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Φανουράκης, Φωτιάδης, Τριμίντζιος εξέφρασαν τ&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …