Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Θα υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε το έργο στη Δημοκρίτου παρά τις αντιδράσεις των περιοίκων

Θα υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε το έργο στη Δημοκρίτου παρά τις αντιδράσεις των περιοίκων

0

Εκ νέου αναστάτωση στους επαγγελματίες της περιοχής γύρω απ’ την πλατεία Μπαλτατζή έφερε η χάραξη των σημείων που θα επεκταθεί ή θα κατασκευαστεί απ’ την αρχή η προβλεπόμενη απ’ το σχέδιο νησίδα που θα ελαττώσει τον χώρο κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων.
Συνεχίζονται τα έργα για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Καραολή και στην περιοχή γύρω απ’ την πλατεία Μπαλτατζή οι επαγγελματίες αναστατώθηκαν ακόμη μια φορά με την χάραξη που έγινε για την έναρξη των εργασιών. Στην οδό Δημοκρίτου συγκεκριμένα που προβλέπεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η επέκταση και διεύρυνση της νησίδας που χωρίζει τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, οι επαγγελματίες αντιδρούν μετά τη διαπίστωση ότι είχαν πτώση τζίρου και μόνο με την τοποθέτηση της απαραίτητης σηματοδότησης. Το πρόβλημα επεκτάθηκε και επί της οδού Καραολή που η προβλεπόμενη βάσει σχεδιασμού νησίδα, θα φτάνει μέχρι και το βενζινάδικο περιορίζοντας τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων με δεδομένη και την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων που έχει ολοκληρωθεί.
Κίνδυνος κλεισίματος καταστημάτων
Σύσσωμοι οι επαγγελματίες της αρχής της οδού Δημοκρίτου διαμαρτύρονται για τον σχεδιασμό που προβλέπει την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων που σε συνδυασμό με την διεύρυνση της νησίδας, επιτρέπει την κίνηση μόνο ενός αυτοκινήτου σε κάθε λωρίδα κυκλοφορίας και δρα απαγορευτικά για την έστω και για λίγο, στάση των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Όπως μας είπαν, η ανυπαρξία πάρκινγκ στην περιοχή, αναγκάζει τους κατοίκους των οικοδομών να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους μπροστά στα καταστήματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος ούτε και για τα φορτηγά που μεταφέρουν με υλικά τα απαραίτητα προϊόντα στα καταστήματα. Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομο, ο κύριος όγκος των πελατών τους προέρχεται απ’ τους διερχόμενους που σταματούσαν για να ψωνίσουν. Αυτή η δυνατότητα τώρα εκλείπει τελείως και τις τελευταίες δυο μέρες διαπίστωσαν σημαντική πτώση τζίρου που φοβούνται ότι θα οδηγήσει και στο κλείσιμο ακόμη των επιχειρήσεών τους.
Οι επαγγελματίες της περιοχής είναι κάθετα αρνητικοί με την υλοποίηση του σχεδιασμού καταθέτοντας και τις προτάσεις τους. Προτείνουν να γίνει η προέκταση της νησίδας χωρίς όμως διαπλάτυνση και να μην πραγματοποιηθεί η ανάπλαση των πεζοδρομίων που προβλέπει περαιτέρω διαπλάτυνσή τους. Όπως τονίζουν, μπορούν να γίνουν οι αλλαγές αλλά αφού πρώτα θα έχει διασφαλίσει ο Δήμος Ξάνθης την ύπαρξη θέσεων παρκαρίσματος για τους μόνιμους κατοίκους που θα ελευθερώνει τον χώρο μπροστά στις επιχειρήσεις τους για τη διευκόλυνση όλων.
Πρόβλεψη για χώρους φορτοεκφόρτωσης
Οι επαγγελματίες της οδού Καραολή, με την διαπίστωση ότι ελαττώνεται ο χώρος παρκαρίσματος μπροστά στα καταστήματά τους, προτείνουν τουλάχιστον να γίνει πρόβλεψη για χώρους φορτοεκφόρτωσης λόγω της ανάγκης στάθμευσης φορτηγών για την προμήθεια υλικών των καταστημάτων τους. Τονίζουν δε, ότι δεν υπάρχει λόγος για τόσο μεγάλα πεζοδρόμια στην περιοχή που τελικά περιορίζουν σημαντικά τον χώρο κίνησης και στάθμευσης οχημάτων.
Προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής λύσης
Η άτυπη επιτροπή των επαγγελματιών της περιοχής που συστάθηκε για την κατάθεση των απόψεών τους στη Δημοτική Αρχή, είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Χ. Μούρκα την Τετάρτη το πρωί. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα και ο κ. Μούρκας επανέλαβε ότι στόχος είναι η απομάκρυνση του αυτοκινήτου απ’ το κέντρο της πόλης ενώ για τα πεζοδρόμια δεν γίνεται καμιά αλλαγή. Για την πρόβλεψη των χώρων φορτοεκφόρτωσης δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για να περιληφθούν στον σχεδιασμό ενώ για τις νησίδες ανέφερε: «οι νησίδες και επί της οδού Δημοκρίτου και επί της οδού Καραολή θα γίνουν βάσει σχεδιασμού που προβλέπει θέσεις πάρκινγκ ένθεν κι ένθεν σε οριζόντια θέση κι επιτρέπει την ύπαρξη δυο λωρίδων κυκλοφορίας οχημάτων βάσει κανονισμών. Το αυτοκίνητο πρέπει να απομακρυνθεί απ’ την πόλη και θυμίζουμε ότι το διπλοπαρκάρισμα αποτελεί παράβαση εκτός του γεγονότος ότι ελλοχεύει κινδύνους».
Επιβεβλημένη η συνδρομή όλων
Με την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή τώρα, ο διαθέσιμος χώρος δείχνει περιορισμένος κι αυτό αποτελεί ένα θέμα απ’ το οποίο ξεκινούν και οι φόβοι των επαγγελματιών. Με την ολοκλήρωση του έργου όμως θα φανεί και η διαφορά που επιτρέπει την άνετη κίνηση των οχημάτων αλλά και την ύπαρξη θέσεων πάρκινγκ. Το διπλοπαρκάρισμα που στοιχειώνει την περιοχή και δημιουργεί προβλήματα σε όλη την οδό Καραολή μέχρι το κέντρο, πρέπει να εξαλειφθεί κι αυτό αποτελεί ευθύνη των οδηγών που θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Η λειτουργία του σχεδιασμού που στόχο έχει την αποσυμφόρηση του κέντρου αποτελεί ευθύνη όλων όπως τονίζουν τόσο οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών όσο κι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …