Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ‘Ταξίδι’ επιστροφής στην ξανθιώτικη γη

‘Ταξίδι’ επιστροφής στην ξανθιώτικη γη

0

Όλο και περισσότερο κινεί το ενδιαφέρον τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών η Θράκη και ειδικότερα η Ξάνθη, η ύπαιθρος, η φυσική ομορφιά, οι εικόνες, οι άνθρωποι, αλλά και η ‘ατμόσφαιρα’, όπως παρατήρησε η διεθνούς φήμης, ελληνικής καταγωγής, σκηνοθέτης, Nadia Tass, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου, την συντοπίτισσά μας, η οποία υπογράφει το σενάριο της ταινίας «Το Ταξίδι» , που αναφέρεται στην Ξάνθη και θα γυριστεί στην περιοχή μας κατά ένα μεγάλο μέρος (και σε Αθήνα και Πάτρα).
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι στην αίθουσα ‘Λίλιαν Βουδούρη’ του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με τη συνεργασία και υποστήριξη της ομάδας «Θέσις», παρουσία τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών ΜΜΕ, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Το Ταξίδι», μιας ταινίας με σημείο αναφοράς την Ξάνθη του σήμερα και την Ελλάδα του χθες μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας που επιστρέφει στην πάτρια γη από την πολύβουη, νευρική και γρήγορη ζωή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Στην ταινία θα συμμετέχουν ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας, όπως η Olympia Dukakis, η Fiona Shaw και η Melina Kanakaredes, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η σκηνοθέτης ήρθε σε επαφή στην Αθήνα με σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Δ. Καταλειφός, ο Μ. Χατζησάββας, ο Βαλτινός, ο Πέππας και άλλοι με σκοπό να συμπληρωθεί το cast της ταινίας. Μάλιστα, για τα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν στην Ξάνθη η κ. Tass θα αναζητήσει και ντόπιους ηθοποιούς και μη για να λάβουν μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους μπροστά και πίσω από τις κάμερες: «θ’ ανοίξουμε τα χέρια να βρούμε τα κατάλληλα πρόσωπα».
Το σενάριο, που υπογράφει η ξανθιώτισσα Αλεξάνδρα Λαζαρίδου, πλέκει τις ιστορίες τριών γυναικών, σε τρία διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια δύο περιόδων, τη σύγχρονη ζωή και την Αθήνα λίγο πριν το έπος του ’40.
Η Μαρία, μια γυναίκα που ζει στο Μανχάταν, την οποία υποδύεται η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου, επιστρέφει στη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, όπου συναντά την αγαπημένη ιδεαλίστρια θεία Νούλη. Μαζί διαβάζουν το ημερολόγιο μιας γυναίκας που έζησε στην Αθήνα πριν τα γεγονότα του 1940. Η Μαρία, παρόλο που έχει λίγα μόνο στοιχεία για τη γυναίκα αυτή ανακαλύπτει μια κοινή ταυτότητα, όχι συγγενική αλλά εσωτερική, μια κοινή ανάγκη επαναπροσδιορισμού, μία διάθεση αναζήτησης των στοιχείων που γεμίζουν τη ζωή και δημιουργούν το αίσθημα διεκδίκησης και πληρότητας. Για το λόγο αυτό αποφασίζει να ‘κυνηγήσει’ σε βάθος τις λεπτομέρειες που συνθέτουν την ιστορία της άγνωστης αυτής γυναίκας.
Στη συνέντευξη Τύπου η σεναριογράφος πρόσχαρη, εκδηλωτική και όλο ζωντάνια «νιώθω περίεργα», παραδέχτηκε, «είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι στον τόπο μου». Αποδέχτηκε τα αυτοβιογραφικά στοιχεία της υπόθεσης, με παράδειγμα τη θεία Νούλη, που είναι πραγματικό πρόσωπο και επισήμανε ότι το γεγονός ότι θα γυριστεί στην Ξάνθη, αποτελεί το φυσικό χώρο μιας και είναι η πηγή της έμπνευσης και συνδέεται με τον αληθινό χαρακτήρα. Σημείωσε δε, την ευκαιρία της προβολής της Ξάνθης που παρέχει ερεθίσματα σε δημιουργούς και κοινό. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ευχαριστήσει το Ίδρυμα και προσωπικά την κ. Τσουδερού που απλόχερα στήριξαν την προσπάθεια από το πρώτο βήμα.
Η σκηνοθέτης της ταινίας και επίσης, ελληνικής καταγωγής και μάλιστα από τη Βόρειο Ελλάδα (Φλώρινα) κυρία Nadia Tass, με διεθνή φήμη και 15 σημαντικές ταινίες και βραβεία στο ιστορικό της δεν θέλησε να κρύψει την επιθυμία της να γυρίσει μια ταινία στην Ελλάδα και μάλιστα, τα πρώτα της λόγια ήταν: «μόλις ήρθα στην Ξάνθη κατάλαβα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί. Η περιοχή αυτή είναι πλούσια σε ερεθίσματα, εικόνες και παρέχει μια ατμόσφαιρα μοναδική». Διευκρίνισε ότι παρά τα ιστορικά στοιχεία και την ταραγμένη περίοδο στην οποία αναφέρεται η υπόθεση, δεν αποτελεί μια ταινία πολιτική, αλλά περισσότερο αφηγείται με τόνο μάλλον δραματικό, την προσωπική εμπειρία, με έμφαση στην πλοκή των ανθρώπινων σχέσεων και πλατφόρμα το πολιτικά γεγονότα της εποχής.
Ακολούθως, ενημερωτικά ανέφερε ότι πρόκειται για μια ελληνοαυστραλέζικη παραγωγή –από την Αυστραλία η Cascade Films, ενώ από την Ελλάδα δεν έχει καθοριστεί ακόμη , πράγμα πολύ σημαντικό, όπως υποστήριξε δεδομένης της πολυπληθούς ομογένειας στο «μεγάλο μακρινό νησί» . Τον προϋπολογισμό της ταινίας τον χαρακτήρισε επαρκή, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η κ. Τass όσο και η κ. Dukakis προσέφεραν την αμοιβή τους για την παραγωγή της ταινίας. Όπως, μάλιστα, ανέφερε η Α. Λαζαρίδου: «Με διάθεση, στο ξεκίνημα μιας προσπάθειας, οι αληθινοί καλλιτέχνες, όταν πιστέψουν σε κάτι γίνονται πολύ γενναιόδωροι».
Στο σημείο αυτό, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος διάβασε λίγα λόγια της ηθοποιού της ταινίας κ. Dukakis που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, όπου η, επίσης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, δήλωσε ενθουσιασμένη για την ταινία, για τη συνεργασία της με την κ. Tass και την επιστροφή στις ρίζες και την Ελλάδα.
Η Nadia Tass και η Αλεξάνδρα Λαζαρίδου επισκέφτηκαν περιοχές του νομού, τη Γενισέα, τα Άβδηρα, την Παλιά Πόλη, τη Μορσίνη και την Π. Χρύσα με σκοπό να επιλέξουν τον τόπο των γυρισμάτων τόσο για τις σκηνές που διαδραματίζονται εδώ, όσο και για κάποιες που εκτυλίσσονται στην Αθήνα πριν την κατοχή του ’40. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν γύρω στο Μάρτη και η ταινία, σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις, αναμένεται να προβληθεί γύρω στα Χριστούγεννα του 2009. Μάλιστα, η βρετανίδα πρωταγωνίστρια, που θα υποδυθεί τη θεία Νούλη κ. Fiona Shaw, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να έρθει νωρίτερα από τα γυρίσματα για να μάθει ελληνικά.
Η ταινία αναμένεται να σημειώσει επιτυχία στη διεθνή κινηματογραφική αγορά (Αυστραλία, Αμερική, Γαλλία), ενώ το φεστιβάλ των Καννών και του Τόκιο εκδήλωσαν ενδιαφέρον να την προβάλουν, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την άνοδο του καλλιτεχνικού προφίλ της χώρας μας, την προβολή της περιοχής μας αλλά και την καταξίωση που δέχονται με αυτό τον τρόπο οι Έλληνες δημιουργοί.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…