Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Θέλει προσοχή και έλεγχο ο ζαχαρώδης διαβήτης

Θέλει προσοχή και έλεγχο ο ζαχαρώδης διαβήτης

0

Σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες ο ζαχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη δεύτερη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων, μετά τα τροχαία.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τείνει να προσλάβει στις μέρες μας επιδημικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα ως έκφραση του μεταβολικού συνδρόμου σε παιδιά και εφήβους, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σχετικού πανευρωπαϊκού ιατρικού συνεδρίου, ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η άμεση, πλήρης και αποτελεσματική μέριμνα για την πρόληψη και αποτροπή αυτού του φαινομένου, που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής.
Επειδή προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ενημέρωση μέσα από τη σχολική κοινότητα, αυτή πρέπει να έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και αφορμή ότι ο Διαβήτης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η Διαβητική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας διοργάνωσε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Ξάνθης και σε συνεργασία με την Ομάδα μελέτης της διαβητικής νευροπάθειας και του διαβητικού ποδιού της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης Ημερίδα με θέμα:

«ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ» και «ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ».

Οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με την στρατηγική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, με την αντιμετώπιση των μικροαγγειοπαθητικών επιπλοκών του Σακχαρώδη διαβήτη», με την αντιμετώπιση της Διαβητικής νευροπάθειας και τέλος την αντιμετώπιση του Διαβητικού ποδιού.
Ο κ. Τριαντάφυλλος Διδάγγελος Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος ανέφερε ότι ο σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερώσει τους γιατρούς αλλά και το κοινό, σε θέματα που αφορούν τον ζαχαρώδη διαβήτη και την πρόληψη του. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έγκαιρης διάγνωσης του διαβήτη.
«Υπάρχει πρόβλημα στο να ανακαλύψουμε τον διαβήτη. Παλιότερα λέγαμε ότι γνωρίζουμε τον έναν και μας ξεφεύγει ο άλλος σήμερα, γνωρίζουμε τους δύο και ψάχνουμε τον άλλον ένα».
Χρειάζεται προσπάθεια για να ενημερώσουμε τον πολίτη και να γίνεται έγκαιρα η διάγνωσή του γιατί η έγκαιρη και σωστή διάγνωση φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα οδηγήσει στην ιατρική λύση».

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ»;

Σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα είναι αργά.
Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται αρκετά νωρίς και στα πλαίσια των ετήσιων «τεστ» για την ανακάλυψη του διαβήτη.

Ο Διαβήτης είναι μία πάθηση που μπορεί να προσβάλλει ολόκληρο το σώμα. Από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Η τελική κατάληξη – θάνατος – που προέρχεται από καρδιαγκιακά προβλήματα.

Ο πολίτης, θα πρέπει να προσέχει την σωστή διατροφή να ρυθμίζει το ζάχαρο να κρατάει τα επίπεδά του ζαχάρου σε ισορροπία και να είναι σε συχνή επαφή με τον γιατρό του. Και να το παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σήμερα έχει την δυνατότητα να το παρακολουθεί με διάφορα φορητά μηχανήματα και φορητές συσκευές οι οποίες διευκολύνουν τον έλεγχο του ζαχάρου.
Στη συνέχεια ο κ. Διδάγγελος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για την κατάργηση της βελόνας και θα εξακολουθούν να γίνονται.
Είδη κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα η εισπνεόμενη ινσουλίνη αλλά αποσύρθηκε. Θα υπάρξουν και άλλες προσπάθειες.
Σωστή διατροφή συνιστούν οι γιατροί. Υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα πρέπει να μειώσουν το σωματικό βάρος και να κάνουν σωστή άσκηση.
Η κ. Λεπτίδου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης ανέφερε ότι αποφασίστηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και το αιματολογικό τμήμα του Νοσοκομείου της Ξάνθης να οργανωθεί διημερίδα η οποία θα έχει σαν αντικείμενο τις θεραπευτικές προσεγγίσεις του διαβήτη.

Υπάρχει πρόληψη;

Σύμφωνα με την κ. Λεπτίδου, για τον διαβήτη τύπου ΑΛΦΑ, δηλαδή τον νεανικό διαβήτη, δεν υπάρχει πρόληψη. Για τον διαβήτη τύπου 2, του ενήλικα κύριος παράγοντας είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους. «Παχυσαρκία = Σακχαρώδης διαβήτης κάποια στιγμή». Αναφέρει χαρακτηριστικά

Μετά την διάγνωση τι;

Υπήρξαν πολλές προσεγγίσεις, η μία να εμφυτευτούν αντλίες ινσουλίνης, η μεταμόσχευση του παγκρέατος, εισπνεόμενη ινσουλίνη και άλλες .
Καμία όμως δεν έχει καταφέρει να λύσει στην πράξη το πρόβλημα.
Οι προσπάθεια συνεχίζεται και προς τις γονιδιακές βελτιώσεις των υπαρχουσών μεθόδων.

Αλέξανδρος
Παυλικιάνος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…