Τάξη στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο

0

Τα πράγματα σε τάξη στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο που αποτελεί «πληγή» για τους καταστηματάρχες αλλά και θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές τη Δημόσια υγεία στοχεύει να θέσει η νέα Εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία κωδικοποιεί οδηγίες προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους Δήμους της χώρας για την αντιμετώπιση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου.
Στους Δήμους και στην Αστυνομία η ευθύνη
Έτσι σύμφωνα με την εγκύκλιο την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε Δήμου (Δημοτική Αστυνομία) με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. από τα οικεία αστυνομικά τμήματα. Επίσης στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι τα κάθε είδους εμπορεύματα που διακινούνται στο υπαίθριο εμπόριο με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αυτός που τα διαθέτει να κατέχει την απαιτούμενη από την ισχύουσα νομοθεσία άδεια υπαίθριου πωλητή ή συνιστούν παράνομη απομίμηση προϊόντων τα οποία κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά ή κυκλοφορούν χωρίς τα νόμιμα παραστατικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λ.π.) ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ή διατίθενται σε νομικά πρόσωπα που εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς και σε ευαγή ιδρύματα.
Επισημαίνεται ακόμα ότι καταστρέφονται υποχρεωτικά οι παράνομες απομιμήσεις βιοτεχνικών ή βιομηχανικών προϊόντων, τα παράνομα αντίγραφα CD’s & DVD’s ήχου και εικόνας, τα παράνομα προϊόντα καπνού, τα αγροτικά προϊόντα καθώς και τα ευαλλοίωτα προϊόντα θάλασσας, γαλακτοκομικά κ.λ.π, ενώ διατίθενται σε ευαγή και λοιπά ιδρύματα μόνο τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα (π.χ. είδη ένδυσης, δερμάτινα είδη, κλπ), που κατασχέθηκαν επειδή δεν συνοδεύονταν από τα παραστατικά που ορίζονται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή αυτός που τα πωλούσε δεν κατείχε την απαιτούμενη άδεια πωλητή, και εφόσον δεν αποτελούν παράνομες απομιμήσεις.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…