Τέλος στη βιοαιθανόλη βάζει η ΕΒΖ!

0

Το υπαινίχθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Ξάνθη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός, ήρθε η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΒΖ να το επιβεβαιώσει: Βιοαιθανόλη τέλος! Αυτό αποφάσισε η ΕΒΖ στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου οι μέτοχοι της εταιρείας επισημοποιώντας το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου», με την έγκριση της πρότασης της διοίκησης για τερματισμό των διαπραγματεύσεων με τις Renew Energy & Cal West Ethanol και τη Motor Oil.
Επίσης ψήφισαν την τροποποίηση των δύο παραπάνω εργοστασίων σε μονάδες αξιοποίησης της γεωργικής παραγωγής, περιλαμβανομένης της βιοαιθανόλης, αλλά και την προσαρμογή της μελέτης για την τελευταία, στα νέα δεδομένα της Κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.
Απ’ την βιοαιθανόλη στις ζωοτροφές
Οι μέτοχοι εκτίμησαν σαν «καμένο χαρτί» το εναλλακτικό σενάριο που αφορά την εκτέλεση της επένδυσης από την ίδια την ΕΒΖ, που το προωθούν κάποιοι, μεταξύ των υποστηρικτών του είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, σύμφωνα με δηλώσεις του. Κι αυτό γιατί είναι πολύ αυστηροί οι εποπτικοί κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδας, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στις τράπεζες (στην προκειμένη περίπτωση η ΑΤΕ ως μεγαλομέτοχος) να επενδύσουν πέρα από κάποιο όριο σε εταιρείες μη χρηματοπιστωτικού τομέα.
Στόχος πάντως είναι, τα εργοστάσια Ξάνθης και Λάρισας να λειτουργήσουν εντός της ζαχαρικής χρήσης 2009-10, με το νέο τους αντικείμενο. Η εν λόγω πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε φυσικά από τον εκπρόσωπο της ΑΤΕ, τον δ/ντη κ. Νίκο Κέζο.
Στο μεταξύ, ως το τέλος του 2008, αναμένεται να συσταθεί η join venture με την Eurosugar, κίνηση με την οποία η ΕΒΖ Α.Ε., γίνεται συνεργάτης των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται ότι την Eurosugar έχουν συστήσει η γερμανική Nordzucker, η γαλλική Crystal Union, η βρετανική εμπορική ED&F MAN και η ιταλική S.F.I.R.
Όπως τόνισε ο κ. Δαρνάκας, προαπαιτούμενο της συνεργασίας είναι να διατηρήσει η ΕΒΖ την παραγωγή της ποσόστωσης των 158.750 τόνων, ενώ ήδη έχει εγκριθεί η διάθεση, από τις Crystal Union και Nordzucker ποσότητας 45.000 raw sugar, που θα επεξεργασθεί το εργοστάσιο των Σερρών ή, πιθανότερο, της Ορεστιάδας.
Στόχος της κίνησης αυτής, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΒΖ, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει το βιομηχανικό της κόστος, καθώς σήμερα πληρώνει με 42 ευρώ/tn, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η τιμή είναι 29 ευρώ/ tn. Το αποτέλεσμα είναι, η εταιρεία να πωλεί τη ζάχαρη κάτω του κόστους για να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια και το εισόδημα του αγρότη.
Για την τρέχουσα χρήση 2008- 2009 η εταιρεία αναμένει η παραγωγή να φθάσει στους 100.000 τόνους ζάχαρης καθώς ήδη έχουν δηλωθεί για καλλιέργεια τεύτλων περί τις 250.000 στρέμματα. Η εσωτερική κατανάλωση θα καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή, από τις θυγατρικές της Σερβίας και από swap ευρωπαϊκής προέλευσης.
Δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μ. Λαγογιάννης, όπως και ορισμένοι μέτοχοι, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει τη δημόσια υπόσχεσή που έδωσε προ διετίας, για επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων που έχουν κλείσει, ενώ σε πολύ σκληρό ύφος άσκησε κριτική στη μεγαλομέτοχο ΑΤΕ, κατηγορώντας το διοικητή κ. Μηλιάκο, ότι αντιμετωπίζει την ΕΒΖ σαν «βαρίδι από το οποίο θέλει να απαλλαγεί».
Βελτίωση το 2009-10
Η διοίκηση της ΕΒΖ προετοίμασε ότι και αυτή η χρήση θα είναι δύσκολη, αλλά όπως τονίσθηκε, η επόμενη, 2009- 2010, προβλέπεται σημαντικά βελτιωμένη, αφού θα έχει κλείσει η περίοδος συνεισφοράς στο Ταμείο Ανασυγκρότησης (20 εκ. ευρώ), θα επανέλθουν σε λειτουργία τα εργοστάσια Λάρισας και Ξάνθης, ενώ θα έχει «τρέξει» και το πρόγραμμα ειδικής επιδότησης και μεταφοράς πλεονάζοντος προσωπικού της εταιρείας στο πλαίσιο του ν. 3660/2008 που θα συμβάλλει στην οργανωτική αναδιάρθρωση της ΕΒΖ.
«Επίθεση» Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κατά Νομάρχη για τη Βιοαθανόλη
Στο μεταξύ επίθεση κατά του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη εξαπολύει η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης για το θέμα της βιοαιθανόλης με αφορμή το γεγονός ότι στην προσωπική του ιστοσελίδα φέρονται ως «δεδομένη»η επένδυση της βιοαθανόλης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
«κ. ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΞΕΘΕΣΕΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ή αλλιώς πώς μπορούν να χωρέσουν έξι ψέματα σε τρεις γραμμές
"Η μετατροπή του ζαχαρουργείου σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης είναι δεδομένη και επιτεύχθηκε με πολλές μάχες, από τις οποίες δεν παραιτούμαστε. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής δεσμεύθηκε και ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Κατά τα λοιπά, ας μη χαίρονται και το εργοστάσιο θα μετατραπεί και η Ξάνθη πάει – σταθερά – μπροστά".
Θαυμάστε τον κ. Νομάρχη μας στην προσωπική του ιστοσελίδα στη διεύθυνση: http://www.giorgospavlidis.gr/content/view/394/2/
Κατάφερε να χωρέσει έξι ψέματα σε τρεις γραμμές δήλωσης.
1. Η μετατροπή του ζαχαρουργείου σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης είναι δεδομένη. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν δεδομένη.
2. επιτεύχθηκε με πολλές μάχες. Δεν επιτεύχθηκε.
3. από τις οποίες δεν παραιτούμαστε. Παραιτηθήκατε.
4. ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής δεσμεύθηκε και ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι συμβόλαιο.
5. το εργοστάσιο θα μετατραπεί. Δεν μετατρέπεται.
6. και η Ξάνθη πάει – σταθερά – μπροστά. Πάει φούντο στον πάτο με την καθοδήγησή σας.
Φανταζόμαστε ότι εξακολουθείτε να νιώθετε περήφανος για τη μαχητικότητά σας, την αποτελεσματικότητά σας και πάνω από όλα για τις δηλώσεις σας».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…