Θα αφήσουμε να τα κλείσουν;

0

Σήμερα είναι μια μέρα ξεχωριστή για την Ξάνθη! Μια μέρα που θα κρίνει το μέτρο και το βαθμό που μπορεί μια τοπική κοινωνία να αντιστέκεται στην διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που οδηγούν στον οικονομικό μαρασμό της και μέσα από τον αγώνα της να εισακούεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σήμερα είναι η μέρα της Πανξανθιώτικης απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης που σηματοδοτεί την αρχή των κινητοποιήσεων αντιδρώντας έτσι στον κλείσιμο των συνεταιριστικών και επιζητώντας: Την οικονομική τους εξυγίανση εκ βάθρων, αλλαγή στη διοίκηση και διαχείριση των εταιρειών και συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων του νομού χωρίς αμοιβή ή οποιαδήποτε αποζημίωση, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.
24ωρη η απεργία του ΕΚΞ με 4ωρο (8.30 – 12.30) και αποκλεισμός της Γέφυρας του Νέστου.
Στο πλευρό των εργαζομένων η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης που κλείνουν τα καταστήματά τους τις ώρες αυτές.
Στο πλευρό τους με δήλωσή του στο «Ε» ο Δήμαρχος Ξάνθης: «Συμφωνώ με τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία των συνεταιριστικών εργοστασίων με κάθε κόστος»!
Στο πλευρό τους και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης : «Συμπαρίσταμαι με όλες μου τις δυνάμεις, στον αγώνα του Ξανθιώτικου λαού, ώστε να αποτραπεί η απόφαση της κυβέρνησης, να κλείσουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού. Το διαφαινόμενο φάσμα της ανεργίας απειλεί να πλήξει καίρια όλον τον κοινωνικό ιστό του νομού και όχι μόνο τους εργαζόμενους σ’ αυτά και επομένως ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων μας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτοί που υλοποιούν σήμερα την αδιέξοδη πολιτική της Κυβέρνησης, είναι τα πνευματικά παιδιά του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Πριν κάποια χρόνια μεγαλοστομούσαν ότι θα παραιτηθούν, σε περίπτωση που κλείσουν κάποια από αυτά τα εργοστάσια και επεκταθούν τα αναπτυξιακά κίνητρα της Θράκης σε άλλους όμορους νομούς. Σήμερα και τα κίνητρα έφθασαν έξω από την Αθήνα και τα εργοστάσια, πνεύμονας της ακριτικής περιοχής, οδηγούνται σε κλείσιμο. Είναι φανερό ότι τα μεγάλα λόγια ήταν απλά πολιτικοί θεατρινισμοί. Ήμουν, είμαι και θα είμαι στο πλευρό όλων εκείνων, που αγωνίζονται, ώστε όχι μόνο να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στον τόπο μας, αλλά να γίνει ο νομός μας ελκυστικός για επενδύσεις και ανάπτυξη, κατεύθυνση προς την οποία όπως είναι γνωστό, εργαζόμουν και εργάζομαι συνεχώς».
Στο πλευρό τους και η Δημοτική Παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη»: «Συμπαρασκεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων του νομού μας ενάντια στο κλείσιμο των Συνεταιριστικών Εργοστασίων και συμπαρατασσόμαστε μαζί τους στην Πανξανθιώτικη απεργία της Τετάρτης 6-2-2008. Ο κόσμος της εργασίας γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Τώρα είναι η στιγμή που οφείλουμε να προστατεύσουμε το συνεταιριστικό πλούτο του νομού μας και να φανερώσουμε την αγωνία και τη δύναμη των εργαζομένων.
•Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Ξάνθης και ολόκληρο το Δήμο να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Τετάρτης 6-2-2008.
•Καλούμε όλους τους Ξανθιώτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στη γέφυρα του Νέστου στις 8:30 π. μ.».
Οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών απευθύνονται στην τοπική κοινωνία
Φίλε συμπολίτη
«Ήρθε η ώρα να αποφασίσεις με τη συμμετοχή σου αν τα συνεταιριστικά εργοστάσια θα παραμείνουν πνεύμονας οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής σου ή θα τα’ αφήσεις να γίνουν ταφόπλακα στον τόπο σου. Έφτασε η ώρα με τη συμμετοχή σου να δείξεις την στήριξή σου για τους εργαζόμενους του Νομού Ξάνθης, στους φίλους, γείτονες και συγγενείς. Με τη συνέχιση λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων δεν ωφελούνται μόνο αυτοί που εργάζονται σήμερα. Αφήνουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας χίλιες θέσεις εργασίας. Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των εταιρειών τη φέρουν οι διοικήσεις τους οι οποίες διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Λύσεις υπάρχουν»!
Απόσπασμα από την επιστολή του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στη ΣΕΠΕΚ Καρασακαλίδης Βασίλειος
«Σε μια πόλη λοιπόν, όπου η ανεργία καλπάζει ασυγκράτητη και η οικονομική δυστοκία των πολιτών της είναι εμφανέστατη, είμαστε αποφασισμένοι να αντιτάξουμε όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με την κοινωνία, για ανατροπή αυτού του status quo. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να δημιουργούμε ένα πλαίσιο ασφάλειας, ασκώντας μια υπεύθυνη πολιτική, κάνοντας τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτεί μια κρίση, χωρίς όμως να διστάσουμε να αντιπαραταχθούμε με οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε τη διατήρηση του Συνεταιριστικού χαρακτήρα, την προστασία, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την ευημερία επ’ ωφελεία του Ε.Β.Ε., των εργαζομένων, της πόλης μας, του Νομού μας, της πατρίδας μας αλλά και της Εθνικής οικονομίας».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…